Színes, mini, csipkés – ezekben a ruhákban esküsznek idén. Nyerő a színes: a hölgyek többsége már nem a konzervatív fehér esküvői ruhában mondja ki a boldogító igent, inkább választ kéket vagy pinket a nagy napra. 2014-ben visszatér a 20-as évek sikkes világa, a csipke reneszánszát éli, és úgy tűnik, a ruhák is egyre rövidebbek lesznek.

 

Színes, mini, csipkés – ezekben a ruhákban esküsznek idén. Nyerő a színes: a hölgyek többsége már nem a konzervatív fehér esküvői ruhában mondja ki a boldogító igent, inkább választ kéket vagy pinket a nagy napra. 2014-ben visszatér a 20-as évek sikkes világa, a csipke reneszánszát éli, és úgy tűnik, a ruhák is egyre rövidebbek lesznek.

 

A nők életének az egyik legmeghatározóbb napja az esküvő, amiről legtöbben már egészen kislánykoruk óta álmodoznak. A tökéletes partner megtalálása után talán a tökéletes ruha kiválasztása a legfontosabb. 2014-ben sem kell aggódniuk a hölgyeknek, hiszen a legújabb divatnak megfelelő ruhák biztosan felejthetetlenné varázsolják a nagy napot. Az egyik legfontosabb kérdés: milyen színű legyen a ruha, ugyanis míg tíz évvel ezelőtt szinte magától értetődő volt, hogy a menyasszony fehéret visel, ma már ez egyáltalán nem evidens.

 

„A tavalyi év slágere a fekete-fehér színek kontrasztja volt, idén a pink, fáradt rózsaszín, valamint a kobalt kék és a király kék szürkés árnyalata lett a hölgyek kedvence. Természetesen a fehér sem ment ki a divatból, a legtöbb hölgy még mindig a fehéret vagy a fehér valamelyik letisztult árnyalatát választja, és érdekes, hogy az arany esküvői ruhák is egyre népszerűbbek. Azoknak a hölgyeknek sem kell lemondaniuk a divatszínekről, akik a konzervatívabb fehér esküvői ruhát részesítik előnyben, hiszen sokszor egy színes csipke vagy a derékon megkötött színes szalag teszi változatossá az egyszerű ruhát. Egyre többen figyelnek oda arra, hogy a ruha színe ne csak a divatot kövesse, de az esküvő dekorációjához is passzoljon. Ám van ellenpélda is: néha eszébe sem jut a menyasszonynak, hogyan mutat a vőlegénye mellett. Pedig ha a hölgy krémszínű ruhát választ, a jövendőbelije nem várhatja hófehér ingben az oltárnál, hiszen a két szín nem passzol egymáshoz. A színek harmóniája az egész esküvőt és a családi fotókat is meghatározza" -kezdte Héjja János, divattervező, a Héjja Trend Line tulajdonos.

 

A szín mellett a fazon sem elhanyagolható, hiszen egy jól eltalált ruha kiemeli a nő alkatát, egy rosszul kiválasztott szabás azonban elrontja az egész összképet.

„Az idei menyasszonyi ruhák világát a nőiesség, a 20-as évek hangulata járja át:

a csipke reneszánszát éli, amit a hölgyek sokszor kérnek kövekkel ékesítve vagy a ruhától eltérő színben. A menyasszonyok egyre merészebbek: már nem evidens a hosszú, földig érő, vagy éppen habos-babos, „királylányos" esküvői ruha – ez persze sosem megy ki a divatból. Ám egyre nagyobb az érdeklődés a különlegességek iránt: igazán divatossá váltak az olyan mini ruhák, melyek alját csipkével hosszítjuk, de a csipke hát sem ritka. A legnépszerűbb kiegészítők között évről-évre megtalálható a fátyol, ez idén lágy esésű, könnyű selyemből készül csipke szegéllyel, ami a ruha aljáig vagy tovább ér" – magyarázta Héjja János, aki évente sok száz menyasszonynak segít a tökéletes ruha kiválasztásában.

 

„A legtöbb nő konkrét elhatározásokkal érkezik a szalonba: a katalógusban kinézik a ruhát, beleszeretnek, és mikor felpróbálják, nem értik, miért nem úgy áll, ahogy a modellen. Azt ugyanis nem veszik figyelembe, hogy ha az illető nem 180 cm magas, csak 160, akkor a ruhának teljesen más az esése, mint ahogy egy törzsből hosszított ruha sem mutat jól, ha a viselőjének nem olyan a dereka vagy a csípője. Mindig hangsúlyozom a hölgyeknek, hogy ne a gyengeségeiket erősítsük, hanem ezekről vonjuk el a figyelmet" – tette hozzá a tervező, aki szerint a hölgyek egyre tudatosabban, saját erényeiket ismerve választanak ruhát a nagy napra.

 

Az esküvői ruhák nem követik szigorúan az aktuális trendeket, ám minden évben megvan a menyasszonyok favoritja a számtalan elegáns, bohókás, habos-babos ruha közül.

„A menyasszonyi ruhák divatja nem igazodik szorosan az éppen aktuális trendekhez, ám évről-évre megfigyelhető egy tendencia, hogy az arák milyen ruhát viselnek a nagy napon. Ezt a választást inkább befolyásolja a menyasszony alkata, stílusa – és persze az esküvő körülményei is meghatározóak. A hölgyek általában nyárra tervezik az esküvőt, ez viszont nem jelenti azt, hogy hűvösebb időben nem lehet ugyanolyan gyönyörű ruhát viselni: őszi vagy téli esküvőknél elég a kiegészítőkön változtatni (például egy nyitott ruhához stólát terítünk a vállra), és ilyenkor nehezebb anyagokat is használunk.

2014 meghatározója a romantika és a karakteresség: a menyasszonyok törekednek az egyediségre" – tette hozzá a menyasszonyi ruhák szakértője.

 

http://www.hejja.hu/

https://www.facebook.com/hejja.janos

 

Lantai József