2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A József Attila Színház 2018/2019-es évada

7 perc olvasás

jaevad.jpgNégy nagyszínpadi, egy stúdió- és egy beavató színházi bemutatóval készül következő évadában a József Attila Színház. Az előadásokat Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Szente Vajk, Telihay Péter és Verebes István rendezi. A József Attila Színház a korábbi évekhez hasonlóan a 2018/2019-as évadban is igyekszik előadásaival estéről-estére olyan élményt adni nézőinek, amelyet magukkal vihetnek és felidézhetnek egy-egy színház nélkül töltött estén.

 

A repertoáron maradó előadások mellett a következő évadban a nagyszínpadon négy, a stúdióban egy bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb, immáron az ötödik produkcióval egészül ki. A színház művészeti vezetése az új évad műsortervének összeállításánál is arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb közönség számára nyújtson tartalmas kikapcsolódást. Az igényes szórakozás jegyében az új előadások között – magyarországi bemutatóként – musicalt, zenés vígjátékot, „jutalomjátékot” és szerelmes históriát is láthat majd a közönség.

 

A nagyszínpadon elsőként, szeptember 29-től Dennis Martin Die Päpstin – A pápanő című musicalje látható Hargitai Iván rendezésében. A Donna W. Cross világhírű regénye nyomán készült musical időszámításunk szerint 814-ben játszódik, egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehet: dolgozni, sok-sok gyereket szülni, és fiatalon meghalni. De Johannának, az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni a X. vagy XXI. században? Van-e lényegi különbség a nők X. és XXI. századi megítélése között?

 

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című, egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye nyomán írt azonos címmel zenés vígjátékot Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel. A december 8-án bemutatandó előadást a Színházban először bemutatkozó Szente Vajk rendezi. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, a minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Miközben a bárzenekar – akárcsak a Titanicon tenné – megállás nélkül játssza a Lagonda bluest: „Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.”

 

A 2019-es év első premierje január 26-án Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című jutalomjátéka lesz Görgey Gábor fordításában, Verebes István rendezésében. „Gerhart Hauptmann első darabja, amelyet huszonhétéves korában írt, negyvenkét évvel ezelőtt ilyen címmel került színre: Napfelkelte előtt. Most, hatvankilenc éves korában új darabot írt a költő. Új drámája egy öregember konfliktusát mutatja be felnőtt fiaival. És a darab címe — Naplemente előtt.” (8 Órai Újság, 10. 11. 1931.). A konfliktus látszólag Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, melyet egy fiatal tanítónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, mely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. Modernkori Lear király – annak minden nemessége nélkül.

 

A 2018/2019-es évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára március 9-én kerül sor. Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját Telihay Péter rendezi. Tóth Manci, a primadonnaálmokat szövögető kis varrónő a Városligetben, egy hatalmas lila akác alatt ismeri és szereti meg Csacsinszky Pált. Pali viszont Bizonyosné iránt érez lírai szerelmet, az úriasszony azonban csak játékszernek tekinti, és csapodár élvetegségével hamar kiábrándítja. A felejteni akaró Pali Angelusz úr kaszinójában talál rá az új táncos csillag Mancira. Mire rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, a lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat.

 

A Stúdióban október 12-én Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színjátékát mutatják be két részben, Csiszár Imre rendezésében; a művet Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.

 

A Quintus Konrád által koordinált beavató színházi előadások sora Molière Tartuffe-jével bővül, illetve tovább folytatódik az immár hagyományosnak mondható Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat is, amelynek keretében általános és középiskolai csoportok számára biztosít lehetőséget a színház a professzionális bemutatkozásra.

 

A József Attila Színház fontos feladatának tekinti a hazai vidéki színházak előadásainak meghívását, és folyamatosan helyet biztosít a határon túli magyar színházak számára a budapesti bemutatkozáshoz, ezzel is hozzájárulva ahhoz az értékőrző munkához, amit e teátrumok végeznek a határon túli magyarság anyanyelvének, kultúrájának megtartása érdekében. A hagyományokat követve a 2018/2019-es évadban is számtalan izgalmas és érdekes előadás talál ideiglenes otthonra az angyalföldi színházban.

 

A József Attila Színház a következő évadban ismét műsorára tűzi Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét Kerényi Imre rendezésében. A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába – nem viszonzatlanul. A történelem azonban az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell…

A Színház a darabbal 2018 júniusában egyhetes erdélyi turné keretében öt városban mutatja be a művet, amelynek főbb szerepeit Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Pikai Gerda és Kocsis Judit alakítják.

 

Elképzelt találkozások címmel kétnapos ingyenes, szakmai rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők május 27-én és 28-án, amelynek középpontjában három eddig be nem mutatott kortárs magyar darab áll.

Az első napon a délelőtti Sárkányölő Krisztián című gyerekdarab mellett 14 órától olvasópróbákon vehetnek részt a nézők, majd bepillantást nyerhetnek a Színház kelléktárába, fény- és hangstúdiójába, valamint díszletraktárába. Ezen a napon este 18 órától az egyik aznap próbált darab, Csáky Pál Egy nap az örökkévalóságból című stúdióelőadása tekinthető meg.

A második napon a másik két elkészült előadást láthatja a nagyérdemű: a Kiállítóteremben Szále László Fekete zongora című művét, a Nagyszínpadon pedig Szilágyi Andor Papp Laci és az éjszakai látogatók című darabját. Mindezek után a kétnapos programot egy szakmai beszélgetés zárja a rendezők, Szilágyi Andor, Telihay Péter és Verebes István részvételével.

 

Az angyalföldi teátrum nézői számára a 2018/2019-as évadra megújult bérletkonstrukciókat kínál a premierbérlettől a gyerek- és stúdióbérleten át a szabadbérletig.

A színház a jövőben is lehetőséget biztosít diákoknak, nyugdíjasoknak és a 13. kerületi lakosoknak 15% kedvezmény igénybevételére minden teljes árú jegy árából, emellett vidékről érkező csoportok számára utazási kedvezményt is nyújt.

 

A 2018/2019-es évad hivatalos nyitását megelőzően a színház ismét bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 1-jén, ahol a nap folyamán több alkalommal ízelítőt ad repertoárjából a kis- és a nagyszínpadon is. Szeptember 15-én hagyományos Utcabáljára várja közönségét a színház, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A korábbi évekhez hűen a Színházak Éjszakájának programsorozatában is részt vesz a József Attila Színház szeptember 22-én, amelynek keretében megrendezi a II. Diák Slam Poetry versenyt is.

 

http://jozsefattilaszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.