Felsőlajoson, Budapesttől hatvan kilométerre avatták fel a ThyssenKrupp Épitőelemek hazai acél-szendvics üzemét. Ez az  első épitőelem-gyártó üzemük a közép-kelet-európai régióban.

 

Felsőlajoson, Budapesttől hatvan kilométerre avatták fel a ThyssenKrupp Épitőelemek hazai acél-szendvics üzemét. Ez az  első épitőelem-gyártó üzemük a közép-kelet-európai régióban.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón Dr.Jost A.Massenberg a ThyssenKrupp Steel AG elnökségi tagja az anyavállalat célkitűzéseiről, Csuka György a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. ügyvezetőségi  tagja a regionális tervekről szólt.

 A több tucat munkahelyet teremtő üzem évente közel 16 000 tonna, közel 1,2 millió négyzetméter acél-szendvicspanelt fog gyártani. A ThyssenKrupp a magyar piac mellett Csehországot, Szlovákiát, Ukrajnát, Romániát, Bulgáriát, Szerbiát, Horvátországot és Ausztriát látja majd el szendvics építőelemekkel.

Az acél-szendvicspanel az ipari és kisipari termelőüzemek épületeinek, iroda és hivatali épületek, parkolóházak, középületek, sportcsarnokok és erőművek, valamint hűtőházak és hűtőhelyiségek ideális építőanyaga.

ThyssenKrupp Építőelemek a bécsi székhelyű Hoesch Bausysteme GmbH leányvállalata, az osztrák vállalaton keresztül kapcsolódik a legnagyobb német acélgyártó, a ThyssenKrupp Steel Construction Csoporthoz. A ThyssenKrupp Steel évi közel 14 millió tonna nyersacélgyártással Németország legnagyobb acélgyártó vállalata. A vállalat minőségi acélból készült, kiváló minőségű laposacél termékek gyártásával és értékesítésével foglalkozik.

A felsőlajosi beruházással a közép- és kelet-európai építőipar acél szendvicspanelek iránti rohamosan növekvő keresletét veszik számításba. A 2012 -ig    15 százalékos piaci részesedést kívánnak elérni.

A ThyssenKrupp Steel a technológiai szempontból világviszonylatban vezető gyártó cégek közé tartozik, és meghatározó szerepet játszik a high-tech acélok, az egyedi termékek (Tailored Products) és innovatív felületek fejlesztése terén. A ThyssenKrupp Steel könnyűszerkezetes acél termékeivel az autógyártók ma már jelentős súlymegtakarítást érhetnek el anélkül, hogy az a biztonság rovására menne. A testre szabott nyersdarabok (Tailored Blanks) révén – amely a ThyssenKrupp Steel egyik fejlesztése – ugyancsak csökkenthető az autókarosszériák súlya, ezenkívül a gyártási költségek terén is megtakarítást eredményeznek. Az intelligens felületek segítségével a ThyssenKrupp Steel olyan további funkcionalitással ruházza fel az acélt, ami konkrét értéktöbbletet biztosít az ügyfél számára: ilyenek például a könnyen tisztítható (Easy-to-clean), lótusz-effektussal rendelkező felületek, a karcálló felületek, vagy a fotovoltaikus bevonatok.

A ThyssenKrupp Steel egyre növekvő, nemzetközi szinten terjeszkedő vállalat. Brazíliában éppen integrált kohóüzem építése van folyamatban, amelynek kapacitása öt millió tonna acél lesz évente. A kohómű a tervek szerint 2009-ben készül el. A létesítmény lemezeket fog gyártani, aminek körülbelül 50%-a a ThyssenKrupp Steel németországi üzemeibe kerül majd további feldolgozásra. A fennmaradó mennyiséget az Egyesült Államokba szállítják, ahol egy új, meleg- és hideghengerlő, valamint tüzihorganyzó berendezésekkel felszerelt üzemet létesítenek.

A ThyssenKrupp Steel a ThyssenKrupp konszern egyik vállalata. A több mint 180 000 munkavállalót foglalkoztató és 47 milliárd eurót meghaladó forgalommal rendelkező konszern a világ egyik legnagyobb technológiai konszernje. A ThyssenKrupp AG a két hagyományokban gazdag német vállalat, a Thyssen és Krupp egyesülésével jött létre, amely vállalatok gyökerei egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.

Csuka György annak a reményének adott hangot, hogy a Felsőlajoson most felavatott termelőüzem elindításával a minőségi termékek elérhetővé válnak a közép-kelet- európai ügyfelek számára is. Előny a rövid szállítási határidő és útvonal. A termékeket a vevők igényei szerint méretre szabva, pontosan összeilleszthető fugákkal szállítják a helyszínre.

A nyolcmillió eurós beruházással a ThyssenKrupp Steel fontos lépést tett előre a régióban versenypozíciója erősítése érdekében.

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük