A Magyar Telekom és leányvállalata, a KFKI is csatlakozik a tartalom- és internetszolgáltatók által világszerte meghirdetett IPv6 Világnaphoz. A 2011. június 8-i nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a Telekom már tartalmakat is nyújt IPv6-on, illetve budapesti Adatparkjaiban biztosítja az ott üzemelő szerverek számára az IPv6-on keresztüli kapcsolódás lehetőségét is.

A Magyar Telekom és leányvállalata, a KFKI is csatlakozik a tartalom- és internetszolgáltatók által világszerte meghirdetett IPv6 Világnaphoz. A 2011. június 8-i nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a Telekom már tartalmakat is nyújt IPv6-on, illetve budapesti Adatparkjaiban biztosítja az ott üzemelő szerverek számára az IPv6-on keresztüli kapcsolódás lehetőségét is.

Több világszerte ismert tartalomszolgáltató – köztük a Google, a Facebook és a Yahoo – egy világméretű tesztet hirdetett 2011. június 8-ára, ez a World IPv6 Day, azaz az IPv6 Világnap (http://isoc.org/wp/worldipv6day/). A kezdeményezés célja, hogy az információs társadalom érintett szereplőit arra ösztökélje, hogy mielőbb felkészüljenek az internetforgalmat kezelő hálózati protokoll, az Internet Protokoll (IP) 4-esről (IPv4) 6-osra történő (IPv6) verzióváltására. Az internetezők és az általuk használt eszközök számának robbanásszerű növekedése következtében 2011 elejére elfogyott az internetezéshez jelenleg használt, IPv4 címzési technológiában kiosztható kb. 4,3 milliárd lehetséges cím. Ennek egyik következménye az lehet, hogy nem lehet majd új eszközt csatlakoztatni az internethez. Az IPv6 bevezetése azért szükséges, mert az internet hosszú távú növekedése csak az IPv6 által elérhetővé váló, végtelennek tűnő címtérben biztosított.

A tesztet meghirdetők és a kezdeményezéshez csatlakozó tartalom- és internetszolgáltatók az IPv6 Világnapon az általuk biztosított internetes oldalakat (Google, Gmail, Google Map, Youtube, Facebook) IPv6-on is elérhetővé teszik az internetezők számára. A szakértői vélemények és előzetes tesztek alapján nem várható, hogy a teszt napján tömeges probléma lép fel az internet használata során.

A Magyar Telekom stratégiai céljának tekinti a technológiai újdonságok bevezetését, így az IPv6 bevezetésében is az élen jár a régióban, ezért tartja fontosnak az IPv6 Világnaphoz való csatlakozást. A technológiai váltást elősegítendő a vállalat 2011. június 1-jétől lehetővé teszi hosting ügyfelei számára az IPv6-os címen keresztül történő kapcsolódást budapesti Adatparkjaiban. Ennek segítségével az itt üzemelő szerverek IPv6-os címet is kaphatnak a jelenlegi IPv4-es mellett.

Emellett a Magyar Telekom tartalmai, a www.telekom.hu, a www.t-home.hu, a www.t-mobile.hu, a www.t-systems.hu, a www.kfkizrt.hu, a www.origo.hu és a www.iwiw.hu oldalak részben elérhetők lesznek már IPv6-on is.

A Magyar Telekom is azt várja, hogy a sikeres felkészülés eredményeképpen az ügyfelek körében nem fognak problémát okozni a meghirdetett változások. Cél, hogy az IPv6 további elterjedését biztosító hálózati módosításokat továbbra is olyan módon valósítsa meg a vállalat, hogy az észrevétlen maradjon a lakossági ügyfelek számára. A téma iránt érdeklődő ügyfelek továbbra is igénybe vehetik a 2009-ben indított IPv6 teszt szolgáltatást ADSL és GPON hozzáférési technológiákon, amennyiben az otthoni hálózatuk felkészült az IPv6 protokoll kezelésére. (https://www.telekom.hu/ipv6/probaidoszak/hasznalati_tudnivalok_es_feltetelek) A vállalati ügyfelek pedig a KFKI bemutatótermében kapnak lehetőséget az IPv6 technológia tesztelésére, tanulmányozására.

Az IPv4-ről

Az internet által világszerte összekötött több millió számítógép és hálózati végpont (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok (számítógépek, nyomtatók, kamerák, mobileszközök stb.) ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4.

Az IPv6-ról

Az IPv6 az IPv4 következő széles körben elterjedt verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2 a 128-on (kb. 4,3 milliárd) cím kiosztását teszi lehetővé. Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6 címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4 hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító szolgáltatását (NAT – Network Address Translation). Erre ma azért van szükség, hogy egy-egy alhálózat központi eleme, például egy router takarékosságból csak egy egyedi IPv4 IP-címet kapjon, majd egy beépített funkció segítségével az alhálózat egyes végpontjainak ő adjon egyedi – privát IP című – azonosítókat, ami azonban az interneten már nem egyedi.

A technológiaváltás tulajdonképpen nem egy gyors váltást, hanem egy folyamatos átállást fog jelenteni. A két protokoll, az IPv4 és az IPv6, várhatóan még hosszú ideig egymás mellett fog élni. Az IPv6-os technológia előnye, hogy végtelen sok címlehetőséget jelent, és használatával biztonságosabb, egyszerűbb, gyorsabb lesz a kommunikáció. Emellett a jövőben szinte minden internetkapcsolattal rendelkező eszköz saját IP címet kaphat. Ez lehetővé teszi majd új alkalmazások bevezetését, például a fűtést vagy a mosógépet távolból a mobiltelefonunkról tudjuk bekapcsolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük