2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A „nyughatatlan utazó” zongorista a Müpában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80147"><img class="image image-preview" src="/files/images/Piotr%20Anderszewski.preview.jpg" border="0" width="459" height="583" /></a></span>Családi szálak révén is kötődik Magyarországhoz a ma élő zongoraművészek egyik legkülönlegesebb egyénisége, a negyvenes évei elején járó, magyar anyától és lengyel apától származó Piotr Anderszewski. A zongorista az alapítása 40. évfordulóját turnéval ünneplő Skót Kamarazenekarral érkezik a Müpába, és május 20-án Mozart- és Schumann-koncerteket játszik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.</p> <p> 

piotr%20anderszewski.previewCsaládi szálak révén is kötődik Magyarországhoz a ma élő zongoraművészek egyik legkülönlegesebb egyénisége, a negyvenes évei elején járó, magyar anyától és lengyel apától származó Piotr Anderszewski. A zongorista az alapítása 40. évfordulóját turnéval ünneplő Skót Kamarazenekarral érkezik a Müpába, és május 20-án Mozart- és Schumann-koncerteket játszik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

piotr%20anderszewski.previewCsaládi szálak révén is kötődik Magyarországhoz a ma élő zongoraművészek egyik legkülönlegesebb egyénisége, a negyvenes évei elején járó, magyar anyától és lengyel apától származó Piotr Anderszewski. A zongorista az alapítása 40. évfordulóját turnéval ünneplő Skót Kamarazenekarral érkezik a Müpába, és május 20-án Mozart- és Schumann-koncerteket játszik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

Piotr Anderszewski nem csodagyerekként tűnt fel a koncertpódiumon, már 21 esztendős volt, amikor 1990-ben a Leedsi Nemzetközi Zongoraversenyen először felfigyelt rá a közönség. Szabálytalan, tudatos, szenvtelen, laza, különc, befelé forduló, kitárulkozó – ellentétesen írják le személyiségét a tudósítások, kritikák. Ha pedig önmagáról, zenei szemléletéről beszél, egyszerűen és őszintén fogalmaz: egy koncert – véli -, nem több mint lehetőség, hogy az adott mű számára éppen akkor és úgy érvényes személyes megközelítését a hallgatókkal megossza.

 

A zongorista az ezredforduló óta visszatérő vendége a hazai koncertpódiumoknak, rajong a magyar közönségért, a közönség pedig érte, hiszen Anderszewski telt házas teremben is pillanatok alatt képes meghitt hangulatot teremteni. Kíváncsi és szabad egyénisége maximalizmussal párosul. Többször is előfordult, hogy ráadásképp újból eljátszotta a „rendes" műsorban szereplő darabot, mert elégedetlen volt magával. Elmélyült muzsikusként csak azokkal a művekkel foglalkozik, amelyek megszólítják, és amelyekről úgy érzi, hogy meg tudja velük szólítani hallgatóságát. Ez az igényesség késztette a neves muzsikus-író-filmest, Bruno Monsaingeont, hogy Yehudi Menuhin, Glenn Gould és Szvjatoszlav Richter mellett A nyughatatlan utazó címmel Anderszewskiről is filmportrét készítsen.

 

Maximalizmusa, és az ehhez köthető, elsőre szokatlannak tűnő színpadi akciói sosem válnak kontraproduktívvá; számos szakmai elismerés, többek között legutóbbi díja is bizonyítja ezt: a rangos BBC Music Magazine az „év lemezének" választotta 2012-es albumát. Különösen testhezállók számára Mozart zongoraversenyei, amelyeket az utóbbi években rendszerint karmester nélkül ad elő, és a korhű elveknek megfelelően legtöbbször maga dirigálja a zenekart, Mozart korában ugyanis még ismeretlenek voltak a pálcás dirigensek. Május 20-i koncertjén a zongorista rutinos partnere – akárcsak öt évvel ezelőtt is – a Skót Kamarazenekar lesz a Müpában, akikkel Mozart zongorára írt A-dúr versenyműve mellett Schumann fantáziaszerű és bensőséges hangulatú zongoraversenyét is előadja.

 

Az 1974-ben alakult – idén alapítása 40. évfordulóját ünneplő – Skót Kamarazenekar egyike Skócia öt kormányzati támogatást élvező nemzeti művészeti együttesének. A zenekar Skócia egyik legfontosabb kulturális nagykövete, hiszen nemcsak a szigetország híres fesztiváljainak – Edinburgh, Aldeburgh BBC Proms – visszatérő vendége, hanem világjáró társulat, amely nemcsak szerte Európában, hanem a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is jól ismert.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.