2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Montparnasse-torony

2 perc olvasás

 

montparnasseRemélem néhány hónap múlva már szabadon utazhatunk. Ha valaki először jár Párizsban, úgy érzi, az Eiffel-torony megmászása kötelező gyakorlat. A belépőjegy drága, de megéri, emlékezetes fotókat lehet készíteni a szemünk elé táruló panorámáról.

Nem beszélek le senkit az Eiffel-ről, de sokkal inkább ajánlanám a Montparnasse-tornyot. Igaz, „csak” 210 méter magas, szemben az „Öreg Hölgy” 324 méterével, de sokkal gazdagabb élmény és a panoráma is lényegesen szebb onnan. Be is bizonyítom legott.

A Montparnasse torony az Eiffel-toronnyal szemben nem egy fémszerkezet, hanem egy 59-emeletes, 120.000 négyzetméter alapterületű pláza Párizs szívében a Boulevard Raspail és a Rue de Rennes kereszteződésénél. Az épületben az üzleteken és éttermeken kívül megtalálhatók a világ vezető vállalatainak irodái és a nagy bankok képviseletei. A plázában 5.500-an dolgoznak.

Váltsunk jegyet, lépjünk be az épületbe. Ne féljünk, nem tévedhetünk el, mind a 25 gyorsfelvonóban liftesfiú (steward) található, aki szívesen ad felvilágosítást. De jobb, ha egyenesen felmegyünk az 56. emeletre, ehhez 38 másodperces liftezésre van szükségünk.

Fújjuk ki magunkat, lépjünk be az étterembe. Nem nézik le az embert, ha ebédre csak egy hagymalevest és egy pohár Chablis fehérbort rendelünk. Aztán irány a lépcső, mert a legtetejére már nem jár a lift. Három emeletet kell gyalogolnunk, de megéri. Ilyen körpanorámát az Eiffel-toronyból nem látni. A hatalmas ablakokból elénk tárul Párizs és környéke. Felismerjük a Szajnát és a leghíresebb épületeket. Napos időben akár 40 kilométerre is elláthatunk Párizs környékére. Lássunk hozzá a fényképezéshez.

erme

Ha emléktárgyat akarunk venni, ne menjünk az üzletekbe. Van egy érmekészítő automata az 59. emeleten. Bedobunk 10 eurót, bepötyögjük nevünket a billentyűzetbe és kapunk egy ezüst színű érmét, egyik oldalán a Montparnasse-torony, másikon a nevünk és az aznapi dátum. Akkora, mint a mi 200-forintosunk.

Ez után, ha kedvünk tartja, bóklászhatunk az emeleteken, nézhetjük a csodás kirakatokat, de ott ne vásároljunk semmit. Lépjünk ki a pláza kapuján és a Montparnasse városnegyedben találjuk magunkat, ahol ugyanazt kapjuk sokkal olcsóbban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.