Nazareth - a tervezett helyszínNazareth – a tervezett helyszín 

A tervek szerint a 60 m magas kereszt 400 négyzetméteres felszínét 7,2 millió kézzel készített názáreti kõ-, ezüst-, platina- vagy aranylapocska mozaikszerûen fogja díszíteni.

Nazareth - a tervezett helyszínNazareth – a tervezett helyszín 

A tervek szerint a 60 m magas kereszt 400 négyzetméteres felszínét 7,2 millió kézzel készített názáreti kõ-, ezüst-, platina- vagy aranylapocska mozaikszerûen fogja díszíteni.

A Maariv izraeli napilap tájékoztatása szerint a hatalmas méreteket öltõ kezdeményezést egy olasz és izraeli vállalkozókból álló csoport indította, és jelenleg a názáreti hatóságok engedélyét várja, hogy szabad utat kapjon a terv megvalósításához. Az építmény a fenti képen látható helyen áll majd.

A kereszt középpontjában, 44 m magasságban egy templom helyezkedik majd el, körpanorámával az egész vidékre, valamint egy kulturális és szabadidõközpont.

A város központjába tervezett templom elhelyezkedése – olvasható a www.nazarethcross.com   hivatalos honlapon -, valamint az egyvágányú körvasút lehetõvé teszi, hogy a zarándokok könnyen eljussanak a történelmi keresztény templomokhoz, Mária kútjához és a városközpont bazárjaihoz. A kereszt a bejáratát is jelzi ?Názáret falu"-nak nevezett régészeti parknak, amelyben az ásatások Názáret legõsibb részét tárják fel. A park egyúttal bemutatja, milyen is lehetett a hétköznapi élet Jézus idejében.

Nazareth: a kereszt látványterveNazareth: a kereszt látványterveA kisvárosban jelenleg a térség legnagyobb számú kereszténye él: a lakosság 35%-a keresztény, 65%-a muzulmán. Az érintett terület, amelyen egykor a Shihab e-din mecset épült volna fel, készen áll a munkálatok megkezdésére. Többen aggódnak, hogy a kereszt építésének híre tiltakozást és lázongást válthat ki a muzulmánok körében. Egy izraeli hetilap cáfolata szerint azonban nemcsak a lázongástól való félelmek alaptalanok, de az iszlám közösség támogatná is a tervet abban a reményben, hogy az elõnyös lesz a térségben élõ valamennyi népnek.

Túllépve a keresztények és a muzulmánok közötti ellentéteken, Názáret városa az elsõ lépéseket tenné meg ahhoz, hogy az egész keresztény világ nagy központjává váljon, mely készen áll az évente ideérkezõ 300 ezer külföldi, és 100 ezer helyi zarándok befogadására – írja a Korazym hírügynökség.

Magyar Kurír

Kép: http://www.korazym.org/ , http://www.nazarethcross.com/  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük