Ma már nincsenek posztos rendőrök városainkban, legfeljebb járőrök, ők is egyre ritkábban. Azért kivétel is akad, bár hiába fordulnánk hozzá panaszainkkal, ugyanis bronzból van, Illyés András szobrászművész munkája. .

Budapest belvárosa 2008-ban egy új szoborral lett gazdagabb. Az életnagyságú „Posztoló rendőr” a Zrínyi utca és az Október 6. utca sarkán áll. Kedves figura, joviális mosollyal figyeli a járműveket és a járókelőket. Úgynevezett békebeli rendőr a múlt százas harmincas éveiben viselt egyenruhában. Övcsatján háromjegyű azonosító szám, oldalán kard. Történetének előzményei vannak.

Akkoriban még több volt a lovaskocsi Budapesten, mint az autó. Két testvér, két kisgyerek labdázott a közeli Hild-téren, annyira belefeledkeztek a játékba, hogy máshová is elkalandoztak. Egyszer csak a labda elszállt, a gyerekek utána, ki a labda után. Eszük ágában sem volt körülnézni, amikor jött egy sebesen haladó lovaskocsi. Telibe találta volna a két testvért, de az ott álló posztos rendőr a gyerekeket arrébb lökte.

Megmentette életüket, de ő maga már nem tudott ellépni, elesett és eltörtek a bordái. A kórházi kezelés után még hetekig nyomta az ágyat és egy akkori napilap szerint a két fiú hálás édesanyja naponta hordta neki a finomabbnál finomabb ételeket, hogy minél előbb felépüljön.

Ha a kákán is csomót akarnék keresni, megemlíteném, hogy a posztos rendőr, a „biztos úr” nem viselt díszegyenruhát, a szobor pedig ezt hordja. De ez maradjon köztünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük