A POZSONYI KONYHA — Szlovák gasztronómiai hét a Gerbeaud Bisztróban 2013. szeptember 9-14. között
A Szlovák Turisztikai Hivatal ötödik alkalommal rendez gasztronómiai bemutatót a híres Gerbeaud Cukrászda alatti tágas pincében, korábbi nevén a Gerbeaud Sörözőben, most Bisztróban, amelynek jó időben a teraszára is ülhetnek a vendégek.
A Szlovák Turisztikai Hivatal ötödik alkalommal rendez gasztronómiai bemutatót a híres Gerbeaud Cukrászda alatti tágas pincében, korábbi nevén a Gerbeaud Sörözőben, most Bisztróban, amelynek jó időben a teraszára is ülhetnek a vendégek.
A bemutató háziasszonya a szlovák idegenforgalom nagyasszonya, Soña Jelinková és Pintér Katalin, a Gerbeaud Ház tulajdonos-ügyvezetője köszöntötte a meghívott újságírókat, turisztikai szakembereket és utazási irodák munkatársait. Az eseményen Pozsony főpolgármester-helyettes asszonya, Petra Nagyová Dzengerová és Csomós Miklós, turisztikáért felelős budapesti főpolgármester-helyettes is megjelent. Sajnálatunkra Peter Weiss nagykövet ezen a napon vett búcsút Budapesttől, mert lejárt a kinevezése. Megköszönte a sajtónak a Szlovákiáról szóló híradásokat. Az idegenforgalmat illetően Magyarország Szlovákia ötödik idegenforgalmi partnere a sorban.
A főszereplő azonban a Kempinski Hotel Riverpark Bratislava belga séfje, Björn Junke, aki a hagyományos sztrapacskán túli, kifinomult szlovák konyhát képviselte az ott szereplő ételekkel és az ínyenc ízek legjobbikaival. Szlovákiában több Kempinski Hotel létezik, de a világon számon tartott első öt luxushotelben benne van a pozsonyi.
Az alapanyagok természetesen tipikus szlovákiai termékek. A belőlük készült ételeket most is megkóstolhattuk. Az előételek között sajtokat, felvágottakat, hideg töltött húsokat találtunk. Azután következett a falusi gyöngytyúkleves metélttel, a főételek gazdag választékában szerepelt a tanyasi csirkemell filé erdei gombákkal és zöldségekkel, fogasszeletek gyümölcsökkel, a sertés- és marhasült különböző köretekkel és nagyszerű salátákkal. Desszetekben sem volt hiány: szilváslepény, gyümölcskehely habokkal. Az ételeket finom fehér- és vörösborokkal vagy Gerbeaud gyártmányú házi sörrel öblíthettük le.
DOBI ILDIKÓ