2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Rába Holding elsõ negyedéve

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1596"><img class="image thumbnail" src="/files/images/RábaHolding.thumbnail.jpg" border="0" alt="Rába Holding Nyrt." title="Rába Holding Nyrt." width="100" height="58" /></a></span>2007. május 15-én tartott tájékoztatót elsõ negyedéves eredményeirõl és stratégiájáról Budapesten a Rába Jármûipari Holding Nyrt.  <em>Általános megállapításuk</em>;  folytatódik a növekedés, a romló devizák ellenére a vállalat az elsõ negyedévet pozitív  üzemi és a nettó eredménnyel zárta.</p><p><em>

rába holding nyrt.2007. május 15-én tartott tájékoztatót elsõ negyedéves eredményeirõl és stratégiájáról Budapesten a Rába Jármûipari Holding Nyrt.  Általános megállapításuk;  folytatódik a növekedés, a romló devizák ellenére a vállalat az elsõ negyedévet pozitív  üzemi és a nettó eredménnyel zárta.

rába holding nyrt.2007. május 15-én tartott tájékoztatót elsõ negyedéves eredményeirõl és stratégiájáról Budapesten a Rába Jármûipari Holding Nyrt.  Általános megállapításuk;  folytatódik a növekedés, a romló devizák ellenére a vállalat az elsõ negyedévet pozitív  üzemi és a nettó eredménnyel zárta.

 

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó jármûipari üzletág alkotja:

a Futómû, az Alkatrész és a Jármû üzletág. Az erõsen export orientált vállalat stratégiai export piaca az USA, az EU és a FÁK.  A gyõri székhelyû Rába Jármûipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktõzsdén jegyzik.A mintegy 3 ezer munkatárssal dolgozó vállalatcsoport éves értékesítése 200 millió euró.  

Pintér István elnök-vezérigazgató elmondta, a Rába Csoport továbbra is folyamatosan javítja teljesítményét, a  vállalat 2007. elsõ negyedévét pozitív üzemi és nettó eredménnyel zárta.  A piaci helyzetet jellemezte, hogy az USA tehergépjármû piaca visszaesõben volt a negyedévben, az EU szintet tartó piacán  pedig sikerült növekvõ részesedést elérni. 

A vállalat 8,7 százalékkal, 13 milliárd forintra növelte árbevételét az év elsõ negyedévében, mely elsõsorban az amerikai, az európai és a FÁK piacokon elért erõsödéssel magyarázható. Az eredmények javulása nagymértékben köszönhetõ a folyamatos üzletfejlesztésnek, a folyamatos költségkontrollnak és a hatékonyságjavítás érdekében végrehajtott intézkedéseknek.  A romló devizaárfolyam ellenére a társaság 2007 elsõ negyedévében 10 millió forint üzemi nyereséget realizált és 822 millió forintra nõtt az EBITDA.  Az élõmunka hatékonyságot 12,9%-ra sikerült javítani.  A jelzett idõszak alatt jelentõs hosszú-távú beszállítói szerzõdések születtek amerikai, európai és belföldi vonatkozásban is.

A Rába csoport 2007. elsõ negyedévben 13,0 milliárd forint értékû konszolidált árbevételt ért el, ami a tavalyi év bázisidõszakához képest 8,7 százalékos növekedést jelent.  Az adott idõszakban a cégcsoport üzemi tevékenységének eredménye 10 millió forint nyereséget hozott, ily módon a Rába csoport 2007 elsõ negyedévben 51 millió forint nyereséget ért el, a tavalyi év hasonló idõszakának 181 millió forintos veszteségével szemben.

Tovább javultak a gyõri cégcsoport cash-flow pozíciói is.  EBITDA szinten a Rába csoport az elsõ negyedévben 822 millió forint eredményt ért el, mely 24 százalékkal magasabb a tavalyihoz képest.

Az üzletágak részeredményei

A Rába Futómû Kft. árbevétele az adott negyedévben 8,1 milliárd forint volt, mely a tavalyi év bázisidõszakához viszonyítva 4 százalékos növekedésnek felel meg.  EBITDA szinten a Futómû Kft. mûködésbõl származó eredménye az adott idõszakban 274 millió forintra emelkedett a tavalyi 167 millió forintról. Az élõmunka hatékonyság itt 15%-al nõtt. Az USA értékesítés dollárban számolva 7,1%-al nõtt, a nehéz-gépjármû piac visszaesését bõven ellensúlyozta a kész futómûvek értékesítése.  Az EU és a hazai piacon új vevõkkel számolnak, folytatódik a növekedés. A FÁK piacon 76%-os euróban mért növekedést értek el, bõvültek a stratégiai kapcsolatok.

A Rába Jármûipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele az adott idõszakban jelentõs mértében,  43,5 százalékkal növekedve meghaladta a 4 milliárd forintot, EBITDA szinten pedig az üzletág mûködésbõl származó eredménye az érintett idõszakban 2,4-szeresre emelkedett és  313 millió forintot ért el, szemben a tavalyi 130 millió forinttal.A cég ülésváz-gyártási jogot nyert a Suzuki következõ modelljéhez.

A Rába Jármû Kft. értékesítésének éven belüli eloszlása nagy ingadozást mutat.  Az üzletág árbevétele az adott negyedévben 1,3 milliárd forint volt.  EBITDA szinten, a Kft. mûködésbõl származó eredménye az idõszakban 136 millió forintot ért el a tavalyi 163 millió forinttal szemben.  Az üzletágat érintõ áttelepítési projekt sikeresen befejezõdött, mely egyben a termelési körülmények minõségi javulását is eredményezte. Új környezetben korszerû technológiát honosítanak, új beruházásra kerül sor a vasszerkezeti háttérkapacitás erõsítésére.

Az üzletfejlesztésnek köszönhetõen ebben a negyedévben is több jelentõs megállapodás került aláírásra fontos stratégiai vevõkkel.  A Rába Futómû Kft. az amerikai központú Marmon-Herrington és a svéd Scania cégekkel, a Rába Jármûipari Alkatrészgyártó Kft. pedig a Toyo Seat Kft-vel kötött hosszú távú beszállítói szerzõdéseket.

Amerikán kívül mindenütt áttért a cég az euró alapú elszámolásra, a jövõre nézve pedig felgyorsítják a piacváltást.A Technológiai korszerûsítésre beruházásokon keresztül kerül sor, az árfolyam-kockázatokat a vevõkkel közösen kívánja a cég kezelni.

A jövõbeni, 2007-2010-ig terjedõ stratégiát tekintve, figyelembe kell venni, hogy továbbra is negatív deviza-árfolyam hatásokkal kell számolni, az alapanyagárak és az energia-költségek növekednek, bár a bérnyomás nem fog fokozódni.  A ciklikus változásnak megfelelõen az USA tehergépjármû piaca a 2007-es visszaesés után újra emelkedni fog, majd 2010-ben ismét vissza fog esni.  Ebbõl következõen, futómû területen a Marmonnal közösen kiszolgált nem-országúti kategória elõtt több lehetõség nyílik.  Az EU-ban a tehergépjármûvek és a trailerek piaca magas szinten stabilizálódik és folytatódik a FÁK buszpiacain a növekedés, ahol a cég ki a karja használni a munkagépek piacán várható futómû szállítási növekedést, de a FÁK még nem olyan könnyen kezelhetõ terület, mint pl. az EU.Alkatrész területen mindhárom fõ vevõ, a Suzuki, NAF és a Rába Futómû Kft. részérõl igény-növekedés várható. A jármû ágazatban a HM megrendeléseket a mindenkori állami beruházási lehetõségek határozzák meg, a cég növelni kívánja a jelenleg 13% körüli polgári szállítási volumenét.  A háttérkapacitást jelentõ vasszerkezeti piacon (öntödei, kovácsolt árúk) nyílnak még lehetõségek. 

Csoportstratégiai célkitûzések;  2006-hoz képest 20%-os növekedés,  a központosított beruházást amortizációs szinten kívánják tartani, a készpénztermelést 4-6 milliárd Ft. körül akarják tartani, a hitelállományt 10 milliárd Ft alá kívánják csökkenteni. 2007-re vonatkozó elõrejelzések;  csoport-árbevétel 53 milliárd Ft.,  EBITDA kb. 4 milliárd Ft.  

Üzletágakra bontva a tervezett árbevétel;  futómû 34 milliárd Ft.(szinten) , jármû 8 milliárd Ft.(nõ), alkatrész 14 milliárd Ft (nõ).

A 2007. I. negyedév konszolidált eredményei:

Konszolidált adatok
millió forintban

2007. I. negyedév

2006. I. negyedév

Index

Nettó árbevétel

12.981

11.941

108,7 %

ebbõl export

8.137

7.661

106,2 %

ebbõl belföldi értékesítés

4.845

4.280

113,2 %

Üzemi eredmény

10

22

45,5%

Nettó eredmény

51

-181

EBITDA

822

661

124,4 %

http://www.raba.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.