2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Adventtől Vízkeresztig – (2007. november 30-tól 2008. január 6-ig)

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7790"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_11.jpg" border="0" width="63" height="100" /></a></span> <p>Angyal a Múzeum homlokzatán...„Karácsony ünnepén - A nápolyi betlehemek művészete"időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban (József nádor terem) Kiállításuk a karácsonyi ünnepkör és a betlehem-állítás hagyományának kialakulását mutatja be, annak tárgyi emlékeiből ad ízelítőt. A kezdeményezés alapja, hogy a múzeum 2001-ben kilenc nápolyi betlehemes figurát vásárolt.</p><p>

 image1.thumbnail 11

Angyal a Múzeum homlokzatán…„Karácsony ünnepén – A nápolyi betlehemek művészete"időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban (József nádor terem) Kiállításuk a karácsonyi ünnepkör és a betlehem-állítás hagyományának kialakulását mutatja be, annak tárgyi emlékeiből ad ízelítőt. A kezdeményezés alapja, hogy a múzeum 2001-ben kilenc nápolyi betlehemes figurát vásárolt.

 image1.thumbnail 11

Angyal a Múzeum homlokzatán…„Karácsony ünnepén – A nápolyi betlehemek művészete"időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban (József nádor terem) Kiállításuk a karácsonyi ünnepkör és a betlehem-állítás hagyományának kialakulását mutatja be, annak tárgyi emlékeiből ad ízelítőt. A kezdeményezés alapja, hogy a múzeum 2001-ben kilenc nápolyi betlehemes figurát vásárolt.

             

E mesteri kézügyességgel megformált bábukhoz társulnak a Nemzeti Galériából, az Iparművészeti Múzeumból és a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött nápolyi szobrocskák, valamint itáliai műalkotások a Szépművészeti Múzeumból. Karácsonyi betlehemünket öt újabb nápolyi figura teszi teljessé, melyekkel Nápoly megye és a budapesti Olasz Kulturintézet támogatása révén gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

Karácsonyi kamara-kiállításunkból sok mindent megtudhat a látogató e szép régi szokás történetéről:

            A betlehemes együttes – a templomokban és magánházaknál karácsonytól gyertyaszentelőig kitett színpadképszerű jelenet – Jézus születését ünnepli. A IV. században, a niceai zsinat után Szent Ilona szentföldi utazása és a születési barlang fölé emelt templom fejezte ki azt a nagy figyelmet, amely Jézus születési helyére, Betlehemre és a megtestesülés titkára irányult. Ekkor vált ünneppé a karácsony, Jézus Krisztus születésének emléknapja.

 angyalkicsi.thumbnail           A karácsonyi betlehem-állítás szokását Assisi Szent Ferenc szerzetesközössége terjesztette el Itáliában a XIII. század során. Ez később a XV-XVI. századra közkedveltté vált a keresztény világban. A betlehem-készítés egyik virágzó központja Nápolyban alakult ki, ahol ez a XVII. századra sajátos iparművészetté fejlődött. A készítők neves művészek és szakosodott kézművesek voltak. A születéstörténet ábrázolását legtöbbször a pásztorok és a három királyok hódolata tette teljessé. A XVIII. században a Szent Család – Szűz Mária a kis Jézussal és Szent József – bibliai alakjai körül, a (nemritkán 100-150 figurából álló) betlehemekben megjelentek a korabeli társadalom képviselői is, megelevenedett az egész város élete.

Ünnepi kiállításunk különlegessége, hogy az eredetileg orvostudományi céllal kifejlesztett sztereo-vetítési technika segítségével a látogatók megcsodálhatják a betlehemes figurák finoman kidolgozott részleteit is.

            A családokat a kiállítás teljes nyitva tartási ideje alatt karácsonyi gyermekkuckó várja. Advent minden szombatján a kiállítás közös megtekintését a karácsonyi készülődés izgalmas programjai teszik teljessé:

2007. december 1. 10.30

– textil karácsonyfadíszek készítése

2007. december 8. 10.30

– szaloncukor készítése és csomagolása

2007. december 15. 10.30

– karácsonyi marcipáncsodák – édes karácsonyfadíszek készítése

2007. december 22. 10.30

– Betlehemi Jászol – betlehemes játék (Ördögszekér Kompánia)

December 13. (csütörtök) 17.00

– Luca napi fuvolakoncert (MÁV Szimfonikus Zenekar)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.