Christian Schumann próbálChristian Schumann próbálÁprilis 18-án negyedik állomásához érkezik a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertsorozata. A pécsi zenekar Zarathustra című koncertjének szombaton, 19.30-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont.

Christian Schumann próbálChristian Schumann próbálÁprilis 18-án negyedik állomásához érkezik a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertsorozata. A pécsi zenekar Zarathustra című koncertjének szombaton, 19.30-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont.

Az árpilisi koncerthez számos olyan kivételes mozzanat kapcsolódik, ami miatt kihagyhatatlan kulturális programnak ígérkezik:

 A hangversenyen a kortárs magyar zene kiemelkedő szerzőjeként hivatkozott Dubrovay László kompozíciójának dallamai csendülnek majd fel – várhatóan a komponista jelenlétében. A III. zongoraversenyben a közönség Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész zongorajátékát élvezheti.

A koncert címadó zeneműve Richard Strauss és a zeneirodalom ikonikus darabja, az Im-ígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költemény. A monumentális zenekart megkívánó zeneművet április 16-án a pécsi Kodály Központban, április 18-án a budapesti Művészetek Palotájában viszi színpadra a társulat. A Pannon Filharmonikusok ezzel folytatja azt az elmúlt években megkezdett utat, melyet járva Richard Strauss szimfonikus költeményeinek teljes sorát műsorra tűzi.

A koncerten a PFZ együttesét Christian Schumann vezényli.

A zenekar ezúttal is törekszik majd arra, hogy megmutasson valamit a zene – más művészeti ágakat is – megihlető erejéből. A társulat a 2014/2015-ös évadban a gasztronómiának nyújtott kezet. Az együttes valamennyi budapesti koncertjén vendégül látja Segal Viktor, nemzetközi rangú chefet, aki a Pannon Filharmonikusok felkérésére a zenekari játék által megihletve alkotja meg új ételkölteményeit. Segal Viktor legújabb ínycsiklandó alkotásával április 18-án is a MÜPA előcsarnokában, a hangverseny szünetében ismerkedhet meg a közönség, melynek érdeklődő tagjai a kóstolás mellett az alkotás részletes folyamatába is betekintés nyerhetnek.

A Zarathustra című koncert műsorát április 16-án a pécsi Kodály Központban is eljátssza a társulat. A pécsi hangversenyen Dubrovay László III. zongoraversenye a Bogányi Gergely által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongorán hangzik el. A hangverseny lesz az első alkalom, hogy a zongora játéka egy nagyzenekari környezetben színpadra vitt zongoraversenyben nyilvánosan meghallgatható.

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, megálmodója, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. Az új fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. /Fidelio.hu/

A Pannon Filharmonikusok rendkívüli várakozással tekint a különleges hangszer érkezésére, és a Kodály Központ európai színvonalú hangversenytermében történő első megszólalására, melyet minden bizonnyal zenetörténeti pillanatként jegyez majd a hazai művészeti élet. A PFZ egy olyan haladó szellemiségű, nyitott művészeti műhely, amely maga is belső innovációs törekvéseinek köszönhetően jutott a hazai zenekarok élvonalába, így a magyar művészeti innováció minden fontos lépését rendkívüli örömmel üdvözli.

Jegyek korlátozott számban a budapesti és a pécsi koncertre is kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon, a MÜPA és a Kodály Központ jegypénztáraiban vagy az ismert jegyirodákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük