A Franciaországot ért terrortámadások következtében a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon (Eb) különleges biztonsági intézkedések lesznek érvényben.

A Franciaországot ért terrortámadások következtében a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon (Eb) különleges biztonsági intézkedések lesznek érvényben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az Európa-bajnokság ideje alatt folyamatos kapcsolatot tart a helyi partnerszervezetekkel annak érdekében, hogy naprakész és hiteles információkkal rendelkezzen a sporteseménnyel kapcsolatos biztonsági kockázatokról vagy az egyes rendezvények esetleges terrorfenyegetettségéről.

A Franciaországban zajló mérkőzések és a helyszínekre látogató szurkolók biztonságáért elsődlegesen a helyi hatóságok és az Európa-bajnokság szervezői gondoskodnak. A szurkolóknak ugyanakkor érdemes betartaniuk néhány olyan viselkedési szabályt, amellyel segíthetik a hatóságok munkáját és növelhetik saját biztonságukat.

A Terrorelhárítási Központ az alábbiakra hívja fel azok figyelmét, akik a helyszínen szurkolnak a magyar válogatottnak:

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

REGISZTRÁLJON!

>       Kiutazás előtt regisztráljon a Konzuli Szolgálatnál a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján: https://konzved.mfa.gov.hu/

>       Az  Eb   idején  a  Magyar  Konzuli   Szolgálat  helyszíni   és  mobil   konzuli jelenlétet biztosít segítségnyújtás céljából.

TÁJÉKOZÓDJON!

>   Külföldi tartózkodása során folyamatosan kísérje figyelemmel a Franciaországra, illetve a
tartózkodási helye szerinti régióra vonatkozó híreket.

VISELKEDJEN BIZTONSÁGTUDATOSAN!

>       Minden helyszínen tartsa be a biztonsági előírásokat, mindig működjön együtt a helyi biztonságért felelős szervekkel.

>       Kerülje az olyan nyilvános tömegrendezvényeket (pl.: utcai kivetítők, szurkolói csoportok), ahol nincs biztonsági ellenőrzés! A szurkolói zónák kiemelten biztosított területek.

>       Amennyiben csoportban utazik lehetőség szerint maradjanak együtt, vagy tájékoztassa társait tartózkodási helyéről és a kapcsolattartás módjáról!

>       A fontos telefonszámokat és a 112-es nemzetközi segélyhívó számot mentse el gyorshívószámként. Telefonja lehetőleg legyen teljesen feltöltött állapotban indulásakor, és legfontosabb telefonszámokat tartsa magánál papíron is.

>       A rendőri és biztonsági intézkedéseknek minden esetben, fenntartások nélkül vesse alá magát.

AJÁNLÁSOK TÁMADÁS ESETÉRE

>       Ha gyanús tárgyat, csomagot, vagy gépjárművet észlel, illetve ha környezetében gyanúsan viselkedő személyre lesz figyelmes, ne próbáljon meg önállóan cselekedni, távolodjon el, értesítse a biztonsági szolgálatot, vagy hívja a segélyhívó számot.

>       Haladéktalanul meneküljön a veszélyhelyzeti szituációkból, ne mozogjon a tömeggel szemben, próbáljon minél messzebb jutni a támadás helyszínétől, és kerülje el a későbbi csoportosulásokat!

>       Amennyiben nem tud elmenekülni, akkor próbáljon fedezéket találni magának, vagy rejtőzzön el. Zárja be a helyiség ajtaját, torlaszolja el, vagy ékelje ki! Kapcsolja le a világítást, némítsa le mobil telefonkészülékét, és amennyiben a helyiségnek ablaka van, azt takarja be, amennyire csak tudja!

>       Amennyiben kijutott a veszélyzónából és látja a rendőri egységeket, felemelt kézzel (a kéz mindvégig legyen jól látható) menjen feléjük, és pontosan tegye azt, amit a rendőrök meghatároznak. Kerülje a hirtelen mozdulatokat, ne nyúljon a ruházata alá, táskájába!

>       Objektum kiürítése (pl. bombariadó) esetén, ne csoportosuljanak a bejáratnál és annak közvetlen környezetében, távolodjon el onnan minél messzebbre.

>       Lehetőség szerint segítse a veszélyhelyzet felszámolásában érintett hatóságok munkáját információival.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük