Jelentős, 10-15 százalékos forgalomnövekedést várnak a munkaerő-kölcsönzők 2015-re Magyarországon, a kereskedelemben 20 százalékkal is nőhet az atipikus foglalkoztatás aránya – derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Jelentős, 10-15 százalékos forgalomnövekedést várnak a munkaerő-kölcsönzők 2015-re Magyarországon, a kereskedelemben 20 százalékkal is nőhet az atipikus foglalkoztatás aránya – derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

    A tájékoztatás idézi Dénes Rajmund Rolandot, az MMOSZ elnökét és a Humán Centrum Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: tavaly elsősorban a termelő, gyártó szektorban nőtt meg a munkaerő-igény. A fehérgalléros irodai alkalmazottak foglalkoztatásának volumene országosan stagnált, ugyanakkor a kékgalléros – szakképzett és szakképzetlen – munkavállalóké bizonyos régiókban akár 25-35 százalékos növekedést is mutatott – tette hozzá az MMOSZ elnöke az MTI érdeklődésére.
    Amíg a szakképzetlen munkaerő bővítését 40-60 kilométeres körzetből szállítással biztosítani tudják, addig a szakképzett munkaerőt, a fiatal szakembereket egyre nehezebben lehet megtalálni, megfizetni és megtartani – jegyezte meg az MMOSZ elnöke közlemény szerint. Komoly hiány van munkatapasztalattal rendelkező, mérnök, lakatos, hegesztő, fényező, műszerész munkatársakból – tette hozzá.
    A közleményben Dénes Rajmund Roland a szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatban megjegyezte: bízik abban, hogy így gyorsabban tud majd a képzési rendszer a piaci igényekre reagálni.
    Simon Balázs, az MMOSZ kommunikációs alelnöke, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója a közlemény szerint elmondta: esetenként már munkaerő-hiányt tapasztalnak, mivel az elmúlt év utolsó negyedévében megközelítették, a nyugati országrészben el is érték a nem statisztikai, hanem tényleges értelemben vett teljes foglalkoztatást.
    Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke, a Dologidő Kft. cégvezetője kiemelte a tájékoztatásban: a kereskedelemből – az új szabályozások által okozott leépítések hatására – kilépő, a munkaerőpiacon megjelenő munkavállalók részleges megoldást nyújthatnak az ipari termelésben és a szolgáltató szektorban jelentkező munkaerőhiányra, átképzés útján. A szakértő a változások hatására a kereskedelemben az atipikus foglakoztatási formák megközelítőleg 20 százalékos növekedésével számol idén.
    Csizmadia Gábor a közlemény szerint úgy vélekedett: jelentős piactisztulást generál majd a januártól életbe lépett fordított áfa-szabályozás a munkaerő-kölcsönzés területén, ami a szakértő kölcsönző cégek megerősödéséhez, ezen keresztül kölcsönzési szakma elismertségéhez vezet. Idén várhatóan tovább növeli külföldi munkaerő volumenét az ipari termelésben kialakult szakképzett munkaerőhiány – jegyezte meg a szakértő a tájékoztatás szerint.

gde \ gte

MTI 2015. január 17., szombat 4:26

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük