A fővárosi tulajdonban álló FŐKERT Zrt., a Nagymező utcai fasor kezelője, miután 2009. márciusban nem tudta életveszélyre hivatkozva engedély nélkül kivágni a fákat, most fakivágási kérelmet adott be 18 fa kivágására. A fakivágási kérelem elbírálására a 13. kerületet jelölte ki az Államigazgatási hivatal.

A fővárosi tulajdonban álló FŐKERT Zrt., a Nagymező utcai fasor kezelője, miután 2009. márciusban nem tudta életveszélyre hivatkozva engedély nélkül kivágni a fákat, most fakivágási kérelmet adott be 18 fa kivágására. A fakivágási kérelem elbírálására a 13. kerületet jelölte ki az Államigazgatási hivatal.

 

  
    A Nagymező utcaiak Egyesülete szerint: a FŐKERT 18 védett fát érintő fakivágási kérelme, szégyenletes szakmai hiba. Ilyen hibát akkor követnek el, ha nem a szakmai és morális értékek mentén történik a döntéshozatal, hanem érdekcsoportok nyomására.

Az Egyesület elhivatottan küzd azért, hogy a budapesti Broadwayn a fasor élettere megmaradjon, ezzel lehetőséget adva arra, hogy a jövő generációk is ültethessenek oda fákat. A fák védelme, az élettér védelme is. Csak így kerülhető el, hogy ne beton és kőrengeteg borítsa el az utcát. Ezek az elvek olyan morális alapokon nyugszanak, melyeket nem tud ledönteni semmilyen adminisztráció, semmilyen rövidtávú üzleti érdek, tűnjenek azok bármilyen erősnek és hatalmasnak.

A fasort először a 6. kerület akarta életveszélyre hivatkozva kivágatni 2007. tavaszán. Az életveszélyre való hivatkozás akkor, egy szakmai alapokat nélkülöző igazságügyi szakértői vélemény birtokában történt. Ezt hamar igazolta a Főpolgármesteri hivatal által szervezett szakértői csoport közös véleménye, mely megállapította 2007. szeptemberben, hogy a fasort gallyazni kell és nincs életveszély.

Ugyancsak életveszélyre hivatkozva próbálkozott a fakivágással, a 2009. májusban azonnali hatállyal leváltott Kocsis László, a FŐKERT volt vezérigazgatója. Ő sem járt sikerrel.

A háttérben ott húzódik a mélygarázs engedélyezési ügye. Az építési engedély kérelmet a 13. kerület építési osztálya 2009. április 22-én kelt határozatában már másodszor utasította el. Az okok között kiemelt, hogy a közegészségügyi szakhatóság, az ÁNTSZ, nem járult hozzá az engedélyhez a következő közegészségügyi ok miatt:
A szennyezet levegő kibocsátási helyek magassága (1,7 méter vagy alacsonyabb) a járókelők légzési zónájának magasságába esik. Közegészségügyi szempontból nem kívánatos az egyébként is szennyezett belvárosi levegőt újabb koncentrált szennyezett levegővel tovább terhelni.

Továbbá, 9 fa kivágásához nem rendelkezett az építtető WK Bt. a hatodik kerület fakivágási hozzájárulásával. Ezt a fakivágási hozzájárulást a hatodik kerület egyébként a hatályos jogszabályok szerint nem adhatja meg a védett fasorra.

A WK Bt. fellebbezett az építési engedély kérelem elutasítása ellen.

Az Egyesület természetesen tisztán látja, hogy a FŐKERT fakivágási kérelme, az építtető érdekét szolgálja: hiszen amíg a fák a helyükön állnak, nem lesz építési engedély. Csak azt nem értjük, hogy miért nem a lakosság és a növényzet érdekét tartja szem előtt a fővárosi társaság. Talán a Főpolgármesteri hivatalnak alaposabban kellene felügyelni, hogy leányvállalata milyen érdekek mentén hozza a döntéseket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük