2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A PSZAF a fogyasztóvédelmi szerepkörben

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/18581"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_67.jpg" border="0" alt="www.pszaf.hu" title="www.pszaf.hu" width="100" height="25" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.pszaf.hu/">www.pszaf.hu</a> </strong></span></span>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi világban.</p><p>

www.pszaf.huwww.pszaf.hu A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi világban.

www.pszaf.huwww.pszaf.hu A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi világban.

A Felügyelet internetes fogyasztóvédelmi oldalán (http://www.pszaf.hu/) tájékoztató anyagok találhatók a pénzügyi termékek, szolgáltatások kockázatairól, ismérveiről és az egyes termékekhez kapcsolódó legalapvetőbb tudnivalókról. Itt áll rendelkezésre mintegy 30 lakossági, pénzügyi terméktípus összehasonlító-táblázata. A fogyasztók pénzügyi döntését segítik a különböző alkalmazások: így a hitelkalkulátor, a háztartási költségszámító és a lakossági bakszámla-költségszámító program.

Várhatóan márciustól lesz elérhető a Felügyelet honlapján a pénzügyi vállalkozások, júliustól a hitelintézetek hitel és lízing-összehasonlító programja. Az erre vonatkozó információkat az érintett pénzügyi intézményeknek az eddigi önkéntes adatszolgáltatás helyett pénzügyminisztériumi rendelet alapján kell benyújtaniuk. Az ügyfelek kereshető és szűrhető módon ismerhetik majd meg a piacon kínált lakossági hitel- és lízingterméket, illetve hogy azok milyen alapvető feltételekkel és „áron" érhetőek el. A programmal érintett termékskála magába foglalja a fogyasztási hiteleket, hitelkártyákat, illetve lakás- és gépjármű hiteleket, valamint a lakáslízing termékeket.

2009. november 1-jétől európai szinten megváltozott a pénzforgalmi szabályozás. Erről és az egységes euró fizetési övezetről számol be a „Szánjon egy percet a SEPA-ra" (egységes európai fizetési övezet) című friss, ingyenes felügyeleti kiadvány. A tájékoztató több mint 100.000 példányban jelent meg, s december 10-től érhető el a lakossági nagybankok ügyfélszolgálatain. A Felügyelet nemrég jelentette meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló információs füzetét „Szánjon egy percet a KGFB-re" címmel. E kiadvány 100.000 példányban a nagyobb biztosító társaságok ügyfélszolgálatán, egyes lízingcégeknél, illetve egyes benzinkutakon érhető el.

A Felügyelet nemrég figyelemfelhívó közleményben szólította fel a hitelintézeteket és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásokat, hogy a karácsony előtti időszakban a felelős hitelezés elvének maradéktalan megtartásával, és az ügyfelek fizetőképességének fokozott szem előtt tartásával járjanak el. A Felügyelet idén is kiemelt figyelemmel kíséri az intézmények hirdetési tevékenységét (reklámokat, honlapokat, szóróanyagokat) és ha szükséges, fogyasztóvédelmi hatáskörében fellép. Erre idén ez idáig nem volt szükség, a szolgáltatók érezhetően visszafogottan és a jogszabályi kereteknek megfelelően végzik tevékenységüket.

A Felügyelet pályázati kiírással különböző átfogó programokat támogat és finanszíroz, amelyek valós gyakorlati eredményeket jelentenek a pénzügyi ismeretek fejlesztésében, terjesztésében, valamint felhasználhatóak az iskolai- és felnőttoktatásban is. Ilyenek: az internetes „Megtakarítási iskola" program, a középiskolás tanulók internetbanki ismereteinek bővítését célzó program, vagy az ország 250 középiskolai pedagógusa részére előkészített pénzügyi képzési program.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.