Az Erste elemzői a második negyed évre elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, ezért szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni. Az elemzők szerint az amerikai részvénypiacokról inkább az ázsiai vagy latin-amerikaiak felé érdemes tekinteni.

 

Az Erste elemzői a második negyed évre elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, ezért szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni. Az elemzők szerint az amerikai részvénypiacokról inkább az ázsiai vagy latin-amerikaiak felé érdemes tekinteni.

Világszerte megfigyelhető, hogy a pénzügyi válság és bizalomvesztés átterjedt a reálgazdaságra is. Eddig azok a szektorok érintettek a leginkább, amelyek hagyományosan az elsők között reagálnak – ráadásul többnyire érzékenyen – a ciklikus változásokra (például az autó- és a repülőgépipar, a számítástechnikai és egyéb komponens-beszállítók). Tipikusan olyan iparágak ezek, amelyek megérzik a lakosság hangulatában bekövetkezett változásokat, kiváltképp a megtakarítási hajlandóság erősödését és ezzel párhuzamosan a költekezés visszafogását. Emellett ezek az iparágak szenvedik el a befektetési-beruházási tevékenységben jelentkező visszaesés, valamint a más iparágakban bevezetett költségcsökkentés hatásainak javát is.

A válság azonban még csak a reálgazdaság felszínét érte el, koránt sem ért véget. Az Erste elemzői szerint most egyelőre a kivárás az egyetlen járható út, addig, amíg kiderül, hogy a kormányzati tőkeinjekciók és a jegybankok által végrehajtott kamatcsökkentések meghozzák-e a várt hatásokat. Bármi is történik azonban, a tőkepiacoknak a több mint másfél éven át tartó extrém mértékű lecsúszása nyilvánvalóan túlzott reakció, a tőkepiacok nemrég tapasztalt feltámadása a kelleténél jóval többet váratott magára. Az azonban még nem egyértelmű, hogy várható-e további javulás is mostanában. – „Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a tőkepiacok a második negyedévében talán végre stabilizálódnak legalább, ezért a nemzetközi tőkepiacok vonatkozásában semleges részvénysúlyozást javaslunk. Mindent összevetve azonban, az óvatosság továbbra sem árt, éppen ezért erősítjük meg a készpénzeszközök felülsúlyozására adott ajánlásunkat" – fogalmaz Fritz Mostböck, az Erste Group elemzési osztályának vezetője.

Az Erste Group a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra  javasolja.

Eszközallokáció 2009 második negyedévére:

Semleges portfólió

 

Készpénzeszközök

Felülsúlyozás

Kötvények

Alulsúlyozás

Részvények

Semleges

Nemzetközi kötvényportfólió

 

Európa

Felülsúlyozás

Egyesült Államok

Alulsúlyozás

Japán

Semleges

Feltörekvő piacok

Semleges

                       

Nemzetközi részvényportfólió

 

Európa

Semleges

Egyesült Államok

Alulsúlyozás

Japán

Enyhe felülsúlyozás

Feltörekvő piacok

Enyhe felülsúlyozás

Deviza-összetétel

 

Dollár

Alulsúlyozás

Egyesült Államok: a kamatok, a kötvénypiac és a deviza stabilizálódása elképzelhető a kormányzati gazdaságélénkítő csomagnak köszönhetően, azonban a bizonytalanság továbbra is magas

Az amerikai gazdaság visszaesésének üteme a jelek szerint lelassult 2009 első negyedévében.
A második negyedévben a pénzügyi szektorban várható nyugodtabb körülmények, valamint a továbbra is alacsony benzinárak és a kormány gazdaságélénkítő csomagja a várakozások szerint a gazdaság stabilizálódását eredményezi még úgy is, hogy nagyfokú marad a bizonytalanság. A további negyedévekre az Erste Group elemzői a legjobb esetben is csak lassú ütemű növekedést jósolnak az amerikai gazdaság számára, és azt is kizárólag a növekvő adósságállomány fűti.

A kötvénypiacon az államadósság megugrása mellett a másik központi tényező az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED által folytatott monetáris politika. A FED az év eleje óta hatalmas mennyiségű pénzt pumpált a gazdaságba, emellett nagy mennyiségben vásárolt fel értékpapírokat. Ezek az intézkedések azonban időközben olyan mértéket öltöttek, amelyek már aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy kontrollálhatóak lesznek-e ezeknek a lépéseknek a hatásai. Egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy miként lehet majd kivonni ezeket a pénzeket megfelelő ütemben. Ha túlságosan későn kerül erre sor, felpöröghet az infláció, ha túlságosan korán, akkor viszont lefullad a gazdasági élénkülés. – „A gazdaság stabilizálásában a FED szívesebben vállalja az inflációs kockázatot, ezért inkább utóbb, mint előbb kezdi majd el szűkíteni a likviditást. A kötvénypiacok eladási nyomással reagálnak majd ezekre a kockázatokra. A közszféra kötvénykibocsátása emellett felsrófolja majd az amerikai hozamokat, ugyanakkor az inflációs kockázatok miatt a dollár gyengülése várható" – jósolja Rainer Singer, az Erste Group kelet-közép-európai makroelemzési osztályának társvezetője.

Amerikai részvénypiacok: Nem látszik trendforduló az amerikai részvényekkel kapcsolatban, Ázsia és Latin-Amerika a fundamentumokat tekintve sokkal vonzóbb

Az Egyesült Államokban a gazdasági környezet nem javult érzékelhetően az elmúlt hónapokban.
A munkanélküliségi ráta nő, a kulcsfontosságú gazdasági mutatók pedig – például az ipari termelési adatok – egyelőre semmi jelét nem adják a javulásnak. A hangulati indexekben bekövetkezett kisebb javulások nem elégségesek ahhoz, hogy fenntartható fordulat következzék be a gazdasági tendenciákban. Sőt, úgy tűnik, a pénzügyi válság egyáltalán nem lazított a szorításán az elmúlt hónapok során. Illúzió lenne azt feltételezni, hogy az amerikai pénzügyi szektor strukturális problémái mindössze pár negyedév alatt megoldódnak. Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy az amerikai részvények fundamentális árazása mindennek nevezhető, csak vonzónak nem.

Hiába tűnik úgy, hogy a jelenlegi piaci helyzet a hosszú lefelé tartó menetelés végét jelzi, rá kell mutatnunk: valószínűleg csak technikai visszapattanásnak vagyunk szemtanúi. A jelenlegi emelkedés számos, inkább a medve-ralihoz illő jellegzetességgel rendelkezik. A befektetők újra csak azt a tanácsot – vagy inkább figyelmeztetést – kapják, hogy ne vásároljanak korábban patinásnak számító amerikai pénzügyi vállalatok részvényeiből, hiszen azok éppen a feldarabolás vagy a szétesés határán vannak. Az ilyen társaságok esetében nem maradt már más, csak a piacról való kivonulás – annak a befektetőket érintő minden negatív következményével együtt.

Mindenképpen túlságosan korai lenne trendfordulóra számítani az amerikai részvénypiacok esetében. Más részvénypiacok, kiváltképp több ázsiai (például a kínai, a tajvani, a Hong Kong-i, és a japán), valamint latin-amerikai (például a brazil és a chilei) részvénypiac nem csak hogy jobb állapotban van a fundamentumokat tekintve, hanem technikai szemszögből még vonzóbbak is, mint amerikai társaik. – „Messzire el kell most kerülni az amerikai részvényeket. Fenntartjuk ajánlásunkat, miszerint az amerikai részvényeket alul kell súlyozni a portfóliókban az ázsiai és latin-amerikai piacok javára" – jelentette ki Ronald Stöferle, nemzetközi tőkepiaci elemző.

Euró-övezet: Kamatok és a kötvénypiac – a munkanélküliségtől való félelem visszafogja a fogyasztást, nem szokványos lépések várhatók az Európai Központi Banktól

A világkereskedelem összezsugorodása súlyosan negatív hatást fejtett ki az euró-övezet gazdaságára, aminek következtében gyorsan visszaesett a kapacitás-kihasználtság, így a befektetések várhatóan nem tudnak lökést adni a kilábaláshoz. A háztartásoknak jól jön az energiaárakban bekövetkezett zuhanás, ám a munkahelyek elvesztése iránti félelem miatt visszafogják a fogyasztást. Így a közszférára marad idén a gazdasági növekedés motorjának a szerepe.

Az Európai Központi Bank (ECB) ezekre a fejleményekre reagálva 1 százalék körülire vágja vissza az alapkamatot, és mivel viszonylag kicsi a defláció kockázata, az alapkamat talán hosszabb ideig is várhatóan ezen a szinten marad. Emellett valószínűnek látszik, hogy az Európai Központi Bank nem szokványos intézkedéseket is hoz majd, így első lépésként várhatóan meghosszabbítja az értékpapírokkal fedezett hitelek lejáratát. „A kötvénypiacon a rövidebb lejáratok számára esetleg jól jön a további kamatcsökkentés. A hosszabb lejáratok azonban megszenvedik a növekvő inflációs kockázatot, az Egyesült Államokban történő fejleményeket és a növekvő költségvetési hiányokat. Mindezek elvileg felfelé tornásszák a hozamokat" – jósolja Rainer Singer, az Erste Group kelet-közép-európai makroelemzési osztályának társvezetője.

Európai tőkepiac – úgy tűnik a piacok elérték a gödör alját; a részvények vonzó árazással forognak

Az európai részvénypiacokon már látszanak bizonyos jelek arra vonatkozóan, hogy a piacok már elérték a mélypontot: Az első negyedévben már nem történtek nagyarányú és a szektorok széles körét érintő részvényeladások. A befektetők most már alaposabban megválogatják, melyik társaságokba fektetnek be, így az idén már csak a részvényeknek valamivel kevesebb, mint a fele esett vissza az előző negyedévben elért mélypontjára. Összehasonlításképpen: a tavalyi utolsó negyedévben ez az arány 97 százalék volt. Emellett az elmúlt hónapok során elmozdulás volt megfigyelhető bizonyos szektorok irányába. A hagyományosan defenzív részvények (például a gyógyszergyártók és a közművek) alulteljesítőkké váltak, míg a ciklikus szektorok (például a nyersanyagok és a vegyipari termékek) jobb teljesítményt nyújtottak és időnként még abszolút számokban mért nyereséget is elértek. A historikus tapasztalatok azt vetítik előre, hogy ez lehet az első jele annak, hogy a piacok már elérték a mélypontot.

Az ár/könyv szerinti érték és a P/E-értékek tekintetében az európai részvények jelenleg vonzó árazással forognak, és nagyobb megtérüléssel kecsegtetnek, mint a kötvények. Arra számítunk, hogy ez a trend ebben a negyedévben folytatódni fog a ciklus elején lévő szektorokban. – „Az európai részvényeket semleges ajánlásra minősítjük fel, ám még most is óvatosságra intjük a befektetőket, hiszen a továbbra is erős volatilitás miatt még bizonytalan a piac. Emellett nem számítunk átlag feletti nyereségre Európában" – jelentette ki Ronald Stöferle, nemzetközi tőkepiaci elemző.

Japán: gazdaság, kamatok, deviza – történelmi visszaesés az export terén

A világkereskedelem meredek zuhanása a gazdasági növekedésük erejét hagyományosan az exportból merítő és külkereskedelmi szufficittel rendelkező országokat erőteljesebben sújtja, mint a deficites gazdaságokat. Ez kiváltképp szembeszökő Japánban, ahol az export visszaesése éves szinten meghaladta a 45 százalékot januárban és februárban, ami a termelés drasztikus zuhanásához vezetett. 2008 negyedik negyedéve óta az esés gyorsuló tendenciát mutat. Bármiféle gazdasági fejleménnyel kapcsolatos számszerű jóslatot szinte lehetetlenné tesz az a tény, hogy hasonló recesszió nem történt az 1950-es évek óta.

A világ számos más jegybankjához hasonlóan a Japán Nemzeti Bank is jelentős mértékben kibővítette az alternatív eszközök használatát, ugyanakkor nullán tartotta az alapkamatot. A jen időközben a csúcsokról való visszalépéssel reagált a borús gazdasági kilátásokra, azonban a távol-keleti deviza újabb erősödése sem zárható ki még a válság lecsengése előtt.

A japán részvénypiac – enyhe felülsúlyozás; a pénzügyi és egészségügyi részvényekben, valamint ciklikus fogyasztási papírokban jelentkezik növekedési potenciál

A felkelő nap országában is sok a gazdasági probléma, de az Erste elemzői továbbra is úgy vélik, hogy Japán inkább pozitív meglepetéseket okoz majd szilárd pénzügyi rendszerének és az ország növekvő önbizalmának köszönhetően. Ezt a feltételezést erősíti a nem lanyhuló vállalatfelvásárlási tevékenység. Míg a nemzetközi vállaltfelvásárlási piac drámai visszaesést szenvedett el 2008-ban, addig a japán vállalatok külföldön történő tulajdonszerzési tevékenysége közel háromszorosára duzzadt. A japán mogulok, megpróbálván kihasználni a jen erejét és az alacsony részvényárfolyamokat, a ciklus ellenében cselekedtek az elmúlt időszakban. Ezért az is valószínűsíthető, hogy a Nikkei225 részvényindex hamarosan a 9000 pontos határt fogja ostromolni, majd utána a 9500-as szintet is tesztelheti. A nemzetközi országallokációban az elemzők megerősítik a japán részvények enyhe felülsúlyozására vonatkozó ajánlásukat. Iparági vonatkozásban jó növekedési potenciált és vonzó lehetőség/kockázati profilt látunk a pénzügyi szektorban, az egészségügyi részvényekben, valamint a ciklikus fogyasztást tápláló társaságok papírjaiban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük