2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A világ első, a HDR10+ dinamikus metaadat-technológiáját támogató OLED televízióival bővült a Panasonic kínálata

8 perc olvasás

th_800_500_fz950-65-cr-hiki-1205-edited.jpgKét sorozat négy új OLED modellje támogatja már a HDR10+ dinamikus metaadat-technológiáját. · A Panasonic folytatja együttműködését a neves hollywoodi Deluxe vállalattal, hogy a filmkészítők kreatív elképzeléseihez hűen jelenítse meg a tartalmakat. Jelentős fejlesztéseket kapott a Panasonic egyedi fejlesztésű HCX képprocesszora.  A legújabb generációs HDR OLED panelek páratlan kontrasztot és színt biztosítanak. A számos elismeréssel díjazott, rendkívül precíz képeket megjelenítő 2017-es OLED kijelzőket követően a Panasonic most nagy örömmel jelenti be 2018-as OLED televízióit, amelyek 4 új modellel két terméksorozatban kaptak helyet. A hihetetlenül sikeres 77 hüvelyk képátlójú EZ1000 továbbra is megtalálható abban a választékban, amely most az FZ950 és FZ800 sorozatokkal bővült. Mindkét sorozatban található 65 és 55 hüvelykes készülék is. Az új OLED panelekkel és a legújabb generációs, Hollywoodban kalibrált HCX videoprocesszorral az FZ950 és FZ800 sorozatok jelentős előrelépést jelentenek. A négy új modell lesz az első 2018-as OLED képernyős készülék, amelyek támogatják a HDR10+ dinamikus metaadat-technológiáját. A legkiválóbb audiominőség megszólaltatásához az FZ950 sorozat dinamikus, „Tuned by Technics” pengehangfalakkal is rendelkezik. Ezt a hihetetlenül vékony hangrendszert a Panasonic elismert hi-fi márkája hangolta, hogy a legnagyobb teljesítményű és legkifinomultabb hangzást biztosítsa a felhasználóknak.

A Panasonic OLED kijelzőinek sikere az évtizedek alatt, a televíziós fejlesztések során kidolgozott vezető képfeldolgozó folyamatok eredménye. Ennek részesei voltak a vállalat által kifejlesztett élvonalbeli plazmaképernyők, amelyek fejlesztésébe a filmes és televíziós szakma szakértőit, valamint a Panasonic saját, professzionális audiovizuális divízióját is bevonták. Hogy a képernyők kiváló technikai tudása megfelelően illeszkedjen a rendezők művészi elképzeléseihez, a Panasonic célkitűzése, hogy továbbra is együttműködjön a híres hollywoodi Deluxe vállalattal és a Company 3, EFILM és Encore vezető utómunkálati stúdiókkal. A Deluxe a tartalom-előállítók és -megjelenítők globális partnere a kreatív tervek életre keltésében. 
Ezenfelül, a Deluxe-on kívül egyre több, a hollywoodi filmipar utómunkálatait végző stúdió használja kreatív feladataihoz a Panasonic nagyméretű OLED TV képernyőit, hogy ügyfeleik ezeken a monitorokon követhessék nyomon a munkálatokat. Most ugyanezek a képernyők állnak a vásárlók rendelkezésére, így minden eddiginél hitelesebben hangzik a Panasonic jól ismert állítása, a „Hollywood a saját lakásában”.
 
És mielőtt a boltok polcaira kerülnének a termékek, a Panasonic valamennyi OLED képernyőjét ellátja a mindenki által elismert Ultra HD Premium és THX tanúsítványokkal.
 
A legújabb és legnagyobb teljesítményű, egyedi fejlesztésű HCX 4K videoprocesszorral és a legújabb generációs HDR OLED panelekkel rendelkező új Panasonic modellek az eddigi legprecízebb és leglebilincselőbb magas dinamikatartományú (HDR) televíziós képeket jelenítik meg.
 
Az új processzor páratlan képfeldolgozási képességei az elképesztően mély feketékkel és az egymilliárd árnyalatú színskálával párosítva azt eredményezi, hogy a Panasonic képes szinte a 100%-át lefedni a DCI színtérnek. A színmegjelenítés kimagaslóan pontos, különösen a nehezen reprodukálható területeken, például a sötét árnyékokban és a nagy fényerejű részeken.
 
A HCX processzort érintő legnagyobb változás a teljesen új Dynamic LUT rendszer. A LUT (Look Up Table – színhivatkozási táblázat) technológia használata a színhűség biztosítása érdekében elterjedt a professzionális utómunkálatok és a műsorszórás világában, Hollywoodban és máshol is. Egészen mostanáig ezek a táblák a forrás által használt színtér szerint voltak rögzítve, de ezzel az innovációval a HCX már automatikusan figyeli a jelenet átlag fényerőszintjét, és képelemzés használatával dinamikusan képes előhívni a jelenetnek megfelelő LUT-ot. Ez a közepes fényerejű jeleneteknél eredményez jelentős javulást, sokkal természetesebbé téve a képeket.
 
Az árnyékokban rejlő színek még pontosabb megjelenítéséhez a Panasonic további LUT adatrétegeket alkalmaz a sötétebb szinteken. Ez azt jelenti, hogy miközben tökéletesedett az átmenet a tiszta feketébe, pontosabbá vált az árnyékban lévő színek megjelenítése is.
 
A hollywoodi professzionális felhasználók igényeinek megfelelően a Panasonic az RGB és gamma skálák legsötétebb széleinél kibővítette a tartományt és csökkentette a kalibrációs lépések közötti intervallumot. Ezt a felhasználók a Panasonic Colour Management System segítségével állíthatják be. Az FZ950 és az FZ800 támogatja az Imaging Science Foundation (isf) kalibrációs beállításait és új kalibrációs pontokat biztosít 5%-os és – az iparágban most először – 2,5%-os fényességi szintnél is, így a felhasználók kiválóan tudják vezérelni a képet a legszükségesebb helyeken, az alacsony fényerejű jelenetek teljes sötétséget éppen csak meghaladó részeinél. Ezeket, az iparágban először elérhető kalibrációs pontokat támogatja majd a Portrait Display® CalMAN® szoftverének AutoCal funkciója is. A Panasonic FZ950 és FZ800 modelleket felkészítették a CalMAN támogatására.

Az idei év új OLED kijelzője rendelkezik az Abszolút mélyfekete filter (Absolute Black Filter) funkcióval. A funkció elnyeli a környezetből beérkező fényeket, hogy kiszűrje a tükröződést, és így a legtisztább, legpontosabb feketéket jelenítse meg, amely különösen a fényesebb helyiségekben előnyös.
 
Az új OLED televíziók támogatják a HDR10+ dinamikus metaadat-technológiáját, amely jelentős előnyöket nyújt, hiszen egyedileg optimalizált jeleneteket tartalmazó képélményt jelenít meg a nézőknek. A Panasonic tervei szerint további, még nem bejelentett termékei is támogatni fogják a technológiát.
 
A HDR10+ egy nyílt, jogdíj nélküli dinamikus metaadatplatform a High Dynamic Range (HDR) számára, amelyet a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung közösen alkotott meg. A HDR10+ licencprogram elindítását követően a három alapító vállalat valamennyi jövőbeni Ultra HD filmnél és a kiválasztott televízióknál, Ultra HD Blu-ray-lejátszóknál és egyéb termékeknél alkalmazni fogja a HDR10+ technológiát.

A Panasonic OLED képernyői támogatják a HDR10-et is, a hagyományos HDR formátumot, amely az UHD Blu-ray formátumban és a többek között a Netflix, az Amazon és a YouTube által streamelt 4K HDR tartalmakban is megtalálható. Továbbá minden képernyő támogatja a HLG-t, a közeljövőben várhatóan további bővülés előtt álló, televíziós műsorokkal kompatibilis HDR formátumot. 
 
A Panasonic egy új Dynamic Scene Optimizer funkciót is kifejlesztett, amely képelemzés segítségével utánozza a metaadatokat, amikor HDR10 forrást játszik le az új 4K TV-n. Ráadásul, az új Auto HDR Brightness Enhancer funkcióval a felhasználók az optimális képélményben részesülhetnek azáltal, hogy manuálisan vagy automatikusan beállítják, hogyan jelenjenek meg a HDR tartalmak egy világosabb szobában.
 

Az FZ950 páratlan televíziós képeihez a Panasonic gyönyörű megjelenésű és elbűvölő hangzású audiorendszert fejlesztett ki. A „Tuned by Technics” logót viselő dinamikus pengehangfalak professzionális Hi-Fi alkotóelemeket tartalmaznak, és a beépített televíziós hangfalak között a legjobb hangzást nyújtják. A nem kevesebb, mint nyolc, többszörös hangszóró egységet (négy nagyobb mélyközép-hangsugárzót, négy középsugárzót, két magassugárzót és a basszus kiemeléséhez egy négyes passzív sugárzót) tartalmazó és 40%-kal megnövelt hangerővel rendelkező dinamikus pengehangfal fejlesztése a Panasonic neves audiomárkájának, a Technics mérnökeivel közösen valósult meg. A Technics mérnökei a tervezés minden fázisában részt vettek, a mechanikus részek és az elektromos áramkörök kidolgozásában éppúgy, mint a hangolásban.
 
A profi játékrajongók igényeinek megfelelően a Panasonic FZ950 és FZ800 képernyőket úgy tervezték meg, hogy a Panasonic minden eddiginél gyorsabb válaszidejével magával ragadó 4K HDR játékélményt biztosítsanak. A képernyő külön Játék üzemmóddal rendelkezik, amely kimagaslóan gyors képfeldolgozással jelenít meg tűéles és részletgazdag képeket, még a gyorsan mozgó és rövid válaszidőt igénylő 4K és HDR játékoknál is. 
Gyönyörű forma a gyönyörű képekhez

Elegancia és kifinomult kisugárzás árad a Panasonic OLED képernyőiből, amelyek a legigényesebb szabványoknak megfelelően, kizárólag prémium anyagokból készülnek. A Panasonic „Art & Interior” dizájnfilozófiájának jegyében tervezett FZ950 és FZ800 sötét árnyalatú fémes külsőt kapott. Nincsenek látható illesztési pontok, ezért a készülék szinte lebeg az állvány felett, amely egyben a nagy teljesítményű hangrendszert is rejti.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.