Advent első hétvégéjén nyitott az Advent Budapesten elnevezésű új, első alkalommal megrendezésre került kulturális Téli Fesztivál és vásár a Városháza parkban, amely december 24-ig újdonságként minden nap kulturális programokat kínál a téren felállított fűthető, üvegfalú Sátor Színházban.

 

Advent első hétvégéjén nyitott az Advent Budapesten elnevezésű új, első alkalommal megrendezésre került kulturális Téli Fesztivál és vásár a Városháza parkban, amely december 24-ig újdonságként minden nap kulturális programokat kínál a téren felállított fűthető, üvegfalú Sátor Színházban.

 

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusa és zenekara muzsikája után, a hivatalos megnyitón Tarlós István főpolgármester indította útjára a fesztivált.

Dr. Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, Budapest díszpolgára, a Szent István Akadémia elnöke ünnepi áldást mondott, majd Tarlós István meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, és bekapcsolta Budapest karácsonyi díszkivilágítását.

Az eseményen részt vett Milan Bandić, Zágráb főpolgármestere, aki jelképesen átadta a horvát főváros által a budapestieknek ajándékozott 14 méter magas, feldíszített fenyőfát.

 

„Zágrábban immár hagyomány a karácsonyfák ajándékozása a szomszédos országok számára, jelképezve a jószomszédi kapcsolatokat. Tavaly Berlint, azelőtt Bécset és Rómát ajándékozták meg a horvátok. Nagy örömet jelent, hogy idén a magyarországi testvérvárosnak, Budapestnek adhatnak fenyőfát karácsonykor" – mondta Milan Bandić.

 

Ady Endre Karácsony – Harang csendül… című versével, melyet Kovalik Ágnes színművésznő mondott el, zárult az ünnepélyes megnyitó.

 

A budapestieknek ajándékozott fenyőfa körül hamisítatlan horvát hangulatot teremtett

a zágrábi Turopolje néptáncegyüttes, miközben hostessek és forróvérű táncokat ropó kabalafigurák licitárokkal ajándékozták meg az önfeledten szórakozó budapestieket.

 

Több évszázados hagyomány, a tésztából készült színesen díszített licitár készítése, Horvátország némely részein máig is megmaradt. Majd harminc mézeskalács mester főleg örökölt családi kisiparos ápolja ma is a hagyományos készítési módszert és ezért a licitár készítés fennmaradt, valamint a licitár szív felismerhető horvát termékké és őshonos horvát szuvenírré vált. A licitár szív, ez az élő hagyomány, mely nemzedékről a nemzedékre száll, magába foglalja a készítés ügyességét, a kreativitást, a szépséget, a büszkeséget, az identitástudatot, a hagyományos kultúra befolyását és elkerülhetetlenségét. Horvátországban szokássá vált a karácsonyfa díszítése ezekkel a különböző színű kis licitárokkal. A licitár szívek, amelyeket az idén karácsonyfadíszként Zágráb Város nevében hoztak Budapestre, többszörös a szimbolikája, mert a licitár szív felismerhető eredeti horvát termék és a Zágráb Város hivatalos szuvenírje, amely a vendégszeretetet és az emberek iránti szeretetet jelképezi.
UNESCO is elismerte ezen elemek és alkotások egyediségét és 2010-ben az immateriális világörökség részeként nyilvántartásba vette a horvát hagyományos játékok készítését és Horvátország északnyugati részen található licitár mesterséget!

 

Zágrábban az adventi időszak, az év egyik legszebb időszaka, amikor az utcák és a terek különös melegséget és örömöt sugároznak. Az advent olyan időszak, amikor Zágráb biztosan magával ragadja a vendégeit, az utazókat. Zágráb főterén, a Jelacic bán téren és a körülötte lévő bájos tereken, minden korosztályra megfelelő gazdag zenei és kulturális program vár, és nem hiányzik a tipikus zágrábi specialitás vagy alkalmi szuvenír sem.

A Jelacic bán tér körülötti utcákban az utazó nem fog tudni ellenállni a tarka hagyományos Adventi vásárnak, a zágrábi székesegyház előtt pedig egy élő betlehemi jászolt is láthat.

A projektet a Cenacolo nevű közösség, egykor a társadalomtól elvetett fiatal tagjai tervezték meg, és közvetlenül, élethűen elevenítik meg a Jézus szülésének hangulatát. A Város terein és utcáin zajló gazdag programokon kívül, a karácsony előtti időszakot és a Karácsonyi ünnepéket a múzeumokban, színházakban és hangversenytermekben szervezett programok egészítik ki.

 

A Városháza park a főváros leglátványosabb fényligetévé változott.

 

Két feldíszített fenyőfa, az óriás koszorú és a liget fáinak díszkivilágítása varázsolja majd különlegessé az ünnepvárás időszakát.

 

www.advent.szabadter.hu

www.adventbudapest.hu

 

Lantai József