Ez idáig, ha akartam enni egy jó kis Töki pompost (kenyérlángos), vagy egy adag, szakszerűen elkészített kölest, bizony meg kellett várnom, hogy nyár legyen, és az egymást érő rendezvényekre ellátogatván hozzájuthatok jól megérdemelt adagomhoz. Nah ez az, amire már nem kell sokáig várnom, hisz a Nomád Ételfutár házhoz hozza nekem.

 

Ez idáig, ha akartam enni egy jó kis Töki pompost (kenyérlángos), vagy egy adag, szakszerűen elkészített kölest, bizony meg kellett várnom, hogy nyár legyen, és az egymást érő rendezvényekre ellátogatván hozzájuthatok jól megérdemelt adagomhoz. Nah ez az, amire már nem kell sokáig várnom, hisz a Nomád Ételfutár házhoz hozza nekem.

Még mielőtt hallottam volna róluk, megmutatták nekem reklámfilmjüket (a honlapjukon Ön is megtekintheti azt), mely után jót mosolyogva megjegyeztem: Na végre! Erre már szükség volt. Fel a weblapjukra, információk begyűjtése indul, tudnom kell róluk még többet! Bemutatkozó szövegük találó, jópofa („Ha eleged van már a lagymatag ízű pizzákból és az ehetetlen gumiburgerekből, akkor rendelj igazi magyar alapanyagokból készült tökipompost vagy hun-burgert! Mangalicasonka, libazsír, tepertőkrém… Ezek az igazi alapanyagok, amelyek táplálóak és egészségesek! Tökipomposok 20-45 cm átmérőig, tejfölös-fokhagymás, tepertőkrémes, vagy lilahagymás-juhtúrós alappal, őstermelőktől származó sajtokkal, ízletes húsfélékkel, zöldségekkel gazdagon megrakva."), de nem elégítette ki kíváncsiságom, így személyesen igyekeztem kicsikarni még több információt. Kérdéseimre Bene Bálint válaszolt.

– Honnan származik ez a remek ötlet?

Éttermünk alapítójának eddigi életében két meghatározó dolog töltötte ki az ideje nagy részét: a lovasíjász hagyományőrzés és saját pizzériájának vezetése. Régi álmát váltotta most valóra azzal, hogy e két területet ötvözve egy hagyományőrző gyorséttermet hozott létre.

– A recepteket valaki rendszeresen használta már, vagy a cél érdekében fel kellett kutatni, kipróbálni őket?

Valamennyi ételünk egyedi, saját recept alapján készül, de természetesen az ősi, nomád konyha szellemében. Nagy felkészülést, részletes tanulmányozást és sok kísérletezést igényelt ez a folyamat, mely végén a régi forrásokban megmaradt információkat felhasználva egy különleges, egységes ízvilágot tudtunk kialakítani.

– Az ételek elnevezései honnan származnak?

A mondai hagyományok, népmesék világából merítettünk ötleteket, de közben figyeltünk arra is, hogy egyúttal az aktuális étel jellegzetességét is megragadjuk a nevek által.

-A csomagolás is őrzi az ősi értékeket, mint pl. a reklámfilmben látható rovásos étlap?

A honlapunkhoz hasonlóan a többi felület is a nomád hagyományokra utaló motívumokat (vágtató ló, honfoglalás-kori palmetta-minták) tartalmaz, ugyanakkor korszerű, letisztult köntösbe bújtatva. Egy-két dolog a nyitásra nem érkezett meg a nyomdából, de egy kis átfutási idő után már minden megjelenési formánk (szórólapok, matricák, dobozok) egységes lesz.

– Gondoltak-e arra, hogy ezekkel az étkekkel nyilvánosságot keresnek különböző rendezvényeken? Egyúttal felmerült-e már egy hagyományos jellegű -hagyományőrző- étterem nyitása?

Hosszú távú céljaink közt van egy „beülős" étterem létrehozása, de addig még sok tapasztalatot kell gyűjtenünk. Jelenleg a futárszolgálatot szeretnénk a közönség igényeinek megfelelően továbbfejleszteni, és ha tehetjük, kisebb-nagyobb rendezvényeken is meg fogunk jelenni, akár kóstolóval, akár helyszíni árusítással is.

– Minden alapanyagban törekednek a magyar eredetre, nem nehéz manapság beszerezni ezeket? Kis túlzással lassan már a mangalica húst is külföldről hozzák be.

Szerencsére a mangalica-exportra van kereslet a világban, Németországtól Japánig, de ennek ellenére valóban nagyon nehéz megfelelnünk a saját magunk által támasztott igényeknek. Míg egy pizzéria a gyorséttermekre szakosodott nagykereskedésektől, egy helyről, nagy tételben és fillérekért tudja beszerezni a (kérdéses minőségű) hozzávalókat, addig mi különböző kis magyar cégektől, termelőktől vásároljuk a magunk által is kipróbált, természetes, finom alapanyagokat – természetesen jóval drágábban. Ennek ellenére áraink nem drágábbak egy átlagos pizzéria árainál, tehát nem lehet ránk fogni, hogy az elvtelen, gyors meggazdagodás hívei lennénk.

-A néhány napos nyitva tartás alatt miből rendeltek a legtöbbet?

Várakozásainknak megfelelően elsősorban a kenyérlángosok („Töki pomposok") fogynak a legjobban, de a levesek, a vegetáriánus ételek és a desszertek után is nagy a kereslet. Úgy látjuk, hogy a teljes kiőrlésű, bio lisztből készült tészták, termelőktől származó természetes alapanyagok megnyerték a vendégek tetszését, ételeink általában ízlenek nekik.

– Tervezik-e a kínálat bővítését? Ha igen, mely ételek felé nyitnak?

Az étlap bővítésére csak a konyhánk nagyobbra cserélése után lesz mód. A leendő ételekkel kapcsolatban is – mint minden másban – szeretnénk majd folyamatosan kikérni a megrendelők véleményét, hiszen végső soron az a célunk, hogy őseink szellemében alkotva a lehető legfinomabb ételeket készítsük.

– Nagy bánatom, hogy a külső kerületek mostoha szerepben vannak a kiszállítás terén (csak 8000.-Ft felett), fog ez változni?

Jelenleg egy központi konyhából történik a kiszállítás, de idővel szeretnénk a város külső területein is konyhákat nyitni, valamint megjelenni a vidéki nagyvárosokban is. Ha a lakóhelyekhez közel lesz már konyhánk, akkor természetesen a szállítási feltételek is kedvezőbbek lesznek.

– Az eddigi reklámok megjelenési helyei igen behatárolt közönségnek szólnak, merre terveznek ez ügyben nyitni?

A hagyományok iránt különösen fogékony emberek mellett mindenképp érdemes kipróbálni ételeinket azoknak is, akik szeretik a finom, természetes, egyedi ízeket. Bio, teljes kiőrlésű liszt, friss zöldségek, köles, hajdina, ezek mind olyan alapanyagok, melyek akármelyik vegetáriánus, fogyókúrázó, vagy csupán egészséges élet után vágyó vendégünk bátran fogyaszthat. A laktató, ízletes falatok mellett ezért kínálunk húshagyó ételeket és leveseket is, tehát a célunk az, hogy a közeljövőben minél többen, minél szélesebb körben megismerjék és megkóstolják a NomádÉtel.hu egyedi étkeit.

Magam részéről alig várom, hogy külsőbb kerületekbe is kiszállítsanak, biztosan nem fogom kihagyni, és végigpróbálom az étlapot. Bár… talán egy belső kerület egyik utcakövén megvárva a házhozszállítást, nem is kell annyit várnom…

Németh Krisztina

http://www.nomadetel.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük