2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A walesi per

2 perc olvasás

i_edward_kiraly.jpgI. Edward király

 –  A Legfelsőbb Bíróság ülését megnyitom. Vádlott, álljon fel! Neve, foglalkozása?

–  Edward Longshanks vagyok, Anglia királya.

–  Ön Wales tartománya ellen kegyetlen hadjáratot indított. Levágta a walesi nép ezreit halomba, mint kereszt, hogy sírva tallózott, aki életben maradt. Hadjáratát szüzek siralma, özvegyek panasza kísérte. Elismeri bűnösségét?

–  Az élet már csak ilyen a XIII. században, főbíró úr. Háborúk mindenütt, Franciaországban, Olaszországban, a német hercegségekben. Azt tettem, amit kellett. Nem ismerem el bűnösségemet.

–  Akkor mondja el pontosan, hogy esett Montgomeryben a híres lakoma.

–  A győzelmes csata után felültem fakó lovamra, hogy felmérjem, mennyit ér a walesi tartomány. Tetszik tudni a folyók, földek, hegyek, völgyek, legelők. És hogy az istenadta nép boldog-e rajt? De olyan csend vett körül, mintha egy temetőben lennék sírok között. Ez kérem egy néma tartomány volt.

–  Folytassa!

–  Montgomery várához érve, a várúr fogadott bennünket, mármint engem és kíséretemet. Azt mondtam neki, figyelj te walesi eb, éhesek vagyunk. De egy ujjal sem nyúltam hozzá. Pedig át is vághattam volna a torkát.

–  Mint tett erre Montgomery grófja?

–  Asztalhoz ültetett bennünket. Száz szolga sürgött-forgott körülöttünk. Tálaltak hadat, vadat, mi jó falat, szem-szájnak ingere. Mindent, amiket e szép szigeten terem, s mind ami bor pezsegve forr túl messzi tengeren.

–  Ez igazán gáláns fogadtatás lehetett. Hogy fajult el mégis a lakoma, egészen az ötszáz dalnok máglyára küldéséig? Ez már népirtás. Ön adott parancsot erre?

–  Igen. Képzelje főbíró úr, ezek a pernahajder muzsikosok, énekesek nem akartat nekem dicshimnuszokat zengeni. Én, a Plantagenét-házból származó angol uralkodó ezt nem tűrhettem. Ezért küldtem máglyára őket. Először egyenként, majd az egész bandát, bárhol is bujkáltak az országban.

–  Vádlott! Ezzel a népirtás bűnét követte el. Ezek az emberek ártatlanok voltak, csak énekelni nem akartak.

–  ……..Bocsásson meg főbíró úr, rosszul vagyok. Hallucinálók, őrült fejfájás gyötör, keveredik bennem minden, síp, dob, zenem harsona 

–  Tárgyalási szünetet rendelek el.

                                                                         *

Kihirdetem a Legfelsőbb Bíróság ítéletét. Edward király tömeggyilkosságra adott parancsot. De nem büntethető, mert elmebeteg lett. Elrendeljük kényszergyógykezelését életfogytiglan. Ezentúl nem a királyunk. Éljen II. Edward király!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.