2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják…

3 perc olvasás

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Élő történelem” játéka immár második éve gazdagítja a Skanzen programkínálatát. A 20. század eleji mezővárosba érkező színésznő története után bemutatják azt is, hogyan hatott az I. világháború egy falu közösségének életére. 

 

A Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében előadott történet drámaibb és intimebb világot dolgoz fel. A látogatók bevonásával itt nem a szórakoztatásra épített a múzeum, hanem arra, hogy minél átélhetőbbek legyenek a karakterek, minél inkább átérezzük sorsukat és motivációikat.

 

Néhány évvel az első világháború után egy kitalált faluban, Kedmöcén járunk.

A megelevenített település közösségének történetein keresztül arra kereshetik a látogatók a választ, hogy mit jelentett egy falu életében az I. világháború.  Hogyan éltek, akik otthon maradtak, mi történt azokkal, akiket elvittek katonának, és testileg-lelkileg rokkantan tértek haza? Min mentek keresztül, akiknek haza sem érkezett a szerelmük, férjük, fiuk a háborúból?

 

A karakterek és történetek megformálásában a fikció és a valóság keveredik, s ehhez különösen fontos forrást jelentenek a múzeum által bemutatott házak egykori lakóinak élettörténetei, a múzeumban végzett kutatások. A Skanzen kádártai lakóházának utolsó tulajdonosa, Kántás Sándor például valóban megjárta az első világháborút, megsérült a lába és amikor hazatért, a sebesülése miatt trafikjogot kapott. A másik két szereplő is bármelyik valóságos faluban élhetett volna a Nagy Háború idején. Hajagos Terézia még mindig várja haza kedvesét a frontról. György, a postás pedig a bevonulás alól „untauglich”-nak minősítve a falu hírvivőjévé vált.

https://www.youtube.com/watch?v=mhiUDu29QmE&feature=youtu.be

 

A Skanzenben megjelenő, külföldön „living history” néven ismert műfaj külföldön népszerű formája a múzeumi oktatásnak, ismeretadásnak. hiszen szórakoztatva, élményközpontúan idézi meg a múzeumban felépített tájegységek házainak múltját, lakóinak életét. A paraszti életforma, az épületek, az egykori lakosok történetének hátterét a Skanzen muzeológusai, néprajzosai adták, a jeleneteket viszont színházi dramaturg ágyazta be átfogó kerettörténetbe, és apró jelenetekkel formálta élővé az egyes szereplőket.

 

A nagy háború utáni időszakot feldolgozó élő történelem játék az idei szezonban – az augusztus 20-i ünnepi hétvégét kivéve – október 28-ig minden hétvégén látható a Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében.

 

http://skanzen.hu/hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.