A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját láthatja a közönség 2015. január 16-tól a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

 

A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját láthatja a közönség 2015. január 16-tól a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

 

Hábetler András – akit a miskolci közönség Leporelló szerepében láthatott a tavalyi Don Giovanniban, (előzményeket lásd: http://euroastra.hu/node/73698) valamint a Bartókplusz Operafesztiválokról is jól ismerhet – ezúttal rendezőként jelentkezik, és Domenico Cimarosa (1749-1801) A titkos házasságát hozza el Miskolcra.

 

Cimarosa legismertebb, 1792-es operájában egy szerelmespár történetét dolgozta fel, akik megpróbálják eltitkolni házasságukat a leány apja elől, de egy pénzéhes kérő és a becsvágyó apa keresztülhúzza terveiket. Mit tehet ilyenkor egy lány? Felveszi a kesztyűt, vagy inkább megszökik? Főleg, mivel egy féltékeny nővér, és egy szereleméhes vénkisasszony nagynéni is bonyolítják még a helyzetet – ezek után biztos, hogy ha valamit nehéz eltitkolni, az egy házasság! Ezt a könnyed történetet Hábetler András átdolgozásában a feje tetejére állítja, a mulatságos zűrzavar egyre csak fokozódik, míg végül egy mai, igazán fergeteges vígopera születik.

 

A barokk kor operajátszásának kedvelt fogása volt a pasticcio. Azaz, hogy a szerző önmaga korábbi, vagy más szerzők operáiból emel be rövidebb-hosszabb részleteket vagy akár teljes áriákat darabjába. E hagyomány továbbéléseként a miskolci előadás közönsége Cimarosáé mellett Monterverdi, Vivaldi, Händel és Mozart melódiáiban is gyönyörködhet!

 

Domenico Cimarosa: A titkos házasság – vígopera

Mai színpadra alkalmazta: Hábetler András

Fordította: Huszár Klára

 

Szereposztás:

Carolina: Bucsi Annamária / Eperjesi Erika 

Elisetta: Fodor Beatrix

Serafina: Szolnoki Apollónia

Paolino: Kiss Tivadar

Geronimo: Hábetler András

Gróf: Kocsis István

Anonimo: Máhr Ági Jászai-díjas

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara

Vezényel: Cser Ádám

Rendező: Hábetler András

 

2015. január 16. 19 óra – bemutató előadás

Domenico Cimarosa: A titkos házasság

További előadások: január 17., 18.   

Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínház

 

http://mnsz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük