Vasárnap bezárt a Budapesti Pálinka Fesztivál, ahol több száz fajta jobbnál jobb és különböző ízű pálinka és pálinkakoktél kínálta kóstolásra magát.

 

 

Vasárnap bezárt a Budapesti Pálinka Fesztivál, ahol több száz fajta jobbnál jobb és különböző ízű pálinka és pálinkakoktél kínálta kóstolásra magát.

 

 Abonyi Alma: ÁlomüvegAbonyi Alma: ÁlomüvegAz italokon kívül szembetűnő volt az a hatalmas változás, ami a pálinkás-butykosokat illeti. Úgy tűnik, hogy designerek és grafikusok lelkes csapatai foglalkoznak azzal, hogy új köntösbe öltöztetve, szemet gyönyörködtető palack, címke és logók alkotásával vonzó arculatot adjanak a terméknek. Mindezeket azért említem, mert akik jártak a fesztiválon, láthattak egy különleges pavilont, ahol nem piát mértek, hanem műtárgyként posztamenseken palackok álltak igazi pálinkával megtöltve. Miért is ne lehetne műtárgy egy pálinka. Az Art Collection nevet viselő alkotásokat a Spiritusz galéria művészei készítették és nem csak vizuális élményünk lehet, hiszen a Rézangyal pálinkás csapat termékeivel töltötték meg a palackokat.

Abonyi Alma: DallasAbonyi Alma: Dallas A Rézangyalosok kezdeményezéséhez a Várfok Galéria fiatal tehetségeket felvonultató Spiritusz Galériája társult, hogy együttműködésben művészi koncepciókkal átitatott, újraértelmezésekkel ágyazott pálinkáspalackok lássanak napvilágot. „Olyan rendhagyó művészeti pályázatra hívtuk a galéria művészeit, melynek célja a Rézangyal Art Collection létrehozása és bevezetése. Ez azt jelenti, hogy egy-egy pálinkánk inspirálására a jelentkező művészek egyedi és rendhagyó műtárgyakat alkotnak." – mondta el Maros Kata, a Rézangyal termékfejlesztési vezetője.

Appelshoffer Péter: Egy húzásraAppelshoffer Péter: Egy húzásra„A Spiritusz Galéria ezzel a pályázattal is új utakat akar találni a kortárs képzőművészek számára a jelenkori vizuális kultúrára többé-kevésbé „szomjazó" közönséghez, valamint az üzleti, kereskedelmi területeken kreatív üzletemberekkel, szakemberekkel való együttműködéshez." – hangsúlyozta Iványi Bianca, a Spiritusz Galéria vezetője.

Art collectionArt collectionAz év elején tíz fiatal alkotó volt felkérve a különleges művészeti megnyilvánulásra: Abonyi Alma, Appelshoffer Péter, Zhenia Bozukova, Elek Judit Katalin, Harsányi Réka, Jahoda Réka, Korcsmár Eszter, Kútvölgyi Léna, Szemethy Orsi és Tesch Katalin. Érdemes a neveket emlékezetünkbe vésni, már eddig is jó néhányukkal találkozhattunk, és úgy érzem a jövőben is gyakran szerepelnek majd.

Kútvölgyi Léna: Angels suitcaseKútvölgyi Léna: Angels suitcase A fesztiválon meggyőződhettünk a komplex művészeti projekt eredményéről. 5 művész 7 terve valósult meg. A művek a fesztivál ideje alatt és bezárása után a közeli Spiritusz Galériában is megtekinthetők voltak és lesznek. Az egyedi kézjeggyel ellátott, limitáltan sokszorosított alkotásokhoz  kísérőkártya tartozik, amely a palackban rejlő Rézangyal pálinka jellemzőit, és a tervező információit tartalmazza.

Tekintsük akkor meg a művészeket és műveiket:

Abonyi Alma szobrászművész:
Alma abszolút kísérletező művész: az új lehetőségek, irányok vonzzák, így talált rá a plasztikáit jellemző anyagra, a műgyantákra és segédanyagaikra. Fontos, hogy nőiessége átsugározzon szobrain. Ezt az érzékenységet a színekkel, a transzparenciával, a faktúrákkal képes kifejezni és velük különös atmoszférát, hangulatokat teremteni.

 – Abonyi Alma: Dallas
A szobor, ahogyan a címe is mutatja, különleges életérzést próbál közvetíteni mind vizuálisan, mind a benne rejlő párlattal, nemes nedűvel. Az arany alapszín, az ezüstös repedések eleganciát és különlegességet, egyediséget, exkluzivitást sugároznak, ami a műalkotás és az ital sajátja is.
 – Abonyi Alma: Álomüveg

Szó szerint sokszínű, vidám szobor. A színes műgyanták együttesében a színkeverések felfokozott dinamizmust és oldott hangulatot keltenek ránézésre is – fogyasztás előtt és után, sőt alatta. Az áttetsző részeken, réseken át pedig eközben könnyebben tudjuk értelmezni és élvezni a palackban rejlő "történéseket" is.

Appelshoffer Péter festőművész:

Péter a körülötte és benne lévő világ alapélményeit – töredezettségét, változékonyságát, felgyorsulását – figyelve jutott arra: a kor, amelyben élünk, jellemzően szintetikus és eklektikus, sokféle benyomást összesít, ezért képei is ezt adják vissza – többféle festői minőség felhasználásával a külső-belső világ (disz)harmóniájának ábrázolási lehetőségeit kutatva.

– Appelshoffer Péter: Egy húzásra

A kivételesen karakteres belbecs egyedülálló külcsínt érdemel: az üvegre festett gesztusszerű olajfestmény a benne rejlő hungarikum kerek, erős, férfias, mégis selymesen fanyar íz- és illatvilágát és a pálinkaivó szokások lendületességét tükrözi. Az egyedi műtárgyként megvalósuló csomagolásban lakozó meggypárlat így az alkotó és az ital stílusjegyeit elegyíti.

Kútvölgyi Léna aka dollpuppet médiaművész:

Léna munkáit a műfaji határátlépések, formabontó koncepciók, optikai játékok jellemzik és a komplexitás: a vizuális kommunikációs formák és a technikai médiumok minél teljesebb felhasználása. Filmjeiben a mozgókép manipulálására, audiovizuális installációiban pedig a közönség aktív bevonására törekszik, az interaktivitás meglepő megoldásaival.

– Kútvölgyi Léna: Angels Suitcase avagy multifunctional spirit

Az angyalok eljönnek hozzánk és spirituszt lehelnek belénk – fényhozó és életerő pálinkát. Ha a kisablakon a palackba nézünk, megleshetjük a rézangyalkák játékos freskóját, a projekt főalakjával, Rézszeder angyalkával. Ő a szuperhős, aki a bajbajutottakon segít, fogja kistáskáját, fényt csihol az éjszakában és megitatja a szomjazókat spiritusszal.

Kútvölgyi Léna:Taste of artKútvölgyi Léna:Taste of art

– Kútvölgyi Léna: Taste of Art avagy invaluable – felbecsülhetetlen

A hordóban érlelt szilva minden cseppjében felbecsülhetetlen művészet rejlik. A palack kaméleon módjára eggyé válik a képpel, műalkotássá lényegül. Az illusztráció az üvegre átfolyva vizuális játékra hív, míg a város lüktetését, színes, vidám lendületét sugallja – az Y tengelyen figyelemmel kísérhető arany spiritusz fogyásával fordított arányban ismerhető meg több részlete.

Tesch Katalin médiaművész:

Kata a különféle művészeti technikákat, a mozgóképet és az installációkat használva nyújt a minket körülvevő valóság észlelésére alternatívát. Munkái egy másfajta észlelési univerzum befogadására invitálnak, olykor játékosabb, máskor tudományosabb megközelítésben – célja, hogy a befogadóval együtt "fejtse meg" e világot, ezért munkáiban a nézők is aktív résztvevők.

Tesch Katalin: MÉGTesch Katalin: MÉG

– Tesch Katalin: MÉG
A letisztult, minimál üveg arra készteti tulajdonosát, hogy mozgassa, és a mélyére lásson, egyúttal optikai jelenségekkel játsszon: egy szemszögből az üvegen és az italon átnézve a MÉG felirat áll össze. Trükk az is, hogy kis idő elteltével, minél többet iszunk, a szöveg már különösen megerőltetés nélkül összeáll – vagy épp nehezebben silabizálható? Próbáljuk ki!

Zhenia Bozukova: Egy jó pontZhenia Bozukova: Egy jó pont

Zhenia Bozukova festőművész:

Zhenia belső világa, spirituális élettörténete jelenik meg műveiben, olyan sokoldalúan, ahogyan a különböző külső hatások, médiumok is interakcióba kerülnek bensőjével és ez visszahat külső környezetére. Zhenia bolgár művész családból származik, a Budapesti Képzőművészeti Egyetemet végezve illeszkedett be a magyar kulturális életbe.

Zhenia Bozukova: Egy jó pont…

Zhenia a lélek és test egyensúlyát tanulmányozza művészetében, melynek kettőssége itt is megjelenik: a két lény, a test (kéz, amőba, őslény) és a lélek (angyal, szent) egymást kiegészítő alapmotívumai. A pálinka e spirituális és testi jelképeket egyszerre ragadja meg, melyek az üvegen átnézve játékosan pótolják ki egymást, az ágyas meggy erős színével együtt alkotva a művet.

A sorokat írva Zalavári József adjunktus, közismert formatervező művészünk gondolati jutnak eszembe, hogy „azért tervezünk, hogy jól érezzük magunkat …a könnyebb életet adó tárgyakkal, élményadó környezettel".  Ez adott esetben is tökéletes igazság. Ha már elfogyott üvegünkből a Rézangyal nedűje, akkor elhomályosodó szemünk a műtárgy szépségébe is elmerülhet. Forma és tartalom tökéletes összhangban.

Egyszóval, érdemes meglátogatni a 1075 Budapest, Madách I. út 3. alatti Spiritusz Galériát, ahol Iványi Bianca művészettörténész (és mellesleg nagyon csinos) galériavezetőtől még sok mindent megtudhatnak az érdeklődők. Mert ez még csak a kezdet.

A pálinkafőzés: művészet, a minőségi pálinkafogyasztás: stílus!

Forrás: http://www.spiritusz-galeria.hu/ és www.rezangyal.com

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük