2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A posztos rendőr

2 perc olvasás
rendor szobor

rendor szoborMa már nincsenek posztos rendőrök városainkban, legfeljebb járőrök, ők is egyre ritkábban. Azért kivétel is akad, bár hiába fordulnánk hozzá panaszainkkal, ugyanis bronzból van, Illyés András szobrászművész munkája. .

Budapest belvárosa 2008-ban egy új szoborral lett gazdagabb. Az életnagyságú „Posztoló rendőr” a Zrínyi utca és az Október 6. utca sarkán áll. Kedves figura, joviális mosollyal figyeli a járműveket és a járókelőket. Úgynevezett békebeli rendőr a múlt százas harmincas éveiben viselt egyenruhában. Övcsatján háromjegyű azonosító szám, oldalán kard. Történetének előzményei vannak.

Akkoriban még több volt a lovaskocsi Budapesten, mint az autó. Két testvér, két kisgyerek labdázott a közeli Hild-téren, annyira belefeledkeztek a játékba, hogy máshová is elkalandoztak. Egyszer csak a labda elszállt, a gyerekek utána, ki a labda után. Eszük ágában sem volt körülnézni, amikor jött egy sebesen haladó lovaskocsi. Telibe találta volna a két testvért, de az ott álló posztos rendőr a gyerekeket arrébb lökte.

Megmentette életüket, de ő maga már nem tudott ellépni, elesett és eltörtek a bordái. A kórházi kezelés után még hetekig nyomta az ágyat és egy akkori napilap szerint a két fiú hálás édesanyja naponta hordta neki a finomabbnál finomabb ételeket, hogy minél előbb felépüljön.

Ha a kákán is csomót akarnék keresni, megemlíteném, hogy a posztos rendőr, a „biztos úr” nem viselt díszegyenruhát, a szobor pedig ezt hordja. De ez maradjon köztünk.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.