A dél-balatoni Pócz Pincészet borásza Budapestre jött, hogy bemutassa borait és pincészetét a médiának. A borbemutatóra a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban került sor, ahol Pócz József, a pincészet vezető borásza mesélt a borászat aktualitásairól, sikereiről illetve jövőbeni terveiről is, valamint bemutatta prémium borházasítását, a 2013 névre keresztelt cuvée-jét.

 

A dél-balatoni Pócz Pincészet borásza Budapestre jött, hogy bemutassa borait és pincészetét a médiának. A borbemutatóra a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban került sor, ahol Pócz József, a pincészet vezető borásza mesélt a borászat aktualitásairól, sikereiről illetve jövőbeni terveiről is, valamint bemutatta prémium borházasítását, a 2013 névre keresztelt cuvée-jét.

 

A Dél-Balaton egyik meghatározó pincészete, a Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, aki nemcsak a pincészet vezető borásza, hanem egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 25 éve kezdte felépíteni a tízhektáros, ma már szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és vendéglátással kibővült birtokát. „Az, hogy ma itt tartunk, rengeteg erőfeszítésnek köszönhető, de úgy hiszem, megérte az áldozatos munka, amit mind a szakma, mind a fogyasztók értékelnek."

 

A cuvée-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét

A pincészet borkészítésének filozófiája, hogy átmentse és megőrizze a szőlő íz- és zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. Saját termelésű szőlőből készítik boraikat. A pincészet egyediségét a cuvée-k adják, amelyek mind Pócz József ízlésvilágát, mind pedig a Dél-Balatoni Borrégió adottságait megjelenítik.

 

Ezt az egyedi, kifejezetten gyümölcsös ízvilágot mutatta be boraival József a média képviselőivel, hisz a borász azt vallja: „nem elég, ha a szakma ismeri és értékeli a borainkat, aminek legutóbbi tanúbizonysága, hogy a Balatonboglári Borvidéki Borversenyen a csúcszsűri chardonnay kategóriában a régió legjobbjának ítélte a 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi Chardonnay-nkat, ezt bizony meg kell ismertetni a fogyasztókkal is, hogy a Pócz márkát ízekhez és illatokhoz is tudják kötni".

 

A pincészet nagy dobása idén a 2013 elnevezésű prémium vörös cuvée-je.

Ez egy cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasításából született birtokbor, amely a hosszú, tölgyfahordós, majd ezt követően fél éves palackos érlelést követően idén már kapható. „Azt gondolom, a cuvée-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a ízlésvilágomat és a borvidék kiváló adottságait" – tette hozzá József.

 

A Pócz-címkék mindegyikén személyes üzenet olvasható Pócz Józseftől, a 2013 nevű boron így például „Elsősorban steakekhez és vadhúsokból készült ételekhez ajánlom" intelem szerepel.

 

József mesélt jövőbeni terveiről is, amelynek középpontjában a pincészeti gépek további modernizációja valamint a pince energetikai korszerűsítése szerepel, továbbá a saját palackozójuk technológiai megújítása is.

 

A pince mellett egyébként vendégfogadásra alkalmas, modern, felszerelt helyiségeket is kialakítottak, így a pincészet profilja szálláshellyel is bővült az elmúlt időszakban. A kerékpárral, autóval vagy gyalog érkező, kikapcsolódni vagy feltöltődni vágyó vendégek számára tehát a balatonlellei Kishegyen lévő Pócz Pincészet ideális helyszínválasztásnak bizonyul.

 

A dél-balatoni, balatonlellei Pócz Pincészet 1991-ben kezdte meg működését.

A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják. Főbb boraik között a világfajták – sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon – mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból – Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos – készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.

 

www.poczpinceszet.hu

https://www.facebook.com/poczpinceszet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük