Az Aegon Befektetési Alapkezelő kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy fontos a megtakarítást több befektetési eszközben tartani. A 13 ezer fő körében végzett felmérés adatai rámutatnak arra is, hogy miközben a befektetési döntések egyre inkább mindennapossá válnak a lakosság körében, a profi szakértők tanácsát sokan fontosnak tartják.

 

Az Aegon Befektetési Alapkezelő kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy fontos a megtakarítást több befektetési eszközben tartani. A 13 ezer fő körében végzett felmérés adatai rámutatnak arra is, hogy miközben a befektetési döntések egyre inkább mindennapossá válnak a lakosság körében, a profi szakértők tanácsát sokan fontosnak tartják.

 

A válaszadók jelentős többsége (79 százalék) fontosnak tartja megtakarításának több helyen történő elhelyezését és a többség él is a diverzifikáció lehetőségével – derül ki az Aegon Befektetési Alapkezelő lakossági megtakarításokkal kapcsolatos online kérdőíves kutatásából. Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő munkatársa szerint ez azt mutatja, hogy növekszik a megtakarítások kezelésével kapcsolatos tudatosság és a lakosság egyre inkább felismeri annak jelentőségét, hogy a megtakarított pénzt nem szabad kizárólag egy befektetési termékben tartani. A felmérés szerint az adott kérdésre választ adók többsége (53 százalék) több szolgáltatónál tartja megtakarításait, de jelentős azok aránya is, akik csak egy szolgáltatót választanak erre a célra (41 százalék).

Az Aegon Befektetési Alapkezelő kutatása arra is választ keresett, hogy milyen forrásokból és gyakorisággal szerzik a válaszadók a befektetésekkel kapcsolatos információkat és mi alapján hozzák meg döntéseiket. Az eredmények szerint a válaszadók többsége hetente (21 százalék) vagy még annál is ritkábban (48 százalék), 18 százalék pedig egyáltalán nem kíséri figyelemmel a tőke- és pénzpiacok mozgását. A befektetési döntést meghatározó információk közül a sajtóban megjelenő információk, valamint a befektetési termék korábban elért hozama bizonyult a legfontosabb információnak a befektetések kiválasztásánál (23-23 százalék választotta ezeket a lehetőségeket). A családtagok, ismerősök ugyanakkor szintén fontosak a döntés meghozatalakor (21 százalék).

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy miközben a befektetési döntések egyre inkább mindennapossá válnak a lakosság körében, a profi szakértők tanácsát sokan fontosnak tartják. A megkérdezettek többsége (58 százalék) szerint „kellő körültekintéssel bárki számára kifizetődő lehet a tőkepiaci befektetés", míg a 42 százaléka szerint „a befektetési piacon csak az igazán profik tudnak pénzt keresni".

Ezzel is összefügghet, hogy a válaszadók 61 százaléka értett egyet azzal, hogy a „nagy múltú cégek tanácsadói hasznosak, mert átlátják a piaci folyamatokat" (61 százalék), és csak a 39 százalékuk mondta azt, hogy „az ember pénzügyekben csak magára és a családjára számíthat". Az Aegon Befektetési Alapkezelő szakemberei szerint ez az ellentmondás könnyen feloldható: „Fontos a befektetési döntésben történő személyes részvétel, de a legtöbben a döntéstámogatáshoz profik segítségét veszik igénybe, hiszen nincs idejük a tőke- és pénzpiacok mozgásának folyamatos nyomon követésére. Ezzel is magyarázható, hogy a lakosság egyre gyakrabban és egyre nagyobb összegekben vásárol az alapkezelők által összeállított befektetési alapokból, melyek az egyedi megtakarítási termékekkel szemben – mint például egy-egy részvény, kötvény vagy ingatlan – a diverzifikációnak köszönhetően alacsonyabb kockázatúak" – értelmezte az adatokat Tuli Péter. A szakember hozzátette, hogy ezen befektetési alapok között ráadásul sok olyan is van, amellyel akár a teljes kamat- és árfolyamnyereség adót el lehet kerülni, valamint olyan is, mint például az abszolút hozamú alapok, melyek eső és emelkedő részvénypiac mellett is képesek nyereséget elérni. Tuli Péter kiemelte azt is, hogy a lakosság számára fontos figyelembe venni: kizárólag a múltbeli hozamok alapján veszélyes és nem is szabad befektetési döntéseket hozni: az ilyen döntések meghozatala előtt mindig érdemes az adott megtakarítási eszköz kilátásait megvizsgálni és profi befektetési szolgáltató véleményét kikérni.