2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Szigligeti és a Zsennyei Alkotóház felújítása

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79136"><img class="image image-_original" src="/files/images/640Zs%20(1).jpg" border="0" width="465" height="315" /></a></span>A Szigligeti és a Zsennyei Alkotóház felújításáról, a Művésztelep és alkotóház rekonstrukciós programjáról tartott sajtóbejárással egybekötött sajtótájékoztatót Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

640zs%20(1)A Szigligeti és a Zsennyei Alkotóház felújításáról, a Művésztelep és alkotóház rekonstrukciós programjáról tartott sajtóbejárással egybekötött sajtótájékoztatót Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

640zs%20(1)A Szigligeti és a Zsennyei Alkotóház felújításáról, a Művésztelep és alkotóház rekonstrukciós programjáról tartott sajtóbejárással egybekötött sajtótájékoztatót Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100%-os tulajdonában lévő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a magyar állam művészeteket támogató mecénás szerepét tölti be, azaz lehetőséget, szolgáltatásokat nyújt, és teremt az alkotómunkához.
A szervezet alkotóházakat tart fenn Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen, továbbá két művésztelepet üzemeltet Hódmezővásárhelyen és Szentendrén, ezen felül kiállítási lehetőségeket teremt a magyar alkotóművészek számára kiállítóhelyein (Szentendre – Szentendrei Régi Művésztelep, Budapest – Olof Palme ház).

A MANK a Nemzeti Kulturális Alap kastély-felújítási mintaprogramjának pályázati támogatásával, továbbá saját források bevonásával 2013 végén megkezdte a Zsennyei és a Szigligeti Alkotóházak teljes felújítását. Magyarországon alkotóházak és művésztelepek ilyen nagyszabású beruházása 40 éve nem történt.

A felújítást követően az alkotóművészek továbbra is a MANK Magyar Mecénás Programjához egyénileg vagy társadalmi szervezeten keresztül csatlakozva kedvezményesen, azaz az önköltségi/teljes ár 40 százalékáért vehetik igénybe az alkotóházakat.
A felújítási munkálatok Szigligeten és Zsennyén a tervezett ütemezés szerint haladnak, az ünnepélyes átadásra várhatóan 2014 júniusában kerül majd sor.  Megfelelő források esetén a művésztelep és alkotóház rekonstrukciós program a Kecskeméti és Hódmezővásárhelyi Alkotóházak, továbbá a Hódmezővásárhelyi Művésztelep teljes felújításával folytatódik.

A Szigligeti Alkotóház felújítási költségeihez a Nemzeti Kulturális Alap 300 millió forintos támogatással járult hozzá, a teljes beruházás összesen nettó 395 millió forintból valósul meg. A munkálatok 2013 őszén megkezdődtek.
Az egykori Esterházy-kastély felújításának az a célja, hogy a szép környezetben lévő, patinás műemléképület építészeti és hangulati értékeinek megőrzése, az épület 1914-1915-ös állapotának helyreállítása mellett kényelmi és műszaki szempontból alkalmassá tegye a mai kor elvárásainak kielégítésére, rendeltetésének betöltésére.

 

A mintegy 30 vendégszoba komfortfokozata 3-4 csillagos lesz‚ a szobákból fürdőszobák nyílnak. Az ingatlan teljes felújítása, és a tervek szerint a park felújítása is megtörténik. A munkálatok során a MANK mindvégig együttműködik a helyi önkormányzattal.A felújítás járulékos haszna, hogy a településen található Szigligeti vár is könnyebben megközelíthetővé válik.

 

A kastély 1952-től Bölöni György Kossuth-díjas író, publicista kezdeményezésére irodalmi alkotóházként kezdett működni. Az Alkotóház az évek során a magyar irodalom számos kiemelkedő egyéniségének volt és ma is kedvelt alkotó- és pihenőhelye. Falai közt Örkény Istvántól Kassák Lajoson, Nemes Nagy Ágnesen, Kolozsvári Grandpierre Emilen, Szabó Magdán, Kertész Imrén, Nagy Lászlón, Vas Istvánon keresztül Pilinszky Jánosig, Németh Lászlótól Fekete Istvánon, Lázár Ervinen, Somlyó Györgyön, Weöres Sándoron át Déry Tiborig, Füst Milánig vagy Göncz Árpádig sok neves alkotó töltött el rövidebb-hosszabb időt. Az 1970-es évektől az irodalmárokon kívül egyre több festő, szobrász, iparművész, fotóművész, zeneszerző is látogatta az alkotóházat, amely minden művészt szívesen fogad saját konyhájával, éttermével, teraszaival, kilátó tornyával, közösségi helyiségeivel, természetvédelmi oltalom alatt álló parkjával.

A Zsennye Alkotóház felújítása összesen nettó 150 millió forintból valósul meg a Nemzeti Kulturális Alap 119,5 millió forintos támogatásával, a MANK saját forrásaival kiegészítve.

A munkálatok 2013. őszén megkezdődtek.
A volt Bezerédj-kastély átfogó felújítása legutóbb 1982-84 között történt meg, az azóta eltelt 30 év alatt az épület szerkezete, berendezési tárgyai és szerelvényei teljesen elhasználódtak, elavulttá váltak. A felújítás érinti az épület teljes homlokzatát, homlokzati nyílászáróit, a belső vizes blokkjait, a hozzá tartozó technikai berendezéseket, a burkolatokat, a tetőt, a hideg-melegvíz és csatorna csőrendszert. Műemlékvédelmi okokból a fürdők a folyosón maradnak.

A kastélyt 1949-ben államosították, kezdetben a helyi termelőszövetkezet magtárnak, raktárnak, irodának használta, később szombathelyi művészek művészteleppé alakították.
Az alkotóházban minden művészeti ág képviselője megfordult, képző- és iparművészek, tervezőművészek mellett írók, zeneszerzők, fotósok, és filmesek is. Szinte minden vasi alkotó járt itt, de pihenőidejét töltötte Zsennyén többek között Domanovszky Endre, Pátzai Pál, Mikus Sándor, Molnár C. Pál, Ujfalusi József, Ránki György, Soproni József vagy Ágh István is.

Szigligeten és Zsennyén az ünnepélyes átadók 2014 júniusában várhatóak. Ezt követően az alkotóművészek újra birtokba vehetik – a tervek szerint a korábbi, változatlan, kedvezményes önköltségi áron.

 

http://www.szigliget.hu/main/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=71

http://www.zsennye.hu/index.php?v=1&p=39&function=2_10&lap=2

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.