2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A termelők befizetéseinek egy része a minőségellenőrzésre fordítódik, melynek első fontos eredményét jelentették be.

3 perc olvasás
<td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" /><br />    <span class="inline left"><a href="/node/21591"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rotweinkelch.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>A minőségellenőrzés eredményeinek nyilvánosságra hozatala segíti a fogyasztók tájékozódását a minőségi magyar borok vásárlása során.<br />
spacer
 

  spacer
    rotweinkelch.thumbnailA minőségellenőrzés eredményeinek nyilvánosságra hozatala segíti a fogyasztók tájékozódását a minőségi magyar borok vásárlása során.

 

  spacer
    rotweinkelch.thumbnailA minőségellenőrzés eredményeinek nyilvánosságra hozatala segíti a fogyasztók tájékozódását a minőségi magyar borok vásárlása során.

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSzBSz) a fokozott borellenőrzési tevékenység első jelentős eredményének tekinti az egyik internetes portálon megjelent hírt: http://index.hu/gazdasag/magyar/brzr081222/

A korábbi 8 Ft/liter jövedéki adó helyett, mértékében azonos forgalomba-hozatali járulékot fizetnek már több mint egy éve a magyar bortermelők. Ennek az összegnek 40 %-a a borminőség ellenőrzésére kerül felhasználásra. Az éves szinten várhatóan kb: 500-600 millió Ft-ot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága (a korábbi Országos Borminősítő Intézet, OBI) műszerfejlesztésre, a felügyelői hálózat létszámának és a helyszíni vizsgálatok számának növelésére kezdte el felhasználni. Vélhetően ez tette lehetővé az eset alapos kivizsgálását és a határozott lépést, az üzem bezárását.

Az árérzékeny magyar fogyasztó, az élelmiszerkereskedelmi láncok árleszorító hatása és az erős forint miatt olcsóvá vált borimport – a korábbi választékbővítő jellegből – a belpiac 10 %-ára növekedett. Jellegzetes példája ennek a 499 Ft/0,75 literes palack édes vörösbor esetében az egyet fizet, kettőt kap típusú akciós árak. A borpiaci zavarok egy részéért a borász kollégák többsége az olcsó, az EU államokból származó hordós borok magyarként való értékesítését tartották felelősnek. Ez a gyanú látszik most beigazolódni a több vizsgált üzem közül egy esetben.

Az ellenőrzési rendszer szigorításának hatása, éppen úgy fokozatosan, késleltetéssel jelentkezik, mint a termelői befizetések marketingre szánt részéé. Reméljük a hatóságok nem csupán az ilyen kirívó eseteket hozzák nyilvánosságra, hanem honlapjukon a kisebb jelentőségű, fogyasztóvédelmi birságra okot adó ügyek is megismerhetőek lesznek.

Ez egyaránt szolgálja a tisztességes magyar minőségi-, asztali-bor termelők érdekeit, és azt a célt, hogy a tudatos borfogyasztó bátran válassza az eredet és minőség szempontjából garantált a magyar borokat. Így a tisztuló verseny mellett az ár-érték szempontjából is növekedhet a magyar borok iránti bizalom, valamennyi árkategóriában.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.