2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A katalizátor: Szikra-díj — Másodszor adják át a keresztény könnyűzenei díjakat

4 perc olvasás

szikra-dij_kep.pngA Szikra-dij

2018. március 29-én második alkalommal adják át a keresztény könnyűzenei elismerést, a Szikra-díjat. A kezdeményezés célja a magyar keresztény zenei kultúra megerősítése és a szcénában dolgozók támogatása. A díj elnyerésére pályázat útján volt lehetőség, melyre keresztény szellemiségű alkotók küldhették be alkotásaikat. A hatfős szakmai zsűri ezekből választotta ki a legjobb dal, a legjobb dicsőítő dal, a legjobb dalszöveg, a legjobb előadás, a legjobb klip és az életműdíj kategóriákban a győzteseket. A gála különlegessége, hogy a programban a csak erre az estére összeállt keresztény All Star csapat, különböző, nem a keresztény zenei világban letett érdemeikről híres alkotókkal adnak közös koncertet. Így lépnek színpadra a Bolyki Brothers és Tóth Vera, Gyárfás István és Elek István, Pajor Tamás és az Amen, a Peet Projekt és Szolnoki Péter, valamint a Keresztkérdés.

 

A Szikra-díj ötlete már régóta fogalmazódott a szervezők fejében, hiszen jó ideje szerették volna kiemelni és felmutatni a keresztény könnyűzenei életben található rengeteg értéket, valamint alkotásra buzdítani az ezen területen dolgozókat. Magyarországon a történelmi adottságokból fakadóan nincs múltja a keresztény könnyűzenének, ám ez változóban van. Ezért úgy gondolják, hogy érdemes vele profi módon foglalkozni, és segítséget nyújtani azoknak, akik ezen a területen tevékenykednek. Fontos, hogy ezeknek a művészeknek legyen kedvük alkotni, és a szerzők egymást is megismerjék, inspirálják. „Az első Szikra-díj ezek miatt jött létre és azt gondolom, ezeket a célokat el is értük. Elképesztő mennyiségű nevezés érkezett, ami talán annak is betudható, hogy nagyon jó zsűrink volt, ami komoly tekintélyt adott a versenynek.„ – hangsúlyozta Bolyki György, a díjátadó gála egyik szervezője.

 

A díj kiírásakor azt határozták meg, hogy olyan alkotásokat várnak, melyeknek szerzői önmagukat hitvalló keresztény embernek tartják és életükben fontos szerepet tölt be Jézus. A másik feltétel, hogy az alkotók olyan műveket küldjenek, melyek az Istennel való kapcsolatukról szólnak, de hogy ezen belül a mű milyen stílusú, az már nem volt lényeg. Ebből adódóan díjazzák a legjobb dalt, szöveget, produkciót, videoklipet és dicsőítő éneket, utóbbi az egyetlen, mely nem a szórakoztató kategóriába tartozik. Természetesen a pályázókra a közönség is szavazhat, így a közönségdíj kategóriáját is megkaphatja a legtöbb szavazatot elért csapat.

 

A zsűri tagjai között több, szakmailag megkérdőjelezhetetlen alkotó található: Horváth Gergely (rádiós műsorvezető), Mező Misi (zenész), Madarász Isti (filmrendező), Gável Gellért (zenész), ifj. Balog Ferenc (zenész), Bolyki György (zenész, producer).

 

A díjátadó gála különlegessége egy keresztény zenészekből álló All Star gárda lesz, amelyben kiváló zenészek muzsikálnak, akik a mostani estére meghívnak egy-egy közkedvelt, ám nem a keresztény zenei világból ismert művészt közös zenélésre. A szervezők ezzel is szeretnék bemutatni, hogy a keresztény zenészek szerves részei a zenei életnek, sokan a világ élvonalába tartoznak produkcióikkal. Szintén fontosnak tartják, hogy a nem keresztény közönség megtapasztalja: sok élethelyzetben tud számára is felüdülést, kikapcsolódást és segítséget nyújtani a keresztény zene.

 

A gálán fellépnek: a Bolyki Brothers és Tóth Vera, Gyárfás István és Elek István, Pajor Tamás és az Amen, a Peet Projekt és Szolnoki Péter és a Keresztkérdés.

 

A különleges esemény 2018. március 29-én 19:30 órakor kezdődik Budapesten a Millenáris Parkban. A jegyvásárlás március 8-án indul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.