Az online kereskedési és befektetési specialista Saxo Bank aláírta a Nemzetközi Devizapiaci Magatartási Kódexet (Kódex). A Kódex célja, hogy fejlessze az ágazati sztenderdeket, és a devizapiac szereplői között széles körben terjessze az ágazatban kialakult legjobb gyakorlatokat. A Kódex az egész szektor által támogatott, mintegy kétéves időszak folyamán megvalósított együttműködés eredménye, amelyben a világ tizenhat különböző joghatósága alá tartozó központi bank és piaci szereplő vett részt.

 

Az online kereskedési és befektetési specialista Saxo Bank aláírta a Nemzetközi Devizapiaci Magatartási Kódexet (Kódex). A Kódex célja, hogy fejlessze az ágazati sztenderdeket, és a devizapiac szereplői között széles körben terjessze az ágazatban kialakult legjobb gyakorlatokat. A Kódex az egész szektor által támogatott, mintegy kétéves időszak folyamán megvalósított együttműködés eredménye, amelyben a világ tizenhat különböző joghatósága alá tartozó központi bank és piaci szereplő vett részt.

 

A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a nemzetközi intézményi devizapiac konzisztenciáját, a piac iránti bizalmat és a piac hatékony működését, mivel a piacot számos bizalomcsökkentő esemény sújtott, többek között kereskedői visszaélések, az ügyfelek bizalmának meggyengülése, az érdekek különbsége és a megrendelések nem megfelelő kezelése.

 

A nyitottság és az átláthatóság támogatását a bank a működési feltételeinek nyilvánossá tételével is megerősíti, így betekintést biztosít a brókerek ösztönzési rendszerébe, a kereskedés megalapozottságába, a tőkeáttételi viszonyokba és az eredmény alakulásába.

 

Kim Fournais, a Saxo Bank vezérigazgatója és társalapítója elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a Bank of England állandó devizapiaci bizottságának tagjaként részt vehettünk ennek a rendkívül fontos és példa nélkül álló, a szektor egészét érintő kezdeményezés véleményezésében és szövegezésében. Élen kívánunk járni az átláthatóság megvalósításában, ezt bizonyítja a Kódex aláírása és a működési feltételeink nyilvánossá tétele is, amellyel érdekközösséget teremtünk az ügyfeleinkkel. Erősíteni kívánjuk a piac egységességét, a piac iránti bizalmat, és megoldást kívánunk adni azoknak az ügyfeleknek, akik szolgáltatót keresnek."

 

A Kódex, amelyet a devizapiac alapelvei mentén alkottak meg, biztosítani fogja, hogy a devizapiaci kereskedést az egységesség és az átláthatóság jellemezze. Ezen felül a felelősségi viszonyok tisztázásával és a piaci szereplők közti ellenőrzési és együttműködési lehetőségek bővítésével a Kódex elősegíti a bizalom növekedését a piacon.

 

A Kódex kapcsán Kurt vom Scheidt, a Saxo Bank globális devizaüzletágvezetője elmondta: „A Kódex egyedülálló módon a devizapiaci szegmens egészét fogja át, a piaci szereplőktől a kereskedési platformokig, globális szinten. Mindez biztosítani fogja azt, hogy a lefektetett szabályrendszert mindenki egységesen használja, egyenlő feltételeket teremtve ezzel a piaci szereplők számára, és visszaállítva az átláthatóságon és konzisztencián alapuló versenyhelyzetet".

 

A Saxo Bank úgy véli, hogy egy jól működő devizapiac minden piaci szereplő érdekét egyformán szolgálja. A Kódex alapelveket és legjobb gyakorlatokat rögzít, amelyek a piac számára útmutatóként szolgálnak – nem maradnak ki azok a területek sem, amelyek esetében még van bizonyos fokú bizonytalanság az alkalmazandó irányelvek tekintetében.

 

„Míg más piacokon már láttunk hasonló önszabályozó kezdeményezéseket, a devizapiaci résztvevők között azonban még sosem volt ilyen szintű együttműködés. A Kódex széles körű ismertsége alapvető fontosságú annak érdekében, hogy a piaci szereplők ellenőrizhessék versenytársaik gyakorlatát, és ilyen módon biztosíthassák, hogy a rossz gyakorlatok és a piaci visszaélések eltűnjenek a devizapiacokról. Amennyiben sikeresnek bizonyul, úgy a Kódex mintaértékű lehet, és sorvezetőül szolgálhat hasonló kódexek kialakításához a többi eszközosztályban is." – tette hozzá vom Scheidt.

 

A Saxo Bank működési feltételei itt tekinthetők meg: home.saxo/about-us/enhanced-disclosure

 

A Saxo Bank korábbi intézkedéseivel is támogatta az átláthatóságot:

 

A Saxo Bank úgy véli, hogy a nyílt és átlátható piacok, valamint a szolgáltatók és az ügyfelek érdekeinek összhangja tényleges lehetőséget biztosít majd a brókerek megkülönböztetésére. Éppen ezért a Saxo mindig is a devizakereskedelem átláthatóságának és hatékonyságának növelését tartotta egyik fő céljának.

 

2016 novemberében a bank bevezette a Megbízás-vezérelt Teljesítést a spot deviza, a határidős deviza és a CFD ügyletekben, ami nagyobb likviditást, erősebb kontrollt és átláthatóságot, valamint kedvezőbb árakat eredményezett az ügyfelek számára.

 

A Saxo élenjárt abban is, hogy nyilvánosságra hozta az ügyfélmegbízások teljesítésére vonatkozó végrehajtási politika részleteit is, amelyből az ügyfelek megtudhatták, hogy a bank pontosan milyen módon hajtja végre a megbízásaikat. Emellett a Saxo Bank nyilvánosságra hozta a megbízások végrehajtására vonatkozó statisztikáit is, hogy az ügyfelek a lehető legmegalapozottabb döntést tudják meghozni, amikor brókert választanak maguknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük