A Prágai Távhőszolgáltató kiemelt figyelemmel kíséri a Főtáv Zrt-nél 2007-ben indult hatékonyságjavító programot, melynek eredményeképpen a vállalat közel 3 milliárd forintot takarított meg.

 

A Prágai Távhőszolgáltató kiemelt figyelemmel kíséri a Főtáv Zrt-nél 2007-ben indult hatékonyságjavító programot, melynek eredményeképpen a vállalat közel 3 milliárd forintot takarított meg.

 

A prágaiak képviselői azzal a külön kéréssel fordultak a Főtáv vezetéséhez, hogy osszák meg velük azokat a tapasztalatokat, illetve eredményeket, melyeket a vállalat átalakítása során szereztek. A megbeszélés a program bemutatásán túl a Főtáv Zrt. jelenlegi műszaki programjaira és tervezett fejlesztéseire is kiterjedt.

Az elmúlt héten megtartott találkozó, melyet mindkét fél rendkívül hasznosnak nevezett, számos hasonlóságra és különbségre világított rá a budapesti és a prágai távhőszolgáltatás esetében.

A távfűtési rendszer kiépítése hazánkban és Csehországban is a volt szocialista rendszerben kezdődött, amikor a távhőszolgáltatás célja a gyorsan, olcsón megépített lakótelepek ellátása volt. Az olcsó tüzelőanyag miatt az épületek energia felhasználása nem játszott a jelenlegihez hasonló szerepet, ezért épültek olyan bérházak, melyek hőfelhasználása kétszerese a ma elvárhatónak, ezért mindkét országban az épületek hőszigetelése és a fűtési rendszereik korszerűsítése mellett döntöttek. Ezek a komplex modernizációs folyamatok jelentették és jelentik a megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a távfűtéses lakásban élő fogyasztók korszerű és szabályozható rendszereket használjanak lakásaik hőmérsékletének szabályozására. 

A Prágai Távhőszolgáltató 245 000 fogyasztót, valamint számos gyárat és intézményt lát el távhővel. A Főtáv Zrt által indított ÖKOPlusz programhoz hasonlót, Prágában már évekkel ezelőtt megvalósítottak, melynek során hasonló eszközöket építették be, mint, amit most Magyarországon igyekszik a Főtáv beépíteni. A program hasonlóan jó eredményeket mutatott a fűtési rendszerek korszerűsítésének és a szabályozhatóságnak köszönhető megtakarítások terén, mint az ÖKOPlusz program referenciaépületeiben mért értékek és hosszú távon is bizonyította a hasonló átalakítások fontosságát.

A találkozó során a cseh kollégák megismerték a távhő rendszer működésének főbb paramétereit és elismeréssel vették tudomásul a Főtáv vezetékhálózatának alacsony hálózati hőveszteségét, mely nyugat-európai viszonylatban is nagyon jónak számít és bizonyítja Főtáv rendszerének korszerűségét. Informálódtak továbbá arról az informatikai rendszerről is, ami lehetővé teszi a hőközpontok mérőinek automatikus leolvasását, melynek bevezetését még csak most tervezik Prágában és melytől azt remélik, hogy segítségével tovább csökkenthető az emberi mulasztások és az ebből fakadó ügyfélpanaszok száma, illetve növelhető az ügyfelek elégedettsége. Impozánsnak találták továbbá a Főtáv jelenleg szigetüzemű rendszereinek összekötésére irányuló terveket, valamint a vállalat szemétégetéssel és más alternatív energiaforrások hasznosításával kapcsolatos elképzeléseit a távhő árának további csökkentése, valamint az Európai Unió 3×20-as célkitűzésének támogatása érdekében. A célkitűzés értelmében az Unió tagországai 2020-ra összesen 20 százalékkal csökkentik a kibocsátást, miközben 20 százalékra emelik a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát, illetve, hogy 20 százalékkal növelik az energiahatékonyságot, mely célkitűzéssel kapcsolatban mind a magyar, mind a cseh szakemberek elkötelezettségüket hangsúlyozták.

A megbeszélés eredményeképpen megállapítható, hogy a Főtávban 2007-ben indult változások és fejlesztések példaként szolgálhatnak a hasonló történelmi és gazdasági háttérrel rendelkező országok távfűtőművei számára is, de igazán csak akkor nevezhetők majd sikeresnek, ha eredményükképpen a budapesti fogyasztók is megelégedetten maradnak a rendszer használói. A távhő fennmaradása társadalmi és környezetvédelmi szempontból is fontos, fejlesztéséhez pedig a mostani és a hasonló jövőbeni találkozók és tapasztalatcserék elengedhetetlenül fontosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük