A Magyar Telekom bejelenti, hogy megállapodott a Társaságnál működő érdekképviseletekkel a magyarországi tevékenységeket érintő 2012. évi létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről.

A Magyar Telekom bejelenti, hogy megállapodott a Társaságnál működő érdekképviseletekkel a magyarországi tevékenységeket érintő 2012. évi létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről.

A megállapodás értelmében a Társaság 2012-ben összesen 250 munkavállaló elbocsátását tervezi. A többség várhatóan 2011 végével távozik a Társaságtól. A fenti szám nem tartalmazza többek között a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony megszüntetéseket. Ezenkívül további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatóak, az igazgatók száma 24%-kal fog csökkeni. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 2,6 milliárd forintot tesz ki, melynek döntő hányada 2011. negyedik negyedévben kerül könyvelésre.

A megállapodás értelmében 2012-ben nem lesz általános alapbérfejlesztés. Ugyanakkor, eleget téve a Kormány elvárásának – mely szerint a kedvezőtlen adóváltozások miatt az átlag alatti fizetéssel rendelkező munkavállalókat bérkompenzáció illeti meg – az érintett munkavállalók esetében nő a béren kívüli juttatások mértéke. Ezzel párhuzamosan, a vezető pozíciókban dolgozóknak járó béren kívüli juttatások mértéke csökken.

A fenti intézkedések a 2010. évi végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli Teljes Munkaerő Menedzsment (TWM) költségekhez képest 2012-re mintegy 3,4 milliárd forintos megtakarítást jelentenek, amely az azt megelőző 2 évben (2008-tól 2010-ig) elért 13,9 milliárd forintos megtakarítással együtt 4 év alatt összesen 13,8%-os költségcsökkentést eredményez. Fentieken túl – a jövő év előkészítése folyamatában – a piaci viszonyoktól függően további hatékonysági intézkedések végrehajtását is tervezi a menedzsment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük