A borászati szakma minden fontos képviselője jelen volt Balatonlellén az ünnepségen, amikor átadták „Az Év Pincészete" díjat. Az elismerés nem kizárólag egy ember, hanem egy egész csapat munkáját dicséri.

A borászati szakma minden fontos képviselője jelen volt Balatonlellén az ünnepségen, amikor átadták „Az Év Pincészete" díjat. Az elismerés nem kizárólag egy ember, hanem egy egész csapat munkáját dicséri. Amikor 2002-ben a program elindult, arra gondoltunk: teremteni kell egy alkalmat, ami nemcsak egy személy, hanem a teljes kollektíva tevékenységét értékeli – emlékezett vissza a kezdetekre a Bacchus Stúdió ügyvezető igazgatója, Nyikos István, a díjátadó program szervezője. „Az Év Pincészete" díjat most már tizenkettedik alkalommal adjuk át. Tudjuk, hogy nagy szerepe van a személyiségnek a borászati munkában, de akik a borász keze alá dolgoznak, szintén figyelmet érdemelnek. A kiválasztás úgy történik, hogy előzetesen felkérnek 40 – 50 alkalmasnak ítélt pincészetet: pályázzanak a díjra. A pályázókra a díjat kiíró szervezetek tagjai szavazhatnak. Idén 96 szavazat alapján a nyertes a balatonlellei IKON Pincészet lett.

) A díjat kiíró szervezetek nevében elsőként Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára köszöntötte a győztest. „Huszonkét borvidék borászainak és szőlészeinek tiszteletét szeretném kifejezni" – mondta. Ez a verseny olyan, mint az atlétikában a tízpróba, csak itt nem tíz, hanem tizenhat szempont szerint kell kiemelkedő teljesítményt nyújtani! Ám akik az IKON Pincészet és Konyári János pályafutását ismerik, azok számára meglepetésről nem beszélhetünk. Kezdetben úgy látszott, „Az Év Pincészete" inkább a borászati nagyüzemeknek szól. Ez később megváltozott, most pedig olyan díjazottat üdvözölhetünk, aki 2008-ban már „Az év Bortermelője" címet is megszerezte. Nemzetközi borversenyeken is nagy sikereket ért el.

Az IKON szó sok mindent összefoglal és kifejez – állapította meg Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke. Konyári Jánostól ő úgy tudja: a siker titka a szilárd kitartás, meggondolt, körültekintő beruházás, meghallgatni sok embert, de egyedül dönteni, nem a támogatásokra, hanem a célokra, a lényegre figyelni. A szőlő érdekes dolog, a mindennapokban is tud örömet szerezni az embernek, mert ha megkapált, megmetszett egy sort, akkor öröm végignézni és látni a munka eredményét. De kicsit csalafinta is mert az igazi eredményt, a palackba zárt bort csak évekkel később mutatja meg. Megtanít arra, hogy az alkotás öröm legyen és ne teher! A gyerekek se cipelni való örökségnek érezzék, sokkal inkább lehetőségnek!

Magyarországon – szerencsére – ma már nagyon sok borászattal foglalkozó díj van – állapította meg a Magyar Bor Akadémia alelnöke, dr. Zelnik József. Ha az „Év Borásza" díjat a szakmai Kossuth-díjnak szokás nevezni, akkor Az Év Pincészete" joggal lehetne a szakmai Széchenyi-díj. Pont olyan reformkor van ugyanis most a borászatban, mint a névadó korában volt. Sajnos a borászatunk mégis mélyponton van, olyan kevés a szőlőterület! Ezt ellensúlyozza a szakma színvonala; a kevésből képes aranyat csinálni. Az IKON vallási fogalom, az istenhit fejeződik ki általa. Ebben a borászatban a név ugyancsak a minőségbe vetett hit erejét jelzi.

A díjazott az oklevél mellé Madarassy István szobrászművész emlékplakettjét kapja. Konyári János megköszönve a kitüntetést, szintén a névválasztás magyarázatával kezdte. „Görögkatolikus vallásban nevelkedtem, az ikonosztáz végigkísérte a gyerekkoromat, valóban magasztos értelmet hordoz számomra ma is. A világ legszebb, legnagyobb legendájának, a bor hatezer éves legendájának részesei vagyunk és a bor ennyi idő alatt szinte semmit nem változott. Vallási szerepe is volt, minden ember nagyon szívesen itta. Bor nélkül nem volt – ma sincs – családi esemény. A művészetben a szerelem után a bor a legtöbbet feldolgozott téma. A Kánaánt is akkora szőlőfürttel ábrázolták, amit két ember vitt a vállán."

A pincészet zászlós bora a Cabernet Franc, ami az IKON Evangelista nevet viseli. Az „evangelion" görög szó örömhírt jelent. Az evangelista a jó hír jelentését hordozza. Öröm, hogy jó bort sikerült készíteni, meghívunk hát másokat is, hogy osztozzon örömünkben. Ez az Ikon Pincészet filozófiájának egyik lényege. A gondolat nem új, hiszen a Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. Ennek hagyománya éledt újjá, amikor 2007-ben, családi, baráti összefogással elkészült az IKON Borászat.

A Balaton déli partján ritkaságnak számít az IKON Borászathoz tartozó, egybefüggő, 39 hektáros szőlőbirtok. A gyönyörű környezetben megépült pince pedig nemcsak szép, de megfelel a kor minden szakmai elvárásának is. A borászat legfőbb céljai között szerepelt, hogy rövid időn belül képes legyen olyan termékcsaládot felsorakoztatni a hazai piacon, melynek tagjai kitűnő minőségűek, mégis elfogadható áron kaphatók. Teszik ezt azért, hogy ilyen módon is közelebb hozzák az emberek minél szélesebb körét az igazi, jó magyar bor fogyasztásához. Az eddig elnyert díjak bizonyítják, hogy szándékaikat sikerült meg is valósítani.

Az IKON borok stílusának és minőségének állandóságát a főborász mesterségét 1973 óta űző Konyári János szaktudása garantálja. A birtok fő fajtái a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot, a Syrah és a Pinot Noir. A fehér borokat más termelőkkel együttműködve készítik. A látogatók, ha eljönnek erre a helyre, a kiváló borok mellett a táj szépségeiben is gyönyörködhetnek. Az épület legfelső emeletén olyan – teraszos – borkóstoló helyet alakítottak ki, ahol a bor mellett a gyönyörű panorámát is élvezhetik. Azonnal nyilvánvalóvá válik, miért is ilyen kiválóak ezek a borok. Az birtok szőlőtőkéit ugyanis nemcsak felülről, közvetlenül éri a napsütés, hanem – megkétszereződve – a vízről visszaverődve is.

www.ikonboraszat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük