Öt csapat maradt talpon a Google Lunar XPRIZE végső (?) fázisában: a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és a Hakuto csapatainak 2017. december 31-e előtt kell elindulniuk égi szomszédunkra. A Puli jelen állás szerint 2019-ben indulna a Holdra az Astrobotic Peregrine leszállóegységén.

Öt csapat maradt talpon a Google Lunar XPRIZE végső (?) fázisában: a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és a Hakuto csapatainak 2017. december 31-e előtt kell elindulniuk égi szomszédunkra. A Puli jelen állás szerint 2019-ben indulna a Holdra az Astrobotic Peregrine leszállóegységén.

Az XPRIZE Alapítvány kedden, január 24-én jelentette be, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyében öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto  küzdhet a 20 millió dolláros fődíjért. Egyúttal odaítélték az 1 millió dollárral jutalmazott ún. "Diversity Prize"-t is: a tavaly december 31-i határidő előtt még versenyben lévő 16 csapat, köztük a Puli, egyenlően részesült a díjból. Chanda Gonzales-Mowrer, a GLXP menedzsere megjegyezte: "Az XPRIZE és a Google mély tisztelettel hajol meg valamennyi csapat ismeretterjesztő tevékenysége előtt. … A csapatok midegyike nagyszerűen demonstrálta, hogy nem kell kormányzati szuperhatalomnak lenni ahhoz, hogy megvalósítson egy holdi küldetést; egyúttal széles körben inspirálták a nagyközönséget, hogy érdemes a matematikát, a műszaki és természettudományokat művelni."

 

A Puli büszke elért eredményeire és a díjra, és továbbra is minden erejével folytatja országjárását és tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét is; az érdeklődők legközelebb Debrecenben, a Science No Fiction Tudományfesztiválon találkozhatnak vele február 4-én és 5-én.

 

A Puli, annak ellenére, hogy már nem vesz részt a GLXP-ben, töretlenül folytatja programját. "Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy hat éven át részt vehettünk a világ legizgalmasabb technológiai versenyében. Gratulálunk a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és Hakuto csapatainak, és sok sikert kívánunk mindannyiuknak a GLXP következő fázisához. Természetesen mi is jobban örültünk volna, ha  versenyben maradunk, de a szoros határidőt sem partnerünk, az Astrobotic, sem mi nem láttuk teljesíthetőnek. Ezért nem is adott be indítási szerződést az Astrobotic, és így mi sem."– mondta el Dr. Pacher Tibor csapatvezető. "Ebben nem vagyunk egyedül: az Audi támogatását élvező Part Time Scientist vezetője, Robert Böhme is azt tartja, túlságosan kockázatos rohamtempóra kapcsolni, hogy 2018 közepére tervezett indulásukat előrehozzák. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a Google Lunar XPRIZE egy nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes (akár még egy esetleges hosszabbítás után), pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékony katalizátorként működik egy új piac létrehozásában." – tette hozzá Pacher.

 

John Thornton, az Astrobotic vezetője már korábban megfogalmazta kritikáját a GLXP szorosnak tartott határidejére vonatkozóan: "Sok csapat számára az indítási szerződés biztosítása egy életben maradási kísérlet. A túl korai indítási dátum a csapatokat veszélyes kockázatok vállalására kényszeríti. Vannak csapatok, amelyek azt ígérik, 2017-ben elindulnak, de még el sem kezdték megépíteni leszállóegységük repülési példányát. Vannak, akik vadonatúj rakétára fogadnak, amely még sohasem repült. Mások nagy haladásról számolnak be, hogy a címlapokra kerülhessenek. Megint mások sietősen dolgoznak szondájuk megépítésén, és remélik, hogy minden jól megy majd." – Thornton hozzátette: "Pittsburghi "rozsdaövezeti" cégként már indulásunkkor arra törekedtünk, hogy hosszú távon fenntartható üzleti modellt építsünk ki. Hisszük, hogy fontosabb ügyfeleink érdekeire fókuszálni, mint egy verseny irreális határidőinek megfelelni. Első küldetésünket 2019-ben kívánjuk megvalósítani, amikor mind ügyfeleink, mind pedig a mi technológiánk készen állnak majd."

 

A Puli teljes erővel dolgozik azon, hogy az Astrobotic első küldetésén – amelynek során anerikai, chilei és japán partnereivel együtt egy különlegesen izgalmas eseményt is terveznek a tudományos-műszaki célok megvalósítása mellett  – eljuttassa Magyarországot a Holdra.

 

 

Az igazi díjat a piac fogja odaítélni – Quo vadis GLXP?

 – http://pulispace.444.hu/2016/12/27/az-igazi-dijat-a-piac-fogja-odaitelni-quo-vadis-glxp

 

Kint és bent – Quo vadis, Puli?

http://pulispace.444.hu/2016/12/30/kint-es-bent-quo-vadis-puli

 

Graudating from the Google Lunar XPRIZE

www.spacenewsmag.com/commentary/graduating-from-the-google-lunar-x-prize/

 

Pulit a Holdra! – 6 és fél év a Google Lunar XPRIZE-ban

http://sciencemeetup.444.hu/2017/01/26/pulit-a-holdra-6-es-fel-ev-a-google-lunar-xprize-ban

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük