Meghaladja-e a kínai gazdasági növekedés a várt mértéket? Nagy-Britannia mégis marad az Európai Unióban? A Saxo Bank, az online kereskedési és befektetési specialista idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

 

Meghaladja-e a kínai gazdasági növekedés a várt mértéket? Nagy-Britannia mégis marad az Európai Unióban? A Saxo Bank, az online kereskedési és befektetési specialista idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

 

Folytatva korábbi hagyományait, a Saxo Bank ismét közzétette meghökkentő előrejelzéseit, amelyek olyan eseményekre vonatkoznak, amelyek jócskán kívül esnek az általános konszenzuson, de ha bekövetkeznek, akkor alaposan felrázzák a piacokat. Ezek a felvetések nem tükrözik a Saxo hivatalos piaci előrejelzéseit.

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza elmondta: „Egy olyan évet zárunk, amelyben a valóság sokszor felülmúlta a valószínűtlennek tartott előrejelzéseket is – gondoljunk a Brexit-szavazásra vagy az egyesült államokbeli elnökválasztásra. A mostani meghökkentő előrejelzések arról szólnak, hogy a rendkívüli idők rendkívüli reakciókat szülnek. 2017 könnyen lehet egy olyan év, amikor sok szereplő megváltoztatja az addig – de főként a 2009-es válságot követően – bevált gyakorlatát, és ez bekövetkezhet a központi bankok expanziós lépéseiben vagy a kormányok megszorító intézkedéseiben is. Jó néhány korábbi meghökkentő előrejelzésünk a későbbiekben már inkább realisztikusbak bizonyult, ezért fontosnak tartom, hogy a befektetők legyenek tisztában azokkal a lehetőségekkel is, amelyek kívül esnek a piaci konszenzuson – és készüljenek is fel ezekre az első ránézésre valószerűtlen piaci eseményekre."

 

Ebben a szellemben adta ki a Saxo Bank a 2017-re vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit, amelyekből most négyet emelünk ki.

 

1.     A kínai GDP növekedési üteme 8%-ra nő

 

Kína megérti, hogy véget ért a gyártói kapacitás és az infrastrukturális fejlesztések által jellemzett extenzív növekedési szakasz, és megerősíti a tőkepiacok szerepét – erős fiskális és monetáris politikai támogatással – a belső fogyasztás által vezérelt növekedésre való áttérésben. Ez a GDP növekedési ráta 8%-ra való emelkedését eredményezi, amelyben nagy része lesz a szolgáltatói szektornak.

 

2.     A magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya meghaladja a 25%-ot

 

Hosszú távon a magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya 3,77%, ami az egyesült államokbeli 1990-es, 2000-es és 2009-es recessziók alatt 16%-ra, 10%-ra és 12%-ra ugrott a megfelelő sorrendben. Azzal, hogy elértünk a központi banki beavatkozások lehetőségeinek határáig, a kormányok világszerte a fiskális stimulus felé fordulnak, amely a kamatok emelkedéséhez és drámai mértékben meredekebb hozamgörbéhez vezet. Vállalati kötvények sokasága néz majd szembe nehézségekkel, és a problémát fokozzák a kötvényalapok. A nem teljesítő kötvények aránya 25%-ra nő, és az életképtelen vállalatok kiesésével végeredményben hatékonyabb tőkeallokáció valósul meg.

 

3.     Brexit helyett Bremain – az Egyesült Királyság marad

 

Az EU vezetése és az Egyesült Királyság az eddigieknél egy lényegesen együttműködőbb szakaszba lép. Ez előrelépést jelent a bevándorlás és a pénzügyi szolgáltatások szabad áramlása terén, így az ország végül is az Európai Unió berkein belül marad.

 

4.     Az Egyesült Államok egészségügyi reformjai pánikot keltenek az egészségügyi szektorban

 

Az Egyesült Államokban a GDP 17%-a megy egészségügyi ráfordításokra., míg a globális átlag 10%. Az ország lakosságának egyre növekvő hányada nem képes kifizetni az egészségügyi számlákat. Az egészségügyi szektorban a Trump győzelmét követő rali 2017-ben gyorsan kifárad, ahogy a befektetők egyre inkább tisztában lesznek azzal, hogy az új adminisztráció sem birkózik meg egykönnyen az egészségüggyel, és inkább olyan reformokat indít el, amelyek tisztító tűzként hatnak az Egyesült Államok improduktív és költséges egészségügyi szektorában. Mindez látványosan véget vet annak a látványos növekedésnek, amit ez a szektor produkált az utóbbi években.

 

A „Meghökkentő Előrejelzések 2017-re" tanulmány teljes szövege itt található:

 

http://hu.saxobank.com/campaigns/outrageous-predictions-2017?int_cmpid=hu:default_ingyenes%20pdf%20let%C3%B6lt%C3%A9se%E2%80%8B%E2%80%8B_1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük