2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Petárdáznak – kutyák százai kerülnek veszélybe

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21589"><img class="image thumbnail" src="/files/images/180px-Titan_petarda.thumbnail.jpg" border="0" alt="petárda" title="petárda" width="100" height="92" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>petárda</strong></span></span>Hiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt a világgá futott állatok tortúrája. Kérjük, legyenek figyelemmel a négylábúakra is, és tegyenek meg néhány óvintézkedést.</p><p>

petárdapetárdaHiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt a világgá futott állatok tortúrája. Kérjük, legyenek figyelemmel a négylábúakra is, és tegyenek meg néhány óvintézkedést.

petárdapetárdaHiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt a világgá futott állatok tortúrája. Kérjük, legyenek figyelemmel a négylábúakra is, és tegyenek meg néhány óvintézkedést.

 

  spacer
    A kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Bármilyen fegyelmezett is a kutyánk, csak pórázon sétáltassuk.

Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk biztonságos helyre. A félős kutyákat ne hagyjuk magukra, biztosítsunk nekik védett helyet, ha szükséges adjunk nekik nyugtatót. Enyhébb esetekre a szabadon kapható szerek is elegendőek, pánikra hajlamos kutyák nyugtatózását az állatorvossal beszéljük meg. Szedált kutyának meleg hely kell.

Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket: ha elvesznének, azonosítás után könnyen hazajuttathatóak ezzel. Ellenőrizzük a http://www.petvetdata.hu/ oldalon, hogy chipes kutyánk regisztrálva van-e, az állatorvossal ellenőriztessük, hogy adataink aktuálisak-e. Legyen kéznél fénykép az ebről arra az esetre, ha keresni kell.

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken teltház van, szükség van a civilek aktív segítségére! Aki teheti, készüljön fel rá, hogy néhány napra befogadja a talált kutyát. A petárdás kutyák 90%-a pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10%-ot a dömping múltával fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek. Aki nem tud kutyát befogadni, az segítsen az információáramlásban, figyelje a fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, fotózza le a friss elveszettek, találtak plakátjait, és tegye fel a netre, ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdikat.

Mit tegyünk, ha elveszett az eb?

Ha pár háztömbön belül nem találtuk meg, akkor gyorsan fel kell tenni a netre az eb képét, leírását, az elvesztés helyét, telefonszámokat. Készítsünk plakátokat, és keresés közben jól látható, forgalmas helyekre tegyük ki. Érdemes a környék összes állatorvosi rendelőjét értesíteni, kitenni a plakátot a váróban. A kutyát elvesztők fogjanak össze a környékbeli kutyásokkal, cseréljenek telefonszámot, fotózzák a keresők plakátját.

Ha kóbor ebbel találkozik, próbálja biztonságba helyezni, vagy legalább fotót, leírást tegyen fel a netre, mert őt is keresi valaki.

Mit tegyünk, ha kutyát találtunk?

Ha megteheti, helyezze biztonságba, vigye el állatorvoshoz, nézzenek benne chipet. Ha nem lelte meg gazdáját, akkor tegye fel a netre, plakátoljon a környéken. Ha nem is tudja befogadni, legalább fotó, leírás, pontos helyszín és időpont kerüljön fel a netre.

Hasznos címek:

Korántsem teljes, de hasznos linkgyűjtemény található a http://www.lelenc.hu/ weboldalon.

Országos adatbázis http://www.allatok.info/, ahova a bejelentes@allatok.info címen lehet bejelentést tenni.

Budapesten és környékén elveszett-talált kutyák adatainak gyűjteménye: www.allatrendorseg.hu/kutyak.xls bejelentés a j.zsuzsa@gmail.com email címen, vagy a 70/635-0780

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.