Az amerikai szoftvercégekkel kötött stratégiai megállapodások nemzetbiztonsági veszélyeire hivatkozva a nyílt dokumentumformátum alkalmazását javasolja a miniszterelnöknek írt nyílt levelében az ODFA Magyarország szövetség.

 

Az amerikai szoftvercégekkel kötött stratégiai megállapodások nemzetbiztonsági veszélyeire hivatkozva a nyílt dokumentumformátum alkalmazását javasolja a miniszterelnöknek írt nyílt levelében az ODFA Magyarország szövetség.

 

    A szervezet levelében hangsúlyozza, hogy az ODF (Open Document Format) nyílt dokumentumformátum közigazgatási alkalmazása az alacsonyabb költségek mellett biztonsági előnyökkel is jár, ezért ajánlatos lenne haladéktalanul felülvizsgálni a közigazgatás informatikai beszerzési és üzemeltetési gyakorlatát.

    Az ODFA levelében annak a meggyőződésének ad hangot, hogy amint azt a Snowden-ügy legutóbb egyértelművé tette, "az érintett szoftvergyártók és hazai szállítóik nem képesek garantálni a termékeik által kezelt adatok biztonságát, azok tehát nem felelnek meg a legalapvetőbb nemzetbiztonsági követelményeknek sem".

    A levélben a szervezet rámutat, hogy az EU 2002 óta ajánlja a nyílt szabványok és nyílt formátumok alkalmazását a közigazgatásban és azóta az országok többsége komoly erőfeszítéseket tett az "informatikai függőség felszámolására".

    Tekintettel a biztonsági kockázatokra, "a közoktatási és közigazgatási felhő alapú rendszerek létrehozása kizárólag nemzetbiztonságilag megfelelő módon, azaz hazai vállalatok részvételével, nyílt szabványok mentén történjen meg" – fogalmaznak a miniszterelnöknek tett megoldási javaslatban.

    Ennek értelmében tehát "a központi és a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető intézmények haladéktalanul kezdjék meg az átállást a nyílt, biztonságos technológiák használatára" – szögezi le szervezet nyílt levele.

    Az ODF egy nyílt fájlformátum-szabvány irodai programcsomagok dokumentumainak, szöveges dokumentumok, táblázatok, adatbázisok és bemutatók tárolására és cseréjére. A szabvány szabadon, jogdíjak nélkül használható fel, szemben a csak jogdíj ellenében felhasználható fejlesztő-specifikus formátumokkal.

    Az ODF fejlesztését az OASIS ODF Technical Committee koordinálja. A fejlesztések nyílt forráskódja biztonsági garanciát jelent a rosszindulatú felhasználásokkal szemben – áll a közleményben.

 

edi \ egr \ gry

 

MTI 2013. szeptember 3., kedd 11:16

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük