2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A NÉPRAJZI MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI 2015-ben

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/89063"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_463.jpg" border="0" width="268" height="188" /></a></span>Dr Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója ismertette a folyamatban lévő és tervezett kiállításaik sorát az idei évben. <p> 

Dr Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója ismertette a folyamatban lévő és tervezett kiállításaik sorát az idei évben.

 

Dr Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója ismertette a folyamatban lévő és tervezett kiállításaik sorát az idei évben.

 

A Kő kövön című tárlat 2014. október 30-án nyílt meg, és megtekinthető 2015. október 18-ig – a holokauszt évéről emlékezve. A vidéki magyar zsidóság kultúrájából felsorakozó tárgyak még a holokauszt előtt keletkeztek. A kiállítás persze töredékes, hiszen a legtöbb tárgy nem maradt meg és nem is rekonstruálható.

 

Az új szerzemények kiállítása 2015. március 5-től augusztus 23-ig látható. A Szarvas Zsuzsanna kurátor által összeállított anyag a 2013-14-es gyarapodásról számol be több ezer fotó segítségével. Látható türelem-üveg gyűjtemény, ausztrál táncegyüttes, ormánsági néprajzi darabok, Sárosi Bálint hangszergyűjteménye, valamint Halmos István hangszerei, zenei jegyzetei. Ezeken kívül szerepelnek mordvin tárgyak, vietnami kerámiák, a Malonyay-hagyatékból textilek, első világháborús képeslapok és diapozitívok. Tablókon ismertetik e tárgyak kalandos történetét is.

 

Új épület, megújuló múzeum címmel március 15-től bemutatkozik a Liget Budapest Projekt. A Néprajzi Múzeum 1872-es megalapítása óta soha nem működött az eredeti rendeltetésének szánt épületben. 143 év alatt sokat kellett költöznie. 1974-től szállásolták el a Kossuth téri Igazságügyi Palotában. A Ligetben biztosítják a szakmai igényeket és a látogatók kényelmét – 21. századi módon.

 

Ellenpedagógia a tóparton március 27-től augusztus 31-ig Frazon Zsófia kurátor irányításával az 1938-tól 1978-ig működött magánnyaraltatást dolgozza fel. Azt a reformpedagógiát, amit a nyári táborokban alkalmaztak a középosztálybeli szülők gyermekei számára – az úttörőtáborok ellenében. A kutatást az AnBlokk Egyesület 2011-es Ellenpedagógia a Kádár-korszakban című kutatási programja indította el. A kiállításon magánarchívumok anyagaiból válogatnak

 

Szinte Gábor kutató, rajztanár, gyűjtő, fényképész hagyatékából rendez kiállítást Bata Tímea és Tasnádi Zsuzsanna 2015. április 16. és november 22. között. A neves kutató a műemlékvédelem szempontjából értékes székelyföldi háztípust, kaput, kopjafákat  és fatemplomokat mutat be. Olyan ritkaságok is szerepelnek itt, mint például az 1673-as mikházi kolostor kapuja. A nemzeti romantika jellemezte gyűjteményét A kaputól a törülközőig címmel kvízjátékok és vetítések tarkítják.

 

Torday Emil (1875-1931) afrika-kutató június 20-tól szeptember 6-ig tartó tárlatán kongói gyűjtőexpedíciójáról kaphatunk képet. Tárgyai abból az időből származnak, amikor még európai ember nem járt arra. A katalógusban szereplő 450 darabból mintegy százat lehet megszemlélni. 2009-ben a Torday útját (Szilasi Ildikó Hermina vezetésével) végigjáró expedíció képeit láthattuk, most viszont az eredeti tárgyakat is.

 

A Szakrális Művészeti Hetek alkalmából Nagy Károly Zsolt fotói számolnak be a Salgótarjáni utcai zsidó temetőről. A Nemzeti Örökség Intézete gondozásában erről 2014-ben jelent meg könyv Tóth Vilmos történész tollából és Nagy Károly Zsolt fényképeivel. Budapest legrégebbi zsidó temetője 1874 és 2004 között működött. Több jelentős síremléket tervezett Lajta Béla, a híres építész. A kiállítás a műemlékvédelem fontos feladataira hívja fel a figyelmet.

 

World Press Photo 2015 szeptember 23-tól október 25-ig mutatja be a világ legjobb sajtófotóit. Ennek a kiállításnak évek óta a Néprajzi Múzeum ad otthont. A világ sajtófotózásának nonprofit szervezete 1955-ben alakult meg Amsterdamban, most a 34. születésnapját ünnepli. A világ legjelentősebb versenyének díjnyertes felvételeit ugyanabban az időben 45 országában tekinthetik meg.

 

Élő népművészet címmel október 29-től 2016. március 27-ig a Hagyományok Háza rendezésében valósul meg a XVI. Országos Népművészeti Kiállításra érkezett alkotások seregszemléje középpontban a kismesterségekkel. A tárlat arról szól, hogy a turistaközpontok és a vásárok igénytelen tárgyai mellett léteznek igényes holmik is. Paraszti hímzés, kékfestő, csipkék, népi ékszerek, szőttesek, nemezek, gyerekjátékok, fából készült bútorok, csont- és szarufaragás, kovács-, fazekas-, bőrműves munkák, csuhé-, gyékény-, vesszőfonás, mézeskalács szerepel a tárlaton.

 

Betlehem kiállítás lesz december 3-tól 2016. április 7-ig. Ezzel búcsúzik idén a látogatóktól a múzeum. Hordozható betlehemek, templomok kicsiny másai, istállók, benne jászol, gyertya, figurák és állatok a népi hagyomány szerint. Manapság a köztereken is elhelyeznek – változó ízléssel – felállított betlehemeket.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.