10 milliárd forint. Ennyi adó 1%-ot nem ajánlanak fel az adózók évente. Ezen a tendencián szeretne változtatni a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a Gyermekgyógyítók az adó 1%-ok felajánlását népszerűsítő Adom az Adóm országos kampánnyal.

 

10 milliárd forint. Ennyi adó 1%-ot nem ajánlanak fel az adózók évente. Ezen a tendencián szeretne változtatni a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a Gyermekgyógyítók az adó 1%-ok felajánlását népszerűsítő Adom az Adóm országos kampánnyal.

 

Létezik egy üvegfalú iroda a belváros közepén, ahol minden nap más cég dolgozik.

2014. május 7-én szerda délután mellettük még számos zenész, író, színész és sportoló, iparművész és közszereplő fog felszólalni azért, hogy az emberek éljenek az 1 %-ukkal. Egy közös ügy lebeg a szemük előtt: az Adom az Adóm kampány népszerűsítése.

A kezdeményezés célja, hogy a közösség erejével hívja fel az állampolgárok figyelmét a SZJA 1% felajánlásának fontosságára. Ennek hiányában évente 10 milliárd forintnyi támogatástól esnek el a civil kedvezményezettek. Hatalmas összeg, amire mostanra sokan felfigyeltek szerencsére.

 

2014. május 7-én a nyitott iroda még nyitottabb lesz! 14:00-tól különböző programokkal várják a járókelőket, melyekkel azt igyekeznek szimbolizálni, hogy az 1%-ról való nyilatkozás mekkora értékkel bír.

A kampányhoz csatlakozó közszereplők: (Például: Czutor Zoltán – zenész, Szűcs Krisztián – zenész, Szekeres András – zenész, Takáts Eszter – zenész, Puzsér Róbert – kritikus, Sena –  zenész, Fehér Balázs – zenész, Bata István – zenész, Szívós Márton, Szabó Simon – színész, Dus Polett – rádiós műsorvezető, Császári Gergely –  zenész) pár mondattal, zenészek esetében pedig „egy dallal, egy szál gitárral az egy százalékért" jelmondattal népszerűsítik a kampány célkitűzésének fontosságát, és mesélnek arról, hogy miért fontos nekik ez az ügy és melyik szervezetet támogatják.

 

Az esemény szimbolikus cselekedettel zárul: A kampány szervezői, az eseményt támogató közszereplők, a sajtó képviselői és minden más érdeklődő egy-egy lufira írják az általuk fontosnak tartott egyesület, alapítvány nevét, és együtt feleresztik az égbe azt üzenve a világnak, hogy amilyen könnyű egy mozdulattal egy lufit az útjára engedni, olyan könnyű az adó 1%-okkal való rendelkezés.

 

Évente több mint 20 ezer civil kedvezményezett várja az adó 1%-okból befolyó támogatást, hogy jótékony célokra használhassa fel.

Ennek ellenére megközelítőleg 2,5 millió ember nem nyilatkozik adó 1%-áról, és nem él az ingyen adományozás lehetőségével, pedig az adóbevallásban csak egy sort kellene kitöltenie ehhez.

 

A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a Gyermekgyógyítók számára az állampolgári tudatosság a kulcsszó, ezért hozták létre az Adom az Adóm kampányt. Tarthatatlannak tartják, hogy az igazán rászorulók ekkora összegű támogatástól esnek el évről évre és remélik, hogy közös összefogással képesek minél több ember figyelmét felhívni erre a társadalmi problémára. Céljuk, hogy változtassanak az adóbevallási szokásokon, és május 20.-ig minél több ember nyilatkozzon személyi jövedelemadója 1%-áról valamely szervezet javára.

 

Az Adom az Adóm egy felületet biztosít azok számára, akik egyetértenek a kampány üzenetével, és vállalják, hogy népszerűsítik környezetükben a felajánlás fontosságát, valamint nyilatkoznak adó 1%-ukról. A kezdeményezők magánszemélyek és cégek csatlakozását várják, és bíznak benne, hogy a közösség erejével a fel nem ajánlott milliárdok idén jó helyre kerülnek.

 

A kampányhoz eddig több száz magánszemély és közel 50 cég csatlakozott, köztük például a Bridge Budapest, a Kreatív, a Libri, a Magyar Nemzeti Múzeum, a TRIP, a Young & Rubicam, a Hajtás Pajtás vagy éppen a Művészetek Völgye. A csatlakozók száma folyamatosan bővül, a www.adomazadom.hu-n folyamatosan nyomon követhetőek az eddig elért eredmények.

Dr. Kriván Gergely, az Adom az Adóm egyik kezdeményezője saját tapasztalatból tudja, hogy mennyire sokat számítanak a felajánlások. A Gyermekgyógyítók egyik orvosaként ő az, aki nap, mint nap a beteg ágya mellett áll, így pontosan tudja, mire lehet felhasználni az adományokat. Arra kér mindenkit, hogy válasszon ki egy, a szívéhez közel álló szervezetet és támogassa adója 1%-ával!

 

Mutassuk meg, hogy felelős állampolgárok vagyunk, hiszen számít a százalékunk! Május 20.-ig van lehetőség az 1%-ról való nyilatkozásra. Te adod?

 

2014. május 7.

Adom az Adóm

Budapest, V. kerület, Városháza Park

 

www.adomazadom.hu

www.facebook.com/adomazadom

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük