Február 27-én este A Világcirkusz című előadást láthatják, melynek rendezője-koreográfusa Juronics Tamás. Nagy Dániel/Bodolay Géza: A Világcirkusz – prózai táncszínház. Magyarországon most játsszák először a teljes előadást! (Bemutató: 2014. május 16. Nagyvárad)

 

Február 27-én este A Világcirkusz című előadást láthatják, melynek rendezője-koreográfusa Juronics Tamás. Nagy Dániel/Bodolay Géza: A Világcirkusz – prózai táncszínház. Magyarországon most játsszák először a teljes előadást! (Bemutató: 2014. május 16. Nagyvárad)

 

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg Nagyváradon, a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként. A Partium egyetlen hivatásos magyar táncegyüttese ma már a Nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik.

 

„Ingyen cirkusz! Ingyen cirkusz! Mindenki, mindenki ott legyen! – Aki nem vak, aki él, aki mozog, mindenki, mindenki!"- hangzik az előadás elején, mely a Nagyváradi Szigligeti Színház két társulatának közös munkájából született, hiszen egyaránt szerepelnek benne a Szigligeti Társulat színészei és a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai. A történet kulcsfigurája Remike, aki fantasztikus mutatványokkal kápráztatja el a közönséget, és arról a tulajdonságáról vált nevezetessé, hogy egyáltalán nem volt szíve. Mivel ő a cirkusz egyetlen női tagja, nem meglepő, hogy az összes férfi szerelmes belé és bármit megtennének, hogy kegyeibe férkőzhessenek.  A történet szereplői között van Isten, Belzebub – az ördög, angyal, pap, bohóc, díjbirkózó, főügyész, orvos, sorozótiszt, lakáj, sekrestyés, bíró és rab, tehát emberek és ember felettiek – ahogy a cirkusz is. Az előadás zenei vonalát Mozart egyik legismertebb és legelismertebb, ugyanakkor legtitokzatosabb műve a Requiem képezi, melyhez közismerten sok legenda fűződik.

 

Szereplők:

Isten, az Isten – Dobos Imre

Belzebub, az ördög – Dimény Levente

Halál – Csatlós Lóránt

Angyal & Pap – Ifj. Kovács Levente

Remike, a csodanő – Tasnádi-Sáhy Noémi

William, a Bohóc & Bíróság elnöke – Hunyadi István

Pinkár, a díjbirkózó & főügyész – Kiss Csaba

Lakáj & Sekrestyés – Kocsis Gyula

Főorvos & Fősorozótiszt & Őr – Szabó Eduárd

Gruncser Aladár & Rab – Szotyori József

Gabídusz, a szőke leányka-angyal – Bodea Ingrid/Éhik Brigitta

Táncosok:

Brugós Anikó, Brugós Sándor Csaba, Iván Enikő Kitty, Forgács Zsombor, Kerekes Dalma, Forgács-Popp Jácint, Mihucz Kinga, Kádár Elemér, Pelbát Ilona, Kacsó Bálint, Szabó E. Ágnes, Schmidt Nándor, Tímár Tímea, Szőnyi József, Tolnai Tímea, Rácz Lajos

Rendező, koreográfus: Juronics Tamás

 

„A Cirkusz pokoli szatíra, Swift és Orwell irodalmi bordájából metszett remekmű. A Remike kívánságára vérért lihegő artisták, a világban tévelygő, teljesen naiv Isten, a mindenen diadalmaskodó kegyetlenség – mindez borzasztó látomás a világháborúról, és még annál is többről: a mai és mindenkori ember esztelenségéről, önzőségéről, kíméletlenségéről. A Cirkusz iszonyú önarckép rólunk, akik szeretnénk, de nem tudunk emberek lenni."

(Demény Péter)

 

2015. február 27. (péntek), 19:00

Nagy Dániel/Bodolay Géza: A Világcirkusz – prózai táncszínház

József Attila Színház

 

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu

http://nte.szigligeti.ro

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük