A DNS Hungária Kft., a VMware szoftverek hazai disztribútora bejelentette, hogy a második negyedév folyamán partneri körén keresztül megvásárolható lesz a VMware vSphere 4, az ágazat első olyan operációs rendszere, amellyel belső cloud építhető ki, és amellyel „szolgáltatásként" biztosítható a hatékony, rugalmas és megbízható informatika.

 

A DNS Hungária Kft., a VMware szoftverek hazai disztribútora bejelentette, hogy a második negyedév folyamán partneri körén keresztül megvásárolható lesz a VMware vSphere 4, az ágazat első olyan operációs rendszere, amellyel belső cloud építhető ki, és amellyel „szolgáltatásként" biztosítható a hatékony, rugalmas és megbízható informatika.

A VMware vSphere 4 használatával az ügyfelek gyakorlati lépéseket tehetnek a cloud létrehozására saját informatikai környezetükön belül. A belső cloud-ok segítségével az informatikai részlegek drasztikusan leegyszerűsíthetik az informatikai környezetet, ami felgyorsíthatja a változó üzleti igényekre reagálást.

Radvánszki Gábor, a DNS virtualizációs üzletágvezetője szerint „a számos új képességgel rendelkező VMware vSphere 4 a vállalatok számára a már sokat bizonyított VI3 utódjaként a piac meghatározó szerverkonszolidációs eszköze lesz, ahonnan a cloud alapú adatközponti megközelítésre is továbbléphetnek platformváltás nélkül. Ügyfél és IT rendszer mérettől függően számos kiszerelésben lesz elérhető, valamint a meglévő ügyfelek a folyamatos verziókövetés alapján is hozzáférhetnek majd.

A kis- és középvállalati informatikai igényekre is odafigyelt a VMware: a vSphere kiadásakor új, Essentials nevű csomaggal válaszolt. Ezek egyben tartalmazzák az összes VMware licenszet (így a felügyeleti eszközt is), amellyel akár 10-30 nagyobb terhelésű virtuális szervert is lehet futtatni, maximum 3 gazdagépen szétosztva. A költséghatékonyság igen kiemelkedő lehet, mivel a szoftvercsomag ára igen alacsony: egy virtuális gépre vetítve a korábbi licenszárak töredéke."

A VMware vSphere 4 egységes, rugalmas és dinamikus operációs környezetként összekapcsolja és holisztikusan kezeli a nagy infrastrukturális csoportokat – processzorokat, tárolókat és hálózatokat. Bármely alkalmazás – akár egy már meglévő vállalati, vagy egy következő generációs alkalmazás is – a VMware vSphere 4-en sokkal hatékonyabban, garantált szolgáltatási szintekkel futtatható. A vállalkozások számára az adatközpontot erősíti majd a VMware vSphere 4 alapú cloud rendszer, és az informatikai környezet reakcióképességének drasztikus növelése mellett csökkenti az informatikai költségeket. Hoszting szolgáltatók esetén a VMware vSphere 4 gazdaságosabb és hatékonyabb módot kínál olyan külső cloud szolgáltatások biztosítására, amelyek kompatibilisek az ügyfelek saját belső cloud-infrastruktúráival. A későbbiek során a VMware támogatja majd a belső és külső számítási cloud-ok dinamikus együttműködését, és ezzel olyan „magán" cloud-környezetek létrejöttét, amelyek több adatközpontra és/vagy cloud-szolgáltatóra is kiterjednek.

„A 10 évvel ezelőtti x86 rendszerek számára létrehozott első virtualizáció óta a VMware tekintélyes listát mondhat már magáénak ágazatvezető megoldásokból – az első hypervisor, az első VMotionTM, amely ma már egyet jelent a VMware-rel, vagy az első platform a szerverek, tárolók és hálózatok egységes erőforrás csoportként való kezelésére, amely lehetővé tette, hogy az ügyfelek 60-70%-kal csökkentsék informatikai beruházásaikat és üzemeltetési költségeiket" – mondta Paul Maritz, a VMware elnök-vezérigazgatója. „A VMware vSphere a következő lépés ezen az innovációs úton.  Azáltal, hogy az informatikai szervezetek számára elérhetővé tesszük a cloud-ot, olyan lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek, amelynek minden egyes lépése értéket jelent, és akár újabb 30 százalékos költségcsökkentéshez vezethet, miközben informatikai részlegeik megbízható és rugalmas informatikai szolgáltatásokat tudnak biztosítani."

A VMware vSphere 4 eddig példa nélküli hatékonyságot, felügyeletet és választási lehetőséget jelent

A VMware vSphere 4 három dimenzió mentén bővíti a VMware platform előző generációját, a VMware Insfrastructure 3-at: többfélekörnyezetben biztosítja az üzleti szempontból kritikus alkalmazások futtatásához szükséges hatékonyságot és teljesítményt, biztosítja az alkalmazások szolgáltatási szintje feletti felügyeletet, továbbá fenntartja az ügyfelek választási lehetőségét hardver, operációs rendszer, alkalmazás-architektúra és helyszíni illetve távoli alkalmazás-hoszting terén.

Hatékonyság. A cloud technológia egyik legismertebb előnye az informatikai szolgáltatások költségeinek csökkentése, ami felszabadítja a költségvetés egy részét olyan új lehetőségek számára, amelyek stratégiai előnyt hozhatnak a vállalkozások számára. A VMware vSphere 4 olyan szintű tőke átcsoportosítást és üzemeltetési költségcsökkentést tesz lehetővé, ami jóval túlmutat az előző generációs VMware Infrastructure 3 lehetőségein:

 • Megközelítőleg 30 százalékos növekedés konszolidációs arányszámokban, ami tovább csökkenti az alkalmazásonkénti infrastruktúra-költséget.
 • Akár 50 százalékos tárolási megtakarítás a VMware vStorage Thin Provisioning segítségével, amely minimalizálja a tárolási túlméretezést, mert segítségével a virtuális gépek pontosan a szükséges mértékben használnak fel tárhelyet. Az összes VMware vSphere ügyfél tekintetében ez a megtakarítás akár annyi tárhelyet szabadíthatna fel, mint a jelenleg a Facebookon tárolt képek mennyiségének 50-szerese.
 • Akár 20 százalékos további energia- és hűtési megtakarítás a VMware Distributed Power Management segítségével, amely a VMware VMotion alkalmazásával automatikusan csak annyi fizikai szerverre helyezi az összes virtuális gépet, amennyire a szolgáltatási szintek romlása nélkül lehetséges, a felesleges fizikai szervereket pedig lekapcsolja. Amennyiben valamennyi VMware vSphere 4 ügyfél egy éven át a VMware Distributed Power Managementet használná, a megtakarított energia 10 napon át fedezné egy Dánia méretű ország energiaellátását.

Teljesítmény és méretezhetőség a 100 százalékosan virtualizált belső cloud esetén

A VMware vSphere jobb teljesítményt és méretezhetőséget nyújt az előző generációs VMware Infrastructure 3-hoz képest, aminek köszönhetően még az olyan nagy erőforrás-igényű alkalmazások, mint a nagyobb adatbázisok vagy a Microsoft Exchange is használhatók belső cloud-on. A teljesítmény és a méretezhetőség ilyen mértékű javítása mellett a VMware vSphere lehetővé teszi a 100 százalékosan virtualizált belső cloud-ok létrehozását.

 • A VMware vSphere nagyobb teljesítményű virtuális gépeket biztosít, akár

­        kétszerannyi virtuális processzorral virtuális gépenként (4-től 8-ig),

­        két és félszer annyi virtuális NIC-kel virtuális gépenként (4-től 10-ig),

­        négyszer annyi memóriával virtuális gépenként (64 GB-tól 255 GB-ig)

­        háromszor akkora hálózati teljesítménnyel (9 Gb/s-tól 30Gb/s-ig)

­        a másodpercenkénti rögzített I/O műveletek maximális számának háromszorosával (300 000 fölött),

­        A másodpercenkénti rögzített tranzakció-szám új maximumával – 8 900-zal, ami ötszöröse a VISA-hálózat teljes fizetési forgalmának világszerte.

 • Célzott teljesítmény-javulás speciális alkalmazásoknál:

­        A becslések szerint 50 százalékkal jobb teljesítmény alkalmazás-fejlesztési munkáknál

­        A becslések szerint 30 százalékkal jobb teljesítmény Citrix XenApp-nál

 • A VMware vSphere 4 lehetőséget ad nagyszámú virtuális gép és nagy mennyiségű fizikai infrastruktúra összekapcsolására egyetlen logikai erőforrásbázisban avagy „compute plant"-ben cloud szinten, és ezzel létrehozni a „XXI. század mainframe számítógépét". A VMware vSphere 4 képes egy erőforrásként egyesíteni:

­        32 fizikai szervert akár 2048 processzormaggal

­        1 280 virtuális gépet

­        32 TB RAM-ot

­        16 petabyte tárhelyet

­        8 000 hálózati portot

(Egy virtuális gép futás közben, egy időben továbbra sem képes egy hoston belül kiosztható maximális erőforrásnál többet igénybe venni.)

Felügyelet. A VMware vSphere 4 olyan új menedzsment-lehetőségek segítségével biztosítja ezeknek a nagy kapacitású „compute plant"-eknek a hatékony üzemeltetését, mint a VMware Host Profiles és a VMware vNetwork Distributed Switch, amelyek lehetővé teszik a szerverbiztonság, a tárolás és a hálózati beállítások egyszerű egységesítését, a konfiguráció-menedzsment automatizálását és a helytelen konfigurációból eredő hibák számának csökkentését. Egy 100 hosztból álló ESX környezetnél ezek az új menedzsment-lehetőségek nagyjából 25 heti vagy fél évnyi rendszer-adminisztrátori időt takaríthatnak meg, ezáltal jelentősen csökkentve az üzemeltetési költséget. 

A VMware vSphere 4 az alkalmazások szolgáltatási szintjeinek állandófelügyeletét biztosítja – lehetővé téve a megfelelő rendelkezésre állási, biztonsági és méretezhetőségi szinteket valamennyi alkalmazásnál, az operációs rendszertől vagy az alkalmazás-architektúrától függetlenül. Mindezek az új alkalmazás-szolgáltatási szint lehetőségek egyetlen kattintással működnek, vagyis egy beállítás után nem igényelnek további beavatkozást, ami tovább csökkenti az adatközpont-üzemeltetési költségeket.

 • Nincs szolgáltatás-leállási idő, nincs adatveszteség – hardverhibák elleni védelem a VMware Fault Tolerance-szel, az alternatív clustering megoldások költsége és bonyolultsága nélkül.
 • Minimálisra csökkentett tervezett szolgáltatás-leállási idő karbantartás és adatvándorlások miatt az immár új adminisztrátori kezelőfelülettel rendelkezésre álló VMware Storage VMotion segítségével, amely lehetővé teszi a virtuális gépi diszkfájlok futás közben történő migrációját, akár heterogén tároló típusok között is.
 • Gyors, egyszerű, integrált és költséghatékony diszk alapú biztonsági másolat és helyreállítás valamennyi alkalmazásnál a VMware Data Recovery-vel.
 • Egyszerűbb és szigorúbb biztonsági és felügyeleti megfelelés a VMware vShield Zones-zal, amely egyszerűsíti az alkalmazás-biztonságot, mivel tűzfal szintű további védelmi réteget biztosít a virtuális hálózatokon futó alkalmazások izolációjának megerősítéséhez
 • Könnyebb alkalmazás-szolgáltatási szintkezelés a VMware vApp-pal, amely ágazati normává vált egy-egy alkalmazás összes virtuális gépi összetevőjének egybefoglalására és azok számítástechnikai és memóriaigényeinek leírására.

Választék. A VMware vSphere 4 segítségével az ügyfelek számára megmarad a rugalmasság, azaz a választás lehetősége, a hardvertől, operációs rendszertől, alkalmazásoktól és szolgáltatóktól való függetlenség.  Például a VMware vSphere 4 kínálja a legszélesebb választékot vendég operációs rendszerekből az összes többi, jelenleg a piacon található virtualizációs megoldás közül. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek saját meglévő alkalmazásaik megtartásával, bizalommal lehetnek jövőbeli alkalmazások iránt, miközben megmarad ezek rugalmas felhasználása a belső vagy külső cloud-on belül.

A magyarországi referencia ügyfelek, akik a folyamatos verziókövetés alapján hozzáférnek majd a vSphere 4-hez:

A Sanoma Budapestnél, Magyarország egyik legnagyobb médiavállalatánál az általános vállalati tevékenység és az online és elektronikus médiumok működtetéséhez szükségessé vált a szerverek konszolidációja, azaz növelni a rendszer teljesítményét, Ezt 5 darab HP460C blade szerverrel biztosították, melyek négy magos processzorral és egyenként 16GB-os memóriával rendelkeznek. A teljes blade keretre építették fel a VMware VMotionTM ESX szerver-fürtöt, melyeken aktívan alkalmazzák a hibatűrés és DRS, az alkalmazások priorizálását biztosító funkciókat. A tárolási funkciót hardver oldalról egy HP EVA8000 eszköz támogatja. A kiépített infrastruktúra jelenleg így messze nem érte el teljesítményének maximumát, csupán 15%-án üzemel, a rendszer tehát az igények növekedésével arányosan egyszerűen bővíthető.

"Energiatakarékos és könnyen kezelhető megoldást talált a Sanoma Budapest a VMware virtualizációs megoldásaiban, mellyel megfelelő IT környezet tudott kiépíteni a vállalat sokrétű informatikai feladatainak ellátásához."- mondta Felleg Tamás, a Sanoma Budapest informatikusa.

A Summit Autó Csoport a világ egyik vezető kereskedőháza, tevékenysége a gépjármű alapú finanszírozás és a gépjármű biztosítások köré épül. A cégcsoport üzleti tevékenységének és ügyintézési feladatainak 90%-a informatikai támogatással működik. A magyar irodánál pár éve elavult informatikai rendszernek teljes megújulásra volt szüksége. A hardverek modernizációja és hatékonyságának növelése mellett fontossá vált a szervermenedzsment egyszerűsítése az ügyintézés folyamatosságának biztosítására. Fontos szempont volt a rendszer megújítása kapcsán a kompatibilitás biztosítása is, ezért egy virtualizált rendszer kiépítése látszott a legjobb megoldásnak, amelyre a cégcsoport a VMware vSphereTM 4 elődjét, a VMware® Infrastructure 3 megoldást választotta. A cserére szoruló elavult hardvereket modern Fujitsu-Siemens szerverekre cserélték. Az infrastruktúra kiépítése során 3 darab ESX 3.0.2 szervert telepítettek, amely összesen 30 virtualizált gépet jelent.

 „A VMware használatával gyakorlatilag új alapokra helyeztük a Summit IT szolgáltatásait, melynek előnyeit egyértelműen az üzlet is észrevette amellett, hogy az üzemeltetés drasztikusan leegyszerűsödött. A VMware-ről szerzett tapasztalat alapján a jövőbeni IT szolgáltatások fejlesztésének alapjául ezt tartom a legoptimálisabbnak megoldásnak." – nyilatkozta Lusztig Zoltán, a Summit Autó Magyarország Zrt. IT igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük