Nem késett el, ha idén még nem kezdett hozzá a kertszépítéshez! A szakember szerint legalább 10 fokos talajhőmérséklet esetén lehet a füvesítéssel és a palántázással foglalkozni. Persze az sem mindegy, milyen eszközökkel vág neki a ház körüli munkákhoz, főleg, ha pénztárca- és szomszédbarát megoldást keres.

 

Nem késett el, ha idén még nem kezdett hozzá a kertszépítéshez! A szakember szerint legalább 10 fokos talajhőmérséklet esetén lehet a füvesítéssel és a palántázással foglalkozni. Persze az sem mindegy, milyen eszközökkel vág neki a ház körüli munkákhoz, főleg, ha pénztárca- és szomszédbarát megoldást keres.

 

A természet új életre kelt, így sokan azt gondolják, késésben vannak, ha egész nyáron át szép kertet szeretnének az otthonuk környékén. A kertészmérnök szerint azonban nem a naptár, hanem a hőmérséklet az, amely meghatározza a ház körüli munkák elvégzését. Bár napközben többnyire 15 fok feletti a hőmérséklet, éjszaka akár 5-6 fok is lehet, így tartósan a talaj sem tud felmelegedni.

A szakember szerint 10 fokos talajhőmérséklet esetén gondolkodhatunk azon, hogy elültessük azokat a növényeket, amelyek egész nyáron díszítik majd kertünket. Igaz ez a fűmagok elszórására is. Még nem késett el, ha nem látott neki a palántázásnak és a füvesítésnek.

 

Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének (MAKEOSZ) elnöke szerint a haragos zöld fűért, illetve a virágzó növényekért már most is sokat tehetünk: a tápanyagpótlás fontos része a kerti munkálatoknak. Célszerű hosszú hatástartalmú, lassan lebomló szerves és műtrágyákat választanunk.

„Magyarország időjárási körülményei miatt sajnos nem elég, ha csak nyírjuk és locsoljuk a gyepet, ahogyan például évszázadok óta az angolok teszik. Mivel nyáron sokszor afrikai hőség, télen pedig északi hideg van nálunk, nagyon fontos az évi háromszori tápanyag utánpótlás. Tavasszal, nyár elején és ősszel szoktam javasolni ezek elvégzését. Fontos azonban, hogy aki igazán szép gyepet szeretne, ne sajnálja a pénzt a jó minőségű fűmagra és az állandó locsolásra" – tette hozzá a MAKEOSZ elnöke.

 

Így kímélje kertszomszédja idegeit!

Sokan számtalan szerszámot és kisgépet felhalmoznak a kertészkedéshez, kertépítéshez, pedig a kevesebb sokszor több, és még praktikusabb is. Ma már vannak olyan akkumulátoros kisgépek – fűrész, permetező, fű- és sövénynyíró, ágvágó olló -, amelyek nemcsak megkönnyítik a kerti munkákat, hanem környezetbarát megoldást jelentenek, üzemeltetési költségük pedig minimális. Sok helyen feszültségforrás, hogy a szomszéd akkor kezdi nyírni a füvet, amikor más pihenne: ezekkel a csendes, vezeték nélküli eszközökkel szomszédja idegeit is megkímélheti!

 

A szakember szerint célszerű egy metszőolló, magasabb növények esetében egy karos olló, egy fű-, illetve sövénynyíró, a kártevők ellen pedig egy permetező beszerzése, de nagy hasznát veheti egy gyepszellőztetőnek, egy tisztítógépnek és egy ágaprítónak. Akár 50 ezer forintból összeállíthatjuk azt az alapfelszereltséget, amellyel könnyedén és rendszeresen gondozhatjuk a környezetünk.

Nagyon fontos azonban, hogy a kertészkedés is rejt veszélyeket.

 

„Van, amin nem érdemes spórolni, egy minőségi eszközzel lehet igazán jó eredményt elérni. Sokat számít az is, hogy egyes gépek használata mekkora költséggel jár. Az akkumulátoros készülékek jelentik a jövőt, hiszen nemcsak olcsó a fenntartásuk és kipufogógáz nélküli, környezetbarát megoldást nyújtanak, hanem könnyű őket irányítani és csendesek is. Sőt, ma már vannak olyan robotfűnyírók, amelyek teljesen átvállalják tőlünk a munkát és okostelefonról, vagy tabletről is elvégezhetjük a beállításokat. A balesetek elkerülése érdekében mindig viseljünk védőfelszerelést. A kerti gépeket célszerű zárt ruházatban és csúszásmentes, zárt lábbeliben használni, egyes esetekben hallásvédő, légzőmaszk és védőkesztyű is szükséges. Minden kerti eszköz használatánál alapfeltétel, hogy kipihent állapotban, bódító hatású gyógyszerek, illetve alkohol mellőzésével használjuk őket" – fogalmazott Mosolygó Ákos, a STIHL Kft. termékmenedzsere.

 

A kertszépítés 5 aranyszabálya

1. Ne spóroljon az öntözéssel: a szép gyep titka napi minimum 5 mm víz!

2. Hetente egyszer nyírja le a füvet! Ez segíti elő a legjobban a növény megfelelő  növekedését.

3. Minél nagyobb földlabdás palántákat vegyen, hogy ültetéskor ne sérüljön meg a gyökérzet!

4. Érdeklődjön, melyik növény, milyen környezetben érzi jól magát, és mennyit érdemes  belőle ültetni!

5. Figyeljen oda saját és környezete biztonságára, mindig viseljen védőfelszerelést!

 

http://www.makeosz.hu

https://www.facebook.com/makeosz.kertepitokorszagosszovetsege

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük