2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége meghirdeti a XXVII. Magyar Sajtófotó-pályázatot

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/20920"><img class="image thumbnail" src="/files/images/MUOSZ_0.thumbnail.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span> <p>A pályázatra 2008. január 01. és 2008. december 31. között készült képek küldhetők be. A Társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült. Ilyen esetben nincs időkorlátozás. Fontos! A pályázati feltételeken változtattunk, ezért kérjük, hogy a kiírást figyelmesen olvassák el.</p><p>

 muosz 0.thumbnail

A pályázatra 2008. január 01. és 2008. december 31. között készült képek küldhetők be. A Társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült. Ilyen esetben nincs időkorlátozás. Fontos! A pályázati feltételeken változtattunk, ezért kérjük, hogy a kiírást figyelmesen olvassák el.

 muosz 0.thumbnail

A pályázatra 2008. január 01. és 2008. december 31. között készült képek küldhetők be. A Társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült. Ilyen esetben nincs időkorlátozás. Fontos! A pályázati feltételeken változtattunk, ezért kérjük, hogy a kiírást figyelmesen olvassák el.

    A pályázat (feltöltés) kezdete: 2008. december 20.

    Beadási (feltöltési) határidő: 2009. január 5. (hétfő) 24 óráig.

    A zsűrizés időpontja: 2009. január 16-17-18.

    Helyszin: A Mai Manó Ház napfényműterme (1065 Budapest, Nagymező u. 20.)

    A pályaművek kizárólag digitális formában, a sajtófotó szerverre történő feltöltés útján adhatók be, online regisztrációval.

    CD-n, vagy DVD-n csak nagyon indokolt esetben adhatók be fotók. Ez esetben a lemezeket a MÚOSZ-ban, a Szakosztályok titkárságára kell beadni. (MTI székház, 1016 Budapest, Naphegy tér 3. ) Az adathordozón csak a regisztráció sorszáma kell, hogy szerepeljen, pl. 653. Az ilyen módon történő pályázónak is kötelező a honlapon regisztrálnia, hogy regisztrációs számot kaphasson!

    Felhívjuk a hagyományos technikát használó, tehát filmre dolgozó pályázók figyelmét, hogy szkenneléskor a kiírásnak megfelelő, nagyméretű, digitális nagyításra alkalmas file-t szkenneltessenek

    Kategóriák:

    1. Hír-eseményfotó (egyedi)

    2. Képriport (sorozat)

    3. Emberábrázolás-portré (egyedi)

    4. Emberábrázolás-portré (sorozat)

    5. Művészet (egyedi)

    6. Művészet (sorozat)

    7. Sport (egyedi)

    8. Sport (sorozat)

    9. Természet és tudomány (egyedi)

    10. Természet és tudomány (sorozat)

    11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

    12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

    13. Bulvár, humor, zsáner (egyedi vagy sorozat)

    Felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizonyos korrekciók megengedettek!

A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállításából, összhatásuknak azonban természetesnek kell maradni. Megengedett továbbá az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom.

    A kép egyes részeinek módosítása, retusálása nem megengedett!

    A sorozatok maximum 10 képet tartalmazhatnak! Egy pályázó 4 egyedi képet, illetve sorozatot adhat be kategóriánként. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként.

    Fontos! Tekintettel arra, hogy a képaláírást a sajtófotó műfaj igen fontos elemének tekintjük, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. A képaláírások maximális karakter száma (szóközökkel) 200 karakter. A sorozatoknál – a bevezető szöveg – (szóközökkel) 600 karakter.

    A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

    A kép nem tartalmazhat utalást a fotós kilétére, az őt megbízó médiumra, ügynökségre! Nem tartalmazhat feliratot, keretet, időbélyeget.

    A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van a kategóriadíjakat összevonni, vagy átcsoportosítani. A zsűrinek joga van a továbbjutásra esélytelen sorozatból kiemelkedő képet egyedi kategóriába áttenni. A zsűri a beküldött sorozatokat a kiállítás részére átszerkesztheti.

    A zsűri köteles kizárni mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget!

    A zsűrizés nyilvános, annak folyamata a helyszínen (Mai Manó Ház) vagy online, a http://www.fotoklikk.hu/  címen, követhető.

    A zsűrizés több fordulós. A zsűri (már a pályázati idő alatt) online (zárt rendszerben, nem nyilvánosan) szűkíti le a pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók kerülhetnek.

    A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék.

    A díjat felajánlók a Magyar Sajtófotó-pályázat és kiállítás promóciójához kapcsolódva jogdíjmentes használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et.

    Figyelem!

  Akik csak az Év Fotói 2008 című könyvben kívánnak szerepelni képeikkel, jelezzék ezt az internetes feltöltés és regisztráció alkalmával.

    Az album szerkesztője nagy figyelmet fordít a könyvben megjelenő adatok pontosságára, kérjük a kollégákat, akiknek szakmai életrajzában változás történt, jelezzék ezt a nevezési lapon.

    A díjakat a Magyar Nemzeti Múzeumban, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2009. március 19-én adják át.

    Pályázati anyagok beadása digitális formában: www.sf2008.hu

    Formai és technikai követelmények:

    A tavalyi évhez hasonlóan az idén is online pályázással lehet nevezni a pályázatra a www.sf2008.hu honlapon. A honlapon kell regisztrálni és a képeket feltölteni is.

    Képfile technikai feltételek:

    Filetípus: JPEG, maximális minőség (Adobe PhotoShop legalább jpeg 8-nak megfelelő tömörítés – ajánlott 12-es)

    Minimális méret: 2048 x 1536 pixel (3 M pixel)

    Maximális méret: 3000 x 4500 pixel (~13 M pixel)

    A rendszer a feltöltött nagyobb méretű képet automatikusan átméretezi, a kisebbeket nem fogadja el.

    A pályázó adatait nevezéskor a honlapon történő regisztráció során, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek mellett, a pályázati beküldő oldalon (az www.sf2008.hu honlapon) kell megadni.

    A regisztrációkor megadandóak az alábbi adatok, mivel ennek alapján a zsűri – az elmúlt évhez hasonlóan – további díjakat oszt ki:

– a vidéken dolgozók

– 30 év alattiak

    Képfilek elnevezése:

    Az idei évben a képek elnevezése automatikusan a rendszer által történik, ezért ezzel nem kell foglalkozniuk a pályázóknak.

    A feltöltésre kerülő ideiglenes filenevek nem tartalmazhatnak szóközt, ékezetes betűt, egyéb speciális karaktert!

    A rendszer a feltöltés után átkódolja a fileneveket saját formátumára, de a tiltott betűk zavart okozhatnak. A későbbiekben a képeket a pályázó nevezési számával találhatják meg a közvetítési oldalakon.

    Pályázat anyag leadása interneten:

    A pályázati anyagok fogadása egy központi szerveren történik, ahová a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel file-jaikat. A regisztráció a www.sf2008.hu oldalon végezhető el. A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A feltöltött képek, címek és képaláírások a pályázat lejártáig módosíthatóak.

    A szerver 2008. december 20-tól 2009. január 5-én 24-óráig fogad el feltöltéseket! Felhívjuk a figyelműket, hogy az utolsó napokban a pályázati feltöltés lassulhat, ezért kérjük lehetőség szerint minél hamarabb kezdjék meg a pályázati feltöltést!

    A pályázat végeredményét, a zsűrizést követő napokban sajtótájékoztatón közöljük.

    2008. december 8.

    MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.