2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A zoknik titkos élete – Május 9.,-én volt az elveszett zoknik emléknapja

4 perc olvasás

samsung_elveszett_zoknik_infografika.pngA világegyetem nagy rejtélyei közül az egyik legbosszantóbb a mosás után árván maradó zoknik jelensége. Havonta átlagosan 1,3 zokninknak veszik el a párja, ami évi több mint 15 darab fél pár zoknit eredményez. A mosógép nyeli el őket? Észrevétlenül hozzátapadnak egy másik ruhadarabhoz és szétszóródnak a lakás különböző pontjain? Vagy igaz lenne, hogy fekete lyukak keletkeznek mosás közben? Számos elmélet látott már napvilágot a témával kapcsolatban, maga Stephen Hawking is foglalkozott a jelenséggel[1], az elveszett zoknik emléknapja alkalmából utánajártunk, hová tűnnek a fél pár zoknik valójában.

A mosási szokások és pszichológiai tényezők egyaránt befolyásolják a fél pár zoknik eltűnésének gyakoriságát, derült ki a Samsung Electronics megbízásából elkészített kutatásból. A Dr. Simon Moore pszichológus és Geoff Ellis statisztikus-elemző vezetésével készült felmérésben közel 2000 válaszadó „teregette ki a szennyest”: hogyan viszonyulnak a mosáshoz mint házimunkához, és milyen szokások mentén végzik ezt a feladatot.

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a szennyes ruhák mennyisége (L), ami az egy háztartásban élők számával (p) és a mosás gyakoriságával (f) növekszik; a mosási szokások összetettsége (C), azaz, hogy hány adagba válogatjuk és mossuk a ruhákat (t) és mennyi zoknit mosunk (s), valamint az, hogy mennyire állunk pozitívan a mosáshoz (P) és mekkora figyelmet szentelünk a mosás előtti előkészületeknek (A) – átvizsgáljuk-e a zsebeket, lehajtjuk-e az ingujjakat, széthajtogatjuk-e a zoknikat – egyaránt befolyásolják a zoknik eltűnésének valószínűségét.

Ezen tényezők figyelembevételével megalkották a zoknik eltűnési indexét, melynek segítségével a fél pár zoknik keletkezésének valószínűsége számolható ki. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a zoknik eltűnésének valószínűsége:

Zoknik eltűnési indexe = [L(p x f)+C(t x s)]-(PA x A)

Egy átlagos háztartásban hetente 2,45 alkalommal indítják el a mosógépet. Minden ötödik megkérdezettnek a legnagyobb félelme a mosással kapcsolatban, hogy összemossa egymással a színeket, ezért kiemelt figyelmet szentel a szortírozásnak. Nem meglepő, hogy a válaszadók 16 százaléka egyenesen időpazarlásnak érzi a házimunka ezen típusát, ezért a lehető legkevesebb időt fordítja az elvégzésére. Mindezen tényezők közrejátszanak abban, hogy életünk során körülbelül 1264 pár zoknink marad árván, így 300 forintos darabárral számolva akár 380 000 forintnyi kárunk származhat a zoknik elvesztéséből.

És hogy hová is tűnnek a zoknik valójában? A kutatásból kiderült, hogy az eltűnt zoknik leggyakrabban a radiátor mögül, illetve a bútorok alól kerülnek elő. Ugyancsak gyakori, hogy véletlenül rossz kupacba kerülnek, külön mossuk ki őket, így nem csupán elkeverednek, de akár a színük és az anyaguk minősége is változhat, ezért párosításakor már úgy tűnhet, hiányzik a másik felük. A hanyagságunk ugyancsak a zoknik eltűnéséhez vezethet: a figyelmetlenül párosított zoknikat a következő mosás alkalmával már nem biztos, hogy párnak fogjuk érzékelni. Egy kis odafigyeléssel azonban a háztartásunkban kallódó fél pár zoknik problémája könnyedén kiküszöbölhető.

samsung-addwash.jpg„Kutatásunk rávilágított arra, hogy a nők 70 százaléka kifejezetten stresszesnek tartja a mosást, míg a férfiak 58 százaléka vélekedik így erről a házimunkáról. A Samsung mindig is arra törekedett, hogy megkönnyítse a felhasználók életét. Az AddWash ablakkal felszerelt mosógépeinken egy kis ajtón keresztül még a program elindítása után is hozzáadhatjuk a kifelejtett ruhadarabokat a mosáshoz, így a kimaradt fél pár zoknik sem kallódnak el többé” – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs menedzsere.

A kutatás szerint az árván maradt zoknik problematikája főként az egyszínű, színes ruhadarabokat érinti (az eltűnt zoknik 55 százaléka ilyen típusú), míg az egyszínű fehér és mintás darabok kisebb arányban maradnak árván. Így, ha biztosra akarunk menni, már vásárláskor megfelelő színeket és mintákat választunk. Ha pedig mégsem mondunk le szívesen a színes darabokról, egy kis odafigyeléssel és a megfelelő mosógép kiválasztásával felszámolhatjuk a fél pár zoknikat rejtő fiókunkat.

 

[1] Hawking, S. W. (2010) The Nature of Space and Time (Princeton: University Press 2010) 59.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.