Befejeződött az NGYSZ idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.

 

Befejeződött az NGYSZ idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.

 

Idén májusban 33 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Kászonaltízbe, Csíkkozmásra, Csíkszentmihályra, Gyimesbükkre, Tusnádra, Sepsibükkszádra, Oklándra, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogattak el.

 

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus,  gyermek fül-orr-gégészek, gyermekszemész, fogorvosok, gyermek-immunológus, szülész-nőgyógyász, gyermek-urológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek  vettek részt.

 

Orvosaink közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, 35 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

 

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 18 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 17 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 340.000.- Ft volt.

 

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 369 nőgyógyászati szűrést végeztek el az egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején.  Két megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra lesz szükség, 22 esetben gyógyszeres terápia javasolt. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk.

 

A nőgyógyászati szűrőkamion működtetését a Waberer's International Nyrt. támogatja, szervizelését, műszaki karbantartását is a speditőr vállalat végzi.

 

A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok a tavalyi évhez hasonlóan idén is az erdélyi Oklándon, az Elhelyező Központban végeztek szűréseket és kezeléseket, az itt élő 66 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű és speciális igényű gyerek számára. 

A szakemberek itt  több mint 100 kezelést végeztek, amelyek között volt foghúzás, gyökérkezelés, tömés, fogkő eltávolítás, illetve barázdazárás is. 

Felmérésük alapján a múlt évhez képest a gyermekek fogazatának állapota egyértelműen javulást mutatott. A rossz fogazatú gyerekeknél a fő kiváltó ok a fogmosás hiánya volt, ezért az ő esetükben a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére.  A kezelések végén minden gyereket  fogkefével ajándékoztak meg.

A gyerekek különösen érdeklődőek voltak, izgatottan, de félelem nélkül és örömmel jelentek meg a kezeléseken, ami egyaránt köszönhető a fogorvosok nyitottságnak és barátságos hozzáállásának, annak, hogy nem egy szokványos orvosi rendelőben folyik a munka, valamint annak, hogy már nem először vesznek részt ilyen jellegű szűréseken.

 

Az Elhelyező Központban a  rendszeres fogászati szűrővizsgálatok és kezelések hiánya  egyértelműen a szűkös anyagi körülményekre és a szakember hiányra vezethető vissza, ezért az önkéntesek tevékenysége nagyban segíti a gyerekek egészséges fogainak megőrzését.

 

Az orvos-csoport szállításáról idén is az OTP Bank gondoskodott.

A csoport utaztatásában a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az Oracle Hungary Kft. is segítségünkre volt.

 

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2016. október 8-15. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük