2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hétvégén ismét startol Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban a Dunapest fesztivál

7 perc olvasás

dunapest.jpgUrbanisztikai és művészeti programok a Dunával a középpontban. A Dunapest fesztiválon minden érzékszervünket igénybe veszik a szervezők, cserébe a folyó mentén zajló programok garantált szórakozást nyújtanak szeptember 1-3. között.

A cél, hogy közelebb kerüljünk a Dunához
Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban, a tavalyi siker után idén is lesz Dunapest fesztivál, amely egyszerre segít kulturálisan és urbanisztikailag felfedezni a Dunát: fórumot teremt legnagyobb folyónknak, és a rengeteg, javarészt ingyenes, művészeti programmal újraértelmezi közösségszervező szerepét. Ezen a nyárzáró hétvégén nyolc folyó menti helyszínen száznál is több művész és előadó programjait élvezve egy kicsit ismét közelebb kerülhetünk a Dunához. Ennek egyik legjobb módja a különféle városnéző sétákon való részvétel vagy a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig hömpölygő folyóhoz köthető népszerű tematikus előadások meghallgatása. Így a fesztiválon ugyanolyan fontos a folyó és a város közös történetének megismerése, mint jövőbeli lehetőségeinek feltérképezése.

 

A Dunáról szóló programok mellett ugyanakkor lehetőség nyílik a dunai szórakozásra is, a komolyzenei és könnyűzenei koncertektől kezdve a rakparti filmvetítésig, a margitszigeti futószínháztól kezdve a budafoki halászléfőzésig – kizárólag dunai vagy folyómenti helyszíneken. Bár a fesztiválon a fővárosba látogató magyarok és külföldiek is megtalálhatják a számukra érdekes programokat, a Dunapest elsősorban a Budapesten élőkhöz szól. Azokhoz, akik nap, mint nap elmennek a Duna mellett, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, és nyitottak arra, hogy többet megtudjanak a Dunáról és a dunai helyszínekről, illetve szívesen szórakoznak a folyó közelében, így is közelebb kerülve hozzá.

„Szeretnék a fesztivállal felhívni a figyelmet arra, hogy nem használjuk ki eléggé a Dunát” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.,,A folyó nem csak keresztülfolyik Budapesten, hanem köré épül a város, úgy építészetileg, mint gondolatilag. Így az identitásunkat is nagyon erősen meghatározza az, hogy budaiak vagy pestiek vagyunk, melyik hídról nézzük a naplementét és a sor hosszan folytatható. A célunk az, hogy többet használjuk, jobban megéljük a Dunát és sokkal inkább a mindennapok részévé is tudjuk tenni, ehhez pedig egy kulturális fesztivál nagyon jó hívószó” – tette hozzá.

 

Urbanisztika: séták, beszélgetések, Pecha Kucha, Vírus-est
A Dunapest keretében alkalom nyílik arra is, hogy testközelből tudjunk meg érdekességeket, titkokat a Duna világáról. A Hosszúlépés megmutatja, miért lenne érdemes jobban belakni a magyar hajógyártás egykori fellegvárának számító Népszigetet, a KÉK szakemberei arról mesélnek, milyen építészeti remeket rejt a Lupa-sziget, a Gellért gyógyfürdő szervezésében pedig megcsodálhatjuk a Gellért tárót, azt az alagútrendszert, amely összeköti a Gellért, a Rudas és a Rác fürdőket. A séták mellett lesz Pecha Kucha és Vírus-est is a Duna témáját körüljárva, a DANUrB pedig szakmai beszélgetést szervez.

Zene: vízparti és hajós bulik, BFZ zárókoncert fényfestéssel a Várkert Bazárban
A népszigeti Kabinban ingyenes akusztikus koncertek, a Pontoonban Zuboly- és Monkeyneck-buli vár mindenkit, az A38-on pedig olyan nemzetközileg is ismert előadók játszanak, mint az osztrák Hunger, a román Satellites vagy a finn rapper, View. A fesztivál szintén ingyenes záróprogramjaként pedig a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel: a Dunához kapcsolódó tematikus koncert során a Várkert Bazár Öntőház udvarát a LaLuz csapata fénnyel festi meg, miközben Dvorák, Elliot Cole, Aaron Copland művei mellett vajdaszentiványi népzene is felcsendül.

Képzőművészet: úszó szobrok, graffiti, műteremlátogatás
Már látható a Műegyetem rakpartnál a Dunában álló, látványos úszó szoborcsoport, amely a Budapest Galéria által, a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány megbízásából kiírt művészeti pályázat nyertes pályaműve. A Duna-installáció pályázatra 20 nevezés érkezett, közülük Farkas Zsófia munkáját ítélték a legjobbnak. „A Nagy halak emlékezete című szobor méltán illeszkedik a főváros arculatába, mégis figyelemfelkeltő és újszerű, hiszen az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább” — indokolta májusban döntését a zsűri. A szobrász azonban nemcsak a vízben, hanem egy „hal” gyomrában is kiállítja néhány hasonló, de jóval kisebb művét: Farkas Zsófi pop-up kiállításának megnyitója péntek este a Bálnában egyúttal a Dunapest fesztivál megnyitója
is. Mellette graffitisek mutatják meg magukat a Népszigeten, a budafoki Ad Quarter Budapestben pedig performanszok és műteremlátogatás lesz.

Színház: futó ás sétáló előadások, dunai Staféta
Idén első alkalommal lesz futóknak szánt színház péntek és szombat este a Margitszigeten: a nézőkből verbuvált futóközösséget Sztarenki Dóra, illetve Elek Ferenc színművészek vezetik futva az egyes színeket bemutató állomások között, legfeljebb egy szigetkört megtéve. A kísérleti jellegű futódarabban közreműködik még a táncművész, Grecsó Zoltán, illetve Horváth Kristóf ‚Színész Bob” is. Vasárnap is kínál különleges színházi élményt a fesztivál: STAFÉTA néven 2015 őszén irt ki először pályázatot a Fővárosi Ónkormányzat a Füge Produkció szervezésében, hogy a kisebb produkciók,az önállómunkásságuk első öt évében járó fiatal művészek és alkotói csoportok is bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A Dunapest három csapatot kért fel a pályázat nyertesei közül, hogy a Várkert Bazár tereiben rendhagyó színházi produkciókat mutassanak be, Scherer Péter és Katona László közreműködésével. A k2 Színház és a Dollár Papa Gyermekei társulat mellett a táncos Dányi Viktória is előadják a Várkert Bazár tereiben előadásaikat, amelyeket a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes fesztiválzáró, a LaLuz fényfestése által kísért koncertje követ.

Szabadtéri filmvetítés a Belgrád rakparton: a Mindenki is látható lesz
Különleges helyszínen, a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomásnál Rakpart mozi címmel szombaton és vasárnap este 8-tól különleges hangulatú, dunaparti vetítésen láthatók kiváló magyar és külföldi rövidfilmek, például az Oscar-díjas Mindenki.

Irodalom: horvát, szlovák ás román írók látogatása
A Duna nemzeteket összekötő erejét ragadják meg a Dunapest irodalmi programjai. A horvát Miljenko Jergovicot hazájában az olvasók az évtized legjobb írójának választották. A fesztiválon Térey Jánossal beszélget majd az irodalom határhelyzeteiről, kultúrák összefüggéseiről. Parti Nagy Lajos román írókollégájával, Cristian Teodorescuval diskurál majd a két ország folyómenti történelmének egymásra hatásairól. A szlovák Zuska Kepplová pedig Molnár T. Eszterrel és Czinki Ferenccel beszélget a regényeikről: a köteteikben az a közös, hogy az újnomád történetek nem a szerzők szülővárosaiban játszódnak.

Gasztronómia: érsekcsanádi halászlé Budafokon
Semmi fölösleges körítés, csak maga az igazi, ezúttal dunai halászlé. A hazánk egyik legjobb halászlézőjének tartott érsekcsanádi csárdában készülő leves is bemutatkozik a Dunapest keretein belül. Budafokon, az AQB udvarán előzetes regisztráció után most bárki megkóstolhatja ezt az egyszerűségében is nagyszerű étket, amelynek segítségével talán nem is tudnánk közelebb kerülni a Dunához és az abban őshonos halakhoz.

http://dunapest.hu

https://issuu.com/dunapestldocs/dunapest2ol7

https://youtu.be/mfnaEO2lRQ4

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.