A katolikus és az evangélikus egyház pozitívan fogadta a német szövetségi alkotmánybíróság döntését a vasárnap munkaszüneti napként való megőrzéséről.

A katolikus és az evangélikus egyház pozitívan fogadta a német szövetségi alkotmánybíróság döntését a vasárnap munkaszüneti napként való megőrzéséről.

A Berlini Főegyházmegye és az evangélikus egyház keresetet nyújtott be az alkotmánybírósághoz az üzletek vasárnapi nyitva tartása ellen az adventi időszakban. A bíróság az előterjesztést elfogadta és pozitív döntést hozott a vasárnap védelmével kapcsolatban. Ez alapján alkotmányellenesnek minősül, ha az adventi vasárnapokon nyitva tartják a berlini üzleteket.

Georg Sterzinsky bíboros, berlini érsek és Markus Dröge berlin-brandenburgi evangélikus püspök által december 1-jén kiadott közleményben a következők szerepelnek: „E rendelkezés megerősíti a keresztény gyökerű ünnep kultúráját, megszilárdítja az alkotmány által is biztosított vasárnap védelmét. Győzelem ez, az élet minőségét szolgáló győzelem. Mind a társadalom, mind az egyén számára fontos a munka és a szabadidő megfelelő aránya."

Örömmel üdvözölte a döntést Margot Käßmann, a Németországi Protestáns Egyház elnöke és Robert Zollitsch érsek, a Német Püspöki Konferencia elnöke is: „A vasárnap védelmével fontos társadalmi intézményt őrzünk meg – az együttélés kulturális sajátosságát, a vallásos élet szabadságának lehetőségét. A vasárnap védelme egyértelmű jel a féktelen fogyasztás ellen" – idézi az egyházi vezetőket a SIR.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük