Két napig tartott a harmadik Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál, a Pezsgővilág – III. a Buddha-Bar Hotelben. Az italok élvezete mellett lehetőség volt komoly, szakmai előadások meghallgatására is.

Két napig tartott a harmadik Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál, a Pezsgővilág – III. a Buddha-Bar Hotelben. Az italok élvezete mellett lehetőség volt komoly, szakmai előadások meghallgatására is.

) A fesztivál meghirdetésekor beígért ötven érvet a pezsgőfogyasztás mellett, a főszervező, Marczingós Zoltán túlzásnak tartotta volna felsorolni. Néhányat viszont említett. Sokan gondolják úgy, hogy a pezsgő csak az ünnepek itala. Hát miért ne csináljunk ünnepet a hétköznapokból azzal, hogy olyankor is pezsgőt iszunk? Tessék csak bátran kipróbálni – persze csak az, aki utána nem vezet autót – mennyivel másként kezdődik a nap a reggeli mellé elfogyasztott egy pohár, jól behűtött, ízletes pezsgő után! Az ára miatt sem kell kétségbe esni. Aki a vacsorájához szokott egy pohár bort inni, meggyőződhet arról: egészen jó minőségű magyar pezsgőt lehet kapni „bor árban" vagy még kissé olcsóbban is.

Megerősítette ezt a gondolatot Garamvári Vencel, a Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa is. Ő kapta 2006-ban „Az év Pincészete", ráadásul pedig még ugyanabban az évben „Az Év Bortermelője" díjat is. Pezsgői pedig – 2002 óta folyamatosan – megszámlálhatatlan mennyiségű aranyérmet nyertek a világ legkülönbözőbb versenyein. A pezsgőkészítés „ars poeticája" szerinte röviden összefoglalható. Az italt jellemezze a finom illat, karcsú, elegáns megjelenés, frissítő savak, játékos, gyöngyszerű buborékok. A pezsgő egy tollak nélküli főnix. Megszületik, mint bor, de a pezsgőgyártás során meghal, hogy újjászülessen, mint elegáns, semmi másra nem hasonlító ital, mely belopódzik lelkünkbe és megvidámítja azt!

A Veneto tartományban található Villa Sandi olasz pincészetben már a harmadik generáció foglalkozik borászattal, azon a területen ahonnan a leghíresebb prosecco italok kerülnek ki. A magyar fogyasztó számára talán a legérdekesebb az Il Fresco elnevezésű „basic", tehát alap prosecco. Ez D.O.C. kategóriájú ital, alapanyaga a Glera szőlőfajta ellenőrzött, eredetvédett helyről származik. Száraz, spumante, pezsgő. Tartályban erjesztik, érlelik, három és fél bar nyomáson palackozzák. Az eljárás minőségét jól mutatja, hogy a Cartizze már öt éve, folyamatosan őrzi „A világ legjobb proseccoja" címet. Készítenek a klasszikus módszer szerint, palackban érlelt pezsgőt is. A legfiatalabbat három évig, a következőt öt, majd egy másikat hét évig érlelik. A szokványos „champagne" stílusban készülteket – máshol – csak egy-két évig érlelik így.

A Zwack-ház is képviseltette magát a fesztiválon. Ők hozzák be a Moët & Chandon és a Dom Perignon pezsgőket Champagne-ból. Ez utóbbit kizárólag kivételes évjáratokból készítik. A névadó legendája ismert, arra lett figyelmes, hogy a pincében újraerjednek a borok. Elsőségét többen vitatják, de ennek ma már nincs jelentősége. A Fesztiválon bemutatták a cég egyik nagy különlegességét: a Brut Imperial, Napoleon császár kedvenc itala volt. Kifejezetten az ő ízlésének megfelelően állították elő és ez még ma is pontosan így történik! Készítik ennek rosé párját is. Szerencsés esetben ugyancsak „párban jár" a Dom Perignon is bár ennek a rosé változata még inkább unikumnak számít. E pezsgők különlegességének záloga elsősorban a háromszáz éves, megszakítatlan tradíció, ez a folyamatosság a titkuk.

Az egyik legnagyobb és legrégebbi „Champagne-ház", a Roederer Pezsgőház csúcsminőségű pezsgőjére már a palackozás is felhívja a figyelmet. Az átlátszó üveget narancssárga fólia borítja, a hatásos UV védelmet szolgálva. A pezsgő története is érdekes, első ízben II. Sándor orosz cárnak készítették. Mivel akkoriban a palackok egyformák voltak, a cár kérésére alkottak számára egyedi palackot átlátszó kristályüvegből. Jellemzője a szakadatlan, folytonos gyöngyözés, az alma, őszibarack és citrus illat, a friss aromák. Ez a pezsgő még ma is nagyon drága, de a pincészet készít elérhetőbb árú italt is. A Brut Premiere például magán hordozza a termőhelyre jellemző gyümölcsösséget, illatot, a fehér pezsgő mellett ebből is létezik rosé változat.

Magyarországon most először mutatkozik be a Franciaország elzászi részén működő Artur Metz Pincészet. Magyar szemmel nézve az egyik legfontosabb sajátságuk, hogy az ár – érték arányuk nagyon jó, noha szintén a klasszikus champagne- technológiával dolgoznak. Feltűnő még, hogy – bár a hétköznapi pezsgőfogyasztó a „Crémant" jelzés láttán édeskésebb pezsgőre gondol – itt a Crémant címkéjén brut megjelölés látható. Ez talán különbség a magyar és a francia ízlés között, de kóstoláskor ezek a pezsgők mégsem annyira szárazak, mint amit várnánk. Ízvilága kellemes, kisimult, nálunk, idehaza valószínűleg hamar népszerű lesz.

http://pezsgo-vilag.webnode.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük