A zokosanya minden tud. Persze nem feltétlen a saját gyermekével kapcsolatosan, de máséval mindenképpen. Tudja, miképpen neveljük gyermekünket, hogy csillapíthatjuk a hisztijét, és hogy lapátolhatunk bele olyan ételeket, amiket utál a kisember.

 

A zokosanya minden tud. Persze nem feltétlen a saját gyermekével kapcsolatosan, de máséval mindenképpen. Tudja, miképpen neveljük gyermekünket, hogy csillapíthatjuk a hisztijét, és hogy lapátolhatunk bele olyan ételeket, amiket utál a kisember.

 

A zokosanya bárhol megtalálható. Ha saját gyermekünkkel kilépünk az utcára, szinte biztosan belebotlunk egybe. Létezik fiatal zokosanya, középkorú zokosanya, és nagymama korú zokosanya. Van szelídebb zokosanya, és van erőszakosabb zokosanya. Van békávézó zokosanya, bevásárlós zokosanya, bölcsödei/ovis/iskolai társ zokosanya, játszótéri zokosanya….

 

A zokosanya gyermeke gyorsabban fejlődik, hamarabb lesz szobatiszta, több foga van, mint a Te gyermekednek, hamarabb jár, fut, olvas, számol. A zokosanya gyermeke hamar leszokott a cumiról -már ha egyáltalán cumizott valaha- és biztos módszere van arra, hogy a Te gyermekedet is leszoktassa a cumiról. Ha akarod, ha nem. A zokosanya jobban tudja, hogy egy gyermeknek ebben a korban kell/nem kell még köszönnie, ha bementek valahova. Mert ugye ő csinálja jól. A zokosanya dolga mindig sokkal könnyebb, mint a Tied. Vagy sokkal nehezebb, de megoldja!!!,  mert ő a szuperanya is. A zokosanya tudja, hogy melyik ruhát kellene ráadnod a gyermekedre, melyik pólót, pulcsit, kabátot, de legfőképpen cipőt.

 

A zokosanya gyermeke nem hisztizik. Persze hisztizett, de már nem! Egyszer próbálta meg, de a zokosanya olyan tökéletesen lereagálta azt az egy alkalmat is, hogy azóta sosem próbálta. A zokosanya teljesen idegenként is képes az utcán megjegyzéseket tenni gyermekedre, ha éppen az toporzékol, vagy fetreng a földön. A zokosanya esetleg oda is megy, és tanácsokat kezd Neked osztani arról, hogy csináld, és hol rontottad el. Hiába igyekszel elmondani, hogy már mindent próbáltál, ő jobban tudja, és folytatja tovább a „hiszti kezelése" című kéretlen, szabadtéri tanfolyamot.

 

A zokosanya akkor a legveszélyesebb, ha gyógyít. Internetes csoportokban, képről megmondja mi baja van a másik anya gyermekének. Tökéletesen ismeri a kiütéseket, foltokat, sérüléseket. A zokosanya ismeri az összes gyermekbetegséget, a köhögéstől kezdve, a náthán át, csípőficamig mindent. Ezt ő a virtuális messzeségben diagnosztizálja, és nagy örömmel ajánl őskori gyógynövényeket, gyógyszereket, antibiotikumokat. Zokosanya persze az is, aki képet tesz fel különböző csoportokba, és a többi zokosanyától kér tanácsot… ahelyett, hogy orvoshoz menne gyermekével.

 

A zokosanya létezik. A zokosanya a technika fejlődésével párhuzamosan, ha éppen nem exponenciálisan szaporodik… Zokosanya volt, van és lesz.

Pedig az emberek hibáznak, és ha tetszik, ha nem, az anyák is. Hisz Ők is emberek.

Szóval…senki sem tökéletes. Jah de! A zokosanya az….

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük