A Miskolci Nemzeti Színházban február 20-án tartották a zenés játék ősbemutatóját, (lásd: http://euroastra.hu/node/88422) ennek közönsége egy kis extrát is kapott a tervező-énekestől. Ám a többi előadás nézői sem maradnak meglepetések nélkül.

 

A Miskolci Nemzeti Színházban február 20-án tartották a zenés játék ősbemutatóját, (lásd: http://euroastra.hu/node/88422) ennek közönsége egy kis extrát is kapott a tervező-énekestől. Ám a többi előadás nézői sem maradnak meglepetések nélkül.

 

Horányi Juli kék és önfeledt játékosságot sugárzó jelmezeibe bújnak a legújabb és valószínűleg leginkább a 21. század ifjaira hangolt Robin Hood-feldolgozás szereplői.

Robin Hood jó figura – felnőtt nyelven: humoros és értéket közvetítő a története -, de sem hősi pátoszban sem fuszekliben nem kívánkozott Szőcs Artur rendező keze alá.

Így Deres Péter írt egy új darabot Mándy Iván ifjúsági regényének legfontosabb jeleneteit használva pillérként, ám új szerkezetben, új szemlélettel, sőt, itt-ott új szereplőkkel. Máthé Zsolt szerezte a dalszövegeket, Nagy Nándor pedig a zenét hozzá – azzal a feltett szándékkal, hogy élvezetessé teszik a számos feldolgozás miatt már súlyos terheket cipelő történetet a mai kiskamaszok számára is.

 

Nem nagyon tudtuk elképzelni, hogy a huszonéves, kényszerből bujdosó Robin mindig annyira tökéletes hős lenne. Ő is ugyanolyan vagány „rosszcsont", mint a többiek. Természetesen, ha a felelősségről, a csapatért való kiállásról, egy barát megmentéséről van szó, akkor érett férfiként viselkedik – mondja Deres Péter arról, ők hogy is látják a sherwoodi erdő lakóit.

 

Mivel újat, mait szerettek volna, semmilyen szempontból nem versenyeztek a korábbi feldolgozásokkal, azonban egy-két kikacsintás szól a felnőtteknek – és persze a fiataloknak is. Hiszen az egész előadás lényege a felszabadult játék. Ami a jelmezeken is egyből tetten érhető: mintha egy hosszú nyári délután kalandjához öltözött volna be a csapat, miután végigkutatták a padlást…

 

Sőt, a kellék is mind „handmade", nincsenek profi eszközök, mert a történet is arról szól, hogy összejöttek az erdőben és mindent maguk csinálnak – fűzi az előbbiekhez a jelmezeket tervező Horányi Juli. – A darab nagyon eklektikus, sok minden megjelenik benne, például szereplők más mesékből… Márpedig a látványvilágnak, így a jelmeznek, az írott anyagot kell tükröznie. És befolyásolja a rendezői koncepció, ami most az animációra épül, nagyon sok rajzfilmszerű jelenet van benne. Megpróbáltam olyan figurákat alkotni, akik mesehősök lehetnek. Mert ez egy nagy játék, egyszerre vicces és szürreális.

 

A jelmezek most nem az egyes karaktereket, hanem csoportokat jeleznek – például a szőrös-maszkosak a gonoszok, a vidám, különböző módon vágott pólójú srácok a jófiúk. De, hogy legyen, ami összefogja az egészet – Robin Hoodot kivéve, akik megőrizte klasszikus zöld nadrágját -, mindenki különböző kékekben pompázik. Mert leginkább az erdőben, a természetben vagyunk, és a kék már a környezetvédelem színévé vált, úgy is mondják: az új zöld a kék. Ezt még a darabba is beleírták. Akkor hogyhogy nem írták bele magát Horányi Julit?

 

Szőcs Arturnak, a rendezőnek eszébe jutott, hogy bele kellene rendezni, de nem vagyok színésznő, nem fogok szerepet játszani. A premier zenés fináléjában felmegyek a színpadra, énekelek is velük, de ez egyszeri alkalom. Egy pillanatra találkozik a munkám és a szerelmem. A tervezést is nagyon szeretem csinálni, sok élvezet van benne, de nem titkoltam az X-faktor idején sem: az a célom, hogy a zene vegye át a főszerepet az életemben. Soha nem akartam megnyerni a tehetségkutatót, még azt sem vártam, ami megtörtént, hogy második lettem. Amit szerettem volna, azt megkaptam: a lehetőséget, felkerültem az ország zenei térképére. A verseny hatalmas löketet adott, valószínűleg ahhoz is, hogy belefogjak a szólókarrierem építésébe. Márciusban 30 éves leszek, itt az ideje, hogy lépjek egy nagyot – mondja a színházon kívüli életéről.

 

Aki nem jutott el a pénteki miskolci premierre, azt is várja meglepetés, még ha nem is Horányi Julitól. Hogy milyen, az természetesen titok – de azon például érdemes elgondolkodni, Lob varga hogyan lesz nő, mit csinálhat a Bemondó, ki az a Nándor Fehér, egyáltalán: hogy kerül Fiona és Shrek a sherwoodi erdőbe – és vajon ők is kékek-e?!

 

A Robin Hood következő előadása: 2015. február 25. 14:00

 

http://mnsz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük